Observer: Οι Έλληνες πυροσβέστες είναι οργισμένοι με τους κυβερνητικούς χειρισμούς για τις πυρκαγιές

0

Οργή για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, που προκάλεσαν το θάνατο δεκάδων ατόμων εκφράζουν μέλη του Πυροσβεστικού Σώματος, σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Observer.
Ο πρόεδρος των Πυροσβεστών, Δημήτρης Σταθόπουλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δηλώνει ότι οι αρχές δεν ήταν μόνο θλιβερά κακές στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, αλλά απέτυχαν να απολογηθούν για την τραγωδία.
 «Η κυβέρνηση μπορεί να λέει ότι δεν υπήρξαν σοβαρά επιχειρησιακά λάθη, αλλά αυτό που δεν λέει είναι ότι υπήρξαν χιλιάδες μικρά λάθη», δήλωσε στον Observer, προσθέτοντας ότι «όλα αυτά τα λάθη δημιούργησαν το μεγάλο λάθος και γι’ αυτό είχαμε έναν τόσο πρωτοφανή αριθμό θανάτων».
Σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο, «Η Πυροσβεστική συνέστησε την εκκένωση της περιοχής αλλά δεν εισακούστηκε». Επιπλέον, η μετεωρολογική υπηρεσία δεν κατάφερε να προβλέψει τους ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα μέχρι και 124 χλμ/ώρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.
«Απλά δεν μπορούσαν να απογειωθούν με τέτοιους ανέμους. Εάν η μετεωρολογική υπηρεσία είχε αυξήσει το επίπεδο κινδύνου και εξέδιδε προειδοποίηση, τα αεροπλάνα θα μπορούσαν να είχαν πάει σε διαφορετικό αεροδρόμιο. Και επειδή δεν υπήρχε πρόβλεψη, οι πόροι μας ήταν διάσπαρτοι» επέμεινε ο κ. Σταθόπουλος.
Η κυβέρνηση μένει εκτεθειμένη από την ιστορία. Σε μία από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές, πολλά θύματα ήταν παιδιά και τα συνεργεία διάσωσης εξακολουθούν να «χτενίζουν» γη και θάλασσα για τον εντοπισμό αγνοουμένων.
«Από την αρχή, οι αρχές φαίνεται ότι υποτίμησε την κλίμακα και την ταχύτητα των πυρκαγιών κατά μήκος των ακτών της Αττικής. Όταν οι φλόγες είχαν ήδη καταστρέψει το Μάτι, όπου ο αριθμός των νεκρών είναι και ο μεγαλύτερος, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας δεν φάνηκε καλά ενημερωμένος για το μέγεθος της καταστροφής, λέγοντας στους Έλληνες μετά από συνάντηση στο κέντρο επιχειρήσεων: “Ορισμένοι συμπολίτες μας είναι σε κίνδυνο… Ορισμένοι έχουν παγιδευτεί στις παραλίες. Θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση. Αυτή είναι μια δύσκολη κατάσταση για την Αττική και τη χώρα”», αναφέρει ο συντάκτης του δημοσιεύματος.
Ανέλαβε την πολιτική ευθύνη αλλά δεν δέχεται την παραίτηση Τόσκα
«Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία, αλλά συνέχισε να μην ικανοποιεί τις εκκλήσεις για παραίτηση του Νίκου Τόσκα, και άλλων αξιωματούχων. Απευθυνόμενος στο υπουργικό συμβούλιο, επανέλαβε τον ισχυρισμό του Τόσκα ότι τα αποδεικτικά στοιχεία φαίνεται να δείχνουν εμπρησμό», προσθέτει ο συντάκτης.
Όμως, αναφέρει το δημοσίευμα, η αρμόδια υπηρεσία της Πυροσβεστικής απέρριψε τη θεωρία, υποστηρίζοντας ότι «η πυρκαγιά είναι πιθανό να πυροδοτήθηκε από κάποιον που έκαιγε ξύλα στην περιοχή του Νταού Πεντέλης, όπου όπως είναι γνωστό ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε. Σύμφωνα με την Καθημερινή, η ταυτότητα του ανθρώπου είναι ήδη γνωστή».

  • Διαβάστε το πλήρες άρθρο της δημοσιογράφου Helena Smith του Observer, της κυριακάτικης έκδοσης της βρετανικής εφημερίδας The Guardian με τίτλο «Greek firefighters join public outcry at ‘woeful’ response to lethal wildfires» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ

Δείτε ο βίντεο του Observer με τίτλο «Greek wildfires: drone footage shows extent of devastation»

Share.

Comments are closed.