Σπύρος Παπασπύρος*: Η ηθική της ψηφιακής εποχής!

Η ψηφιακή εποχή είναι ήδη στην καθημερινότητά μας. Όμως παρούσα είναι και η ανάγκη ρύθμισης και συγκρότησης κανόνων δεοντολογίας.
Η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική προχωρούν χωρίς ένα θεσμικό πλαίσιο ή ένα σύστημα αξιών για την ρύθμιση της βιομηχανίας που “κατέχει” την γνώση και εκμεταλλεύεται τα προϊόντα που αυτή παράγει. Επομένως πριν αποκτήσουν ιλιγγιώδη ταχύτητα απαιτείται αντιμετώπιση πρώτα από όλα των ζητημάτων βιο-ηθικής που “απελπισμένα” ανακύπτουν.
Πολλοί επιθυμούν ένα αυτοκίνητο χωρίς οδηγό όμως στο δίλημμα αν σε περίπτωση ατυχήματος η χρηστική λύση είναι “αντί να χτυπηθούν πεζοί να χτυπηθεί ο οδηγός” δεν θα ήθελαν να το αγοράσουν με ανάλογο προγραμματισμό. Από την εποχή του αλχημιστή δόκτορος Victor Frankenstein μέχρι -δύο αιώνες μετά- το επικό ταξίδι του Prometheus (2012) και την αναζήτηση της γενετικής απαρχής μας σε άλλον Γαλαξία η έρευνα “είναι χωρίς όρια” αλλά η εφαρμογή της δεν είναι αποδεκτή χωρίς όρια. Εδώ το πεδίο της ηθικής με θέσπιση κριτηρίων πρέπει να τίθεται έγκαιρα, ορθά, με πληρότητα και διαφάνεια.
Η διαμόρφωση συλλογικών, κοινωνικών, πολιτιστικών πραγματικοτήτων και όχι μόνο νομικών απαιτεί πολλά περισσότερα από υποψιασμένους πολίτες. Χρειάζεται μαζί με την επιστημονική, τεχνολογική πρόοδο και φιλοσοφική πρωτοπορία. Μπορεί ακόμη να μην συνειδητοποιούμε ότι η ψηφιακή εποχή κάθε άλλο παρά ουδέτερη είναι. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε, όπως κάναμε από την παραγωγή φαγητού μέχρι την κυκλοφορία ανθρώπων, εμπορευμάτων, οχημάτων ή αεροπλάνων κανόνες, κώδικες και αρχές, έλεγχο και σύστημα. Ίσως ένα τέτοιο δίκτυο θεσμών στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης ή της βιοτεχνολογίας να φαντάζει περίπλοκο ή να έχει δύσκολες πτυχές σε ένα πολυδιάστατο πλαίσιο προκλήσεων για τους επιστήμονες και τις κοινωνίες. Είναι ώρα να προσεγγίσουμε την διακυβέρνηση, την επιθεώρηση, την παρακολούθηση, τον έλεγχο, την πιστοποίηση, την ταξινόμηση, την τυποποίηση, την εκπαίδευση, όλα αυτά τα πράγματα σε ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο. Από ένα “συνοθύλευμα ανόμοιων πρωτοβουλιών” με την συνεργασία Πανεπιστήμιων, ιδρυμάτων, ινστιτούτων που μπορούν να μεταβούμε σε ένα σύνολο αξιών, ένα πλαίσιο στην βάση του χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ για να λειτουργήσει και ο “κλάδος” της ψηφιακής τεχνολογίας.
Χωρίς προκατάληψη στους αλγόριθμους και σκέψεις για “μαύρα κουτιά” τα ηθικά ζητήματα που αναδύονται με την ταχεία ανάπτυξη της μηχανικής μάθησης είναι το θέμα του τρόπου με τον οποίο πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ενέργειες μιας μηχανής. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερο θέμα. Ειδικά σε νευρωνικά δίκτυα, ένα πολύπλοκο σύστημα που δημιουργείται για να μιμείται τον ανθρώπινο εγκέφαλο που του επιτρέπει να μαθαίνει από μεγάλα σύνολα δεδομένων. Μπορούμε να ελέγξουμε ή να κατευθύνουμε αυτόνομες μηχανές και πότε θα (αν) καταλάβουμε τι συμβαίνει. Ο άρτιος σχεδιασμός της διεπαφής μεταξύ ανθρώπων και μηχανών μπορεί να εξασφαλίσει τον ανθρώπινο έλεγχο σε τρία στάδια: την εισαγωγή δεδομένων, την επεξεργασία και τη συλλογιστική και την έξοδο ή τη δράση. Αυτό ισχύει ακόμη και σε τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται και για σκοπούς που φαίνονται υπερβολικά θετικοί, όπως τα κοινωνικά ρομπότ συντροφιάς για παιδιά, δημιουργούνται κάποια δυσνόητα ηθικά ζητήματα, όπως οι επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στις οικογενειακές σχέσεις ή στη δημιουργία νέων ανισοτήτων στην κοινωνία ή κοινωνική απομόνωση.
Η διερεύνηση των ερωτημάτων-διλημμάτων σχετίζεται ευθέως με ζητήματα κοινωνικής εξέλιξης και  συνοχής: πρόσβαση, δικαιοσύνη, ισότητα εκ των πραγμάτων πρέπει να εξεταστούν διαφορετικά, αν θέλουμε να είμαστε και στο μέλλον κοινωνίες ανθρώπων και όχι “μεικτών ειδών”, δημοκρατικές και όχι αυταρχικές, ελεύθερες και όχι φυλακισμένες, φασιστικές!

