Τσίπρας: Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία

0

Την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία στο Μάτι με τις φονικές πυρκαγιές που έχουν οδηγήσει δεκάδες ανθρώπους στο θάνατο ανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα το απόγευμα, καλώντας μάλιστα και τους υπουργούς να πράξουν το ίδιο, αν και στη συνέχεια εξαπέλυσε πυρά κατά των επικριτών της κυβέρνησης.
Εκείνο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας παρέμεινε σταθερός στη γραμμή ότι για την τραγωδία ευθύνονται οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες κατά την ομιλία του στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο σε συνέχεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου των κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου, του αναπλ υπουργού Ν.Τόσκα και των αρχηγών των σωμάτων όπου αποδόθηκαν ευθύνες παράλληλα στον κακό καιρό και σε σημάδια και ευρήματα εμπρησμού. Στον πυλώνα αυτό στηρίχθηκε όλο το σκεπτικό που αναλύθηκε δημόσια και στηρίχθηκαν όσες κινήσεις η κυβέρνηση προτίθενται να υλοποιήσει σήμερα κατά την ομιλία Τσίπρα.

«Δεν σας κρύβω ότι με διακατέχουν ανάμεικτα συναισθήματα. Αγωνία αν πράξαμε σωστά, αν πράξαμε σωστά σε όσα έπρεπε να πράξουμε. Αν αντιδράσαμε σωστά τις κρίσιμες ώρες. Αν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα παραπάνω. Αν μπορούσαμε να σώσουμε έστω μια ψυχή παραπάνω από όσες σώσαμε. Όπως επίσης δεν θέλω να κρύψω ότι δεν θέλω να αποφύγω τον φόβο ότι ίσως από αίσθημα αυτοσυντήρησης, διαπράττουμε το ίδιο λάθος που έκαναν άλλοι. Να υπερβάλλουμε σε δικαιολογίες για να αποφύγουμε τις ευθύνες. Δεν πρόκειται σε ό, τι με αφορά να ακολουθήσω την αλυσίδα των χαρακτηρισμών της χωρίς όρια προσβολής των νεκρών. Θέλω να αναλάβω ακέραια ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου των πολιτική ευθύνη. Θεωρώ ότι είναι αυτονόητο και σας καλώ να κάνετε το ίδιο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Κυβερνάμε μια χώρα που για χρόνια χτίστηκε σε στρεβλώσεις. Δημιουργήθηκαν ολόκληρα οικιστικά συμπλέγματα χωρίς καμία πρόβλεψη για την ασφάλεια των κατοίκων. Αυτό το κράτος όμως τώρα το διοικούμε εμείς. Πρέπει να προβληματιστούμε αν κάναμε πάντα ό, τι πρέπει για να το αλλάξουμε», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Οι αποκεφαλισμοί την ώρα της μάχης που είχαν γίνει κανόνας σε προηγούμενες τραγωδίες δεν αποτελούν πράξη πολιτικής γενναιότητας αλλά πολιτικής δειλίας. Πολύ περισσότερο οι εύκολοι αποκεφαλισμοί των ανθρώπων εκείνων που έδωσαν την μάχη με κίνδυνο της ζωής τους και έσωσαν χιλιάδες συνανθρώπους μας. Ας μην πυροβολούν τους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς, αλλά και τους υπαλλήλους κρατικούς και της αυτοδιοίκησης. Εδώ είμαστε και δεν έχουμε σκοπό να αποδράσουμε», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Αφού η μάχη τελειώσει, τότε θα υπάρξει ψύχραιμα η απόδοση ευθυνών. Διαφορετικά πρόκειται για κυνήγι μαγισσών. Εγώ αυτό δεν πρόκειται να το κάνω. Και σε τελική ανάλυση, αν πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική, αυτή δεν αφορά σε επιχειρησιακές πλευρές. Αυτή η συζήτηση θα γίνει όταν έρθει η ώρα από τους αρμόδιους», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Δεν πρόκειται να περιμένουμε με σταυρωμένα χέρια και με μέτρα ασπιρίνες και μεγάλα λόγια να περιμένουμε αύριο την επόμενη τραγωδία. Θα πρέπει να αναμορφώσουμε και θα αναβαθμίσουμε με βάση τις νέες ανάγκες και την ευρωπαϊκή εμπειρία ότι δεν θα υπάρξουν άλλες ανθρώπινες τραγωδίες», τόνισε ο Αλέξης Τσίπας.
Ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Οι ενδείξεις που έχουμε οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πίσω από τις φονικές πυρκαγιές είχαμε εμπρησμούς. Δεν ξέρουμε ποιος κρύβεται από πίσω και δεν θα μπούμε σε ένα παιχνίδι σεναρίων. Και δεν θα κρυφτούμε σε θεωρίες συνωμοσίας, όπως άλλοι, για να δώσουμε εύκολες απαντήσεις. Έχοντας αυτή τη γνώση, οφείλουμε εδώ και τώρα να οργανώσουμε την άμυνα της Πολιτείας και της κοινωνίας απέναντι σε τέτοιου είδους εγκληματικές πράξεις. Αν στόχος των δραστών είναι να πλήξουν την κοινωνική συνοχή, τότε ίσως προσπαθήσουν ξανά. Πρέπει να είμαστε όλο το