Αυτό υποστηρίζει ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου Wolverhampton Γιώργος Κασιμέρης με άρθρο του στο blog του London School of Economics. Σύμφωνα με τον κ. Κασιμέρη που είναι ένας από τους κορυφαίους πολιτικούς αναλυτές στην Ευρώπη, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει χάσει για πάντα την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό του λαού της Ελλάδας. Γιατί ο τρόπος αντιμετώπισης της τραγωδίας από τον Αλέξη Τσίπρα συνιστά μια αποτυχία πολιτικής ηγεσίας, η οποία έχει αμαυρώσει (πιθανόν μη αναστρέψιμα) τόσο τη δική του φήμη όσο και τη φήμη του κόμματός του.
Παρακάτω παραθέτουμε χαρακτηριστικά σημεία του άρθρου του καθηγητή Κασιμέρη
Αφού κάνει μια αναδρομή για το μέγεθος των καταστροφικών πυρκαγιών με τους πολλούς νεκρούς και αγνοούμενους αναφέρει χαρακτηρθστικά: «… μια τόσο ανελέητα φονική πυρκαγιά όσο αυτή, ξεπερνά την ανθρώπινη ευθύνη, και οι εσφαλμένοι πολιτικοί υπολογισμοί που έχουν έρθει στο φως – ο αμελής σχεδιασμός, οι καθυστερημένες προσπάθειες διάσωσης και παροχής βοήθειας – δεν πρέπει να καταλογιστούν στην ελληνική κυβέρνηση. Τούτου λεχθέντος, δεν θα μπορούσε να υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη κατάσταση όπου απαιτείται σοβαρή και αποτελεσματική ηγεσία. Τέτοιες καθοριστικές στιγμές απαιτούν από τους εθνικούς ηγέτες θάρρος, χαρακτήρα, επινοητικότητα και, κυρίως, ενσυναίσθηση. Ο Έλληνας πρωθυπουργός (ο νεότερος στην ιστορία της χώρας) απέτυχε παταγωδώς να επιδείξει οποιοδήποτε από αυτά τα χαρακτηριστικά.».
Συνεχίζοντας σχολιάζει τη στάση του πρωθυπουργού λέγοντας: «Λόγω άγνοιας και πιθανώς παραπληροφόρησης όσον αφορά στην ταχύτητα και την σφοδρότητα της καταστροφής που λάμβανε χώρα, ο Τσίπρας αντέδρασε αρχικά σαν να είχε χαλαρώσει τόσο από τις καλοκαιρινές του διακοπές, που δεν ήταν έτοιμος ούτε καν να αναγνωρίσει την πραγματικότητα, πόσο μάλλον να την αντιμετωπίσει.».
Για το γεγονός της ανάληψης της πολιτικής ευθύνης γράφει ο καθηγητής: «… κατέφυγε την πέμπτη μέρα – ναι, την πέμπτη μέρα – της καταστροφής στο να αναλάβει την «πλήρη πολιτική ευθύνη», χωρίς ωστόσο να ζητήσει συγνώμη αλλά ούτε και να ικανοποιήσει τα αιτήματα για παραίτηση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και άλλων βασικών αξιωματούχων.»
