Η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ δημοσίευσε μια φωτογραφία-ντοκουμέντο «εμπρηστικού μηχανισμού» με τον ισχυρισμό ότι αυτή προέρχεται από την ανατολική Αττική. Αληθεύει αυτός ο ισχυρισμός;
Ο ισχυρισμός της εφημερίδας, μαζί με την φωτογραφία του «εμπρηστικού μηχανισμού», αναπαράχθηκε από πλήθος ενημερωτικών ιστοσελίδων. Μερικά παραδείγματα:
koutipandoras.gr, tvxs.gr, periodista.gr, skai.gr, paraskhnio.gr, sport-fm.gr, thestival.gr, sdna.gr, greekreporter.gr, newpost.gr, life-events.gr και πολλές άλλες
Το periodista.gr, μάλιστα, έβγαλε και πόρισμα, με τίτλο «Αποκάλυψη ΒΟΜΒΑ – Ορίστε πως έκαψαν την ανατολική Αττική – Τα ευρήματα που σοκάρουν (ΦΩΤΟΣ)»
Το tribune.gr αύξησε τον αριθμό των εμπρηστικών μηχανισμών από 9 που αναφέρει το Έθνος σε 11, τονίζοντας πως ο μηχανισμός αυτός βρέθηκε στην Πεντέλη.
Ποια είναι η αλήθεια και από πού προέρχεται η φωτογραφία του «εμπρηστικού μηχανισμού»;
Η φωτογραφία που δημοσίευσε το Έθνος ως «αποκλειστικό», και ισχυρίζεται ότι προέρχεται από την ανατολική Αττική, κοινοποιήθηκε στο facebook (μαζί με μια ακόμη φωτογραφία) από το πρωί της Τετάρτης 25/7/2018. Όμως δεν έχει καμιά σχέση με την πυρκαγιά στην ανατολική Αττική. Οι εικόνες λήφθηκαν στην Κινέτα, και όπως αναφέρει ο Δημήτριος Πολυχρόνης, κάτοικος της περιοχής και ιδιοκτήτης του Cafe Lemon Bistro που τις τράβηξε, είναι συγκεκριμένα στον οικισμό Γαλήνη, πάνω από το κτήμα «Σπύρος Παπαχαραλάμπους».
Είναι όμως εμπρηστικός μηχανισμός;
Εκτός από γεγονός ότι οι φωτογραφίες δεν έχουν καμία σχέση με την Πεντέλη και την πυρκαγιά στην ανατολική Αττική, αν τις δούμε από την αρχική πηγή (που υπάρχει καλύτερη ποιότητα εικόνας) τα δύο φιαλίδια υγραερίου είναι χρησιμοποιημένα. Υπάρχει η σχετική τρύπα που δημιουργείται από το έμβολο όταν η φιάλη τοποθετείται στο καμινέτο. Ακόμα, στις φωτογραφίες παρατηρούμε σπασμένους τσιμεντόλιθους και κεραμίδια, παλιά τενεκεδάκια, το καμένο λάστιχο αυτοκινήτου, μια σπασμένη πλάκα πεζοδρομίου κτλ. Με δυο λόγια, βλέπουμε πεταμένα μπάζα και σκουπίδια. [φωτογραφία1 – φωτογραφία2 σε μεγάλη ανάλυση]
Έρευνα των Ellinika Hoaxes (EH) στο σημείο που βρέθηκαν.
Τα Ellinika Hoaxes επισκεφτήκανε το σημείο που βρέθηκαν, (τα γκαζάκια) και μίλησαν με τον κ. Πολυχρόνη που τα φωτογράφησε και το κοινοποίησε δημόσια στο facebook. Όπως τους είπε, βρήκε τα δύο γκαζάκια την Τρίτη, 24/7/2018, και πριν τα φωτογραφίσει ενημέρωσε την Πυροσβεστική, η οποία κατέφθασε στο σημείο μέσα σε λίγα λεπτά. Tο κλιμάκιο της ΠΥ έλεγξε τα φιαλίδια και αποχώρησε χωρίς να τα περισυλλέξει..
Σε πολύ μικρή απόσταση από το σημείο που βρέθηκαν τα γκαζάκια, βρίσκεται το σπίτι της κυρίας Στεφανίας Κάνιστρα, ο οποία καταθέτει ότι η φωτιά δεν ξεκίνησε από αυτό το σημείο.
Συνεχίζοντας ενημέρωσε ότι στην περιοχή υπάρχουν διάσπαρτα σκουπίδια και πολλές φορές έχει δει τρυπημένα γκαζάκια, όπως αυτά που υπάρχουν στις επίμαχες φωτογραφίες.
Στην έρευνα τους τα ΕΗ , φωτογραφίσαν από κοντά τόσο το «αποκλειστικό ντοκουμέντο» του Έθνους, όσο και το δεύτερο φιαλίδιο που φωτογράφησε ο κ. Πολυχρόνης. Επιπλέον, σε πολύ μικρή απόσταση βρήκαν και τρίτο γκαζάκι. Όλα ήταν χρησιμοποιημένα, δηλαδή τρυπημένα από το έμβολο του καμινέτου. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να έχουν χρησιμοποιηθεί ως εμπρηστικός αυτοσχέδιος μηχανισμός. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα έπρεπε τα φιαλίδια να έχουν εκραγεί, με αποτέλεσμα να μην είναι στην κατάσταση που βρέθηκαν, Γι’ αυτό άλλωστε και οι πυροσβέστες, όπως αποδείχθηκε, δεν ενδιαφέρθηκαν να τα περισυλλέξουν και να τα εξετάσουν περαιτέρω.
Με βάση τα παραπάνω τα Ellinika Hoaxes κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα:
- Η φωτογραφία της εφημερίδας Έθνος που παρουσιάστηκε ως «εμπρηστικός μηχανισμός που βρέθηκε στην ανατολική Αττική», καταρρίπτεται. Τα φιαλίδια βρέθηκαν στην Κινέτα.
- Ο ισχυρισμός ότι πρόκειται για εμπρηστικό μηχανισμό καταρρίπτεται. Αν ίσχυε κάτι τέτοιο τα φιαλίδια δεν θα ήταν σήμερα (28/7/2018) στο σημείο αυτό, αλλά στα εργαστήρια της Πυροσβεστικής, και τούτο γιατί τα γκαζάκια ήταν χρησιμοποιημένα.