* Ο Σπύρος Παπασπύρος είναι πρώην Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ

Δείτε και τα 143 προηγούμενα άρθρα του Σπύρου Παπασπύρου 

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Δήμος Αθηναίων: Σαρωτικές αλλαγές στη Δημοτική Αστυνομία

Ο Δήμος Αθηναίων προχωρά σε σαρωτικές αλλαγές στη δημοτική αστυνομία, σε συνέχεια της εξάρθρωσης του…

4 ώρες ago

Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2024 που ανακοινώνονται πιθανότατα στις 29 Ιουλίου

Τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου με την πιθανότερη ημερομηνία να είναι τη Δευτέρα 29 Ιουλίου,…

6 ώρες ago

Ο πρόεδρος Μπάιντεν αποχωρεί από την προεδρική κούρσα και υποστηρίζει την Κάμαλα Χάρις

Κάτω από το βάρος αυξανόμενων πιέσεων και όντας αντιμέτωπος με ολοένα ευρύτερη αμφισβήτηση εξαιτίας των…

13 ώρες ago

Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Ξεπέρασαν τα 100 τα άρθρα του νόμου Κεραμέως που τροποποίησε ο κ. Πιερρακάκης

Δεύτερη φορά ο ίδιος υπουργός παιδείας φέρνει προς τροποποίηση άρθρα του νόμου Κεραμέως του 2022,…

13 ώρες ago

Μεσολόγγι – Όλγα Δασκαλή: Χτίστε με πέτρα, αφήστε τα άχυρα. Οχυρωθείτε κ. Δήμαρχε και διοικήστε με διαφάνεια, σοβαρότητα και ουσία

«Ενώ θα έπρεπε να συζητάμε θέματα ουσίας όπως το νομοσχέδιο για τον τουρισμό, την ενίσχυση…

15 ώρες ago

Formula 1 – Hungarian GP: Πρώτη νίκη του Όσκαρ Πιάστρι – Η McLaren τα έκανε θάλασσα με τους οδηγούς της

Με μια απίστευτη εμφάνισή της η McLaren κατάφερε να πετύχει το απόλυτο στο Grand Prix…

1 ημέρα ago