Μόνο όταν το μέγεθος της καταστροφής έγινε αφόρητο για τους ανθρώπους στη χώρα του
«Ήταν μια κενή, άσκοπη χειρονομία, που είχε ως κύριο στόχο τον περιορισμό της πολιτικής ζημιάς» σχολιάζει και συνεχίζει αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: «Είναι πραγματικά απίστευτο που ένας πολιτικός, όπως ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος υποτίθεται ότι είναι τόσο πολιτικά οξυδερκής, απέτυχε να αντιληφθεί πόσο αναίσθητη και άξια περιφρόνησης θα έδειχνε αυτή η συμπεριφορά. Από την άλλη μεριά βέβαια, ακριβώς αυτό το είδος αναίσθητης και κατακριτέας συμπεριφοράς είχαν επιδειξει και ο Τζορτζ Μπους κατά τη διάρκεια των τυφώνων Κατρίνα και η Τερέζα Μέι κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς του Πύργου Γκρένφελ. Και οι δύο ηγέτες όχι μόνο απέτυχαν να επιδείξουν συμπόνια και ενσυναίσθηση, αλλά αρνήθηκαν ακόμη και να επισκεφθούν τις κατεστραμμένες περιοχές το αμέσως επόμενο διάστημα. Για την ιστορία, η απαράδεκτα καθυστερημένη επίσκεψη του Τσίπρα στις πληγείσες περιοχές ήρθε τελικά μία εβδομάδα μετά το συμβάν.»
Κλείνοντας το άρθρο του ο καθηγητής Κασιμέρη γράφει χαρακτηριστικά:
«Η πολιτική ηγεσία έχει να κάνει με το θάρρος, τον χαρακτήρα και το παράδειγμα. Για να έχει το οποιοδήποτε νόημα αυτή η ηγεσία, πρέπει να εκφράζει αρχές που αξίζει να πιστέψει κανείς. Είναι αδύνατο να εξετάσει κανείς την καθυστερημένη, αποστασιοποιημένη, αδιάφορη και αμετανόητη αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού σε μια σοβαρή εθνική κρίση και να μην καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, δυστυχώς για τον ίδιο ως αρχηγό και για τη χώρα ως σύνολο, απέτυχε από κάθε άποψη.
Καθώς η χώρα προσπαθεί να ανακάμψει από την τραυματική της εμπειρία, το ερώτημα τώρα είναι το εξής: Θα μπορέσει ο Αλέξης Τσίπρας να αποκαταστήσει τον εαυτό του και την κυβέρνησή του στα μάτια του λαού; Αυτό είναι πολύ απίθανο, κατά τη γνώμη μου. Είναι ξεγραμμένος. Η ανικανότητά του την περασμένη εβδομάδα να κάνει κάτι περισσότερο από το ελάχιστο δυνατό σε μια εποχή πρωτοφανούς καταστροφής του κόστισε τον σεβασμό των ελληνικών μέσων ενημέρωσης και, μέσω αυτών, την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.»
Λίγα λόγια για τον καθηγητή Γιώργο Κασιμέρη
O Γιώργος Κασιμέρης είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Wolverhampton της Αγγλίας και ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους αναλυτές στην Ευρώπη σε θέματα Πολιτικής Βίας και Τρομοκρατίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Ευρωπαϊκές Σπουδές στο πανεπιστήμιο Reading της Αγγλίας και Διεθνείς Σχέσεις (PhD) στο πανεπιστήμιο του St. Andrews στη Σκωτία. Το βιβλίο του «Η Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη», που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2002 από τις Εκδόσεις Καστανιώτη ένα μήνα πριν την εξάρθρωση της 17Ν, έμεινε στις λίστες των ευπώλητων των βιβλιοπωλείων για περισσότερο από τρεις μήνες. Στα αγγλικά κυκλοφορούν επίσης τα “The Barbarization of Warfare” και “Playing Politics with Terrorism: A User’s Guide”, το οποίο η λονδρέζικη εφημερίδα Independent συμπεριέλαβε στα καλύτερα βιβλία για το 2007. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του «Ακραία Φαινόμενα Διαρκείας : Βία και Τρομοκρατία στη Μεταπολίτευση» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Για περισσότερες πληροφορίες για την ακαδημαϊκή δουλειά του. Περισσότερα στο επίσημο βιογραφικό του, πατώντας ΕΔΩ.
- Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του καθηγητή Γιώργου Κασιμέρη στο blog του London School of Economics με τίτλο «Leadership is about character, courage and empathy: Alexis Tsipras has failed on all fronts during the Greek fires» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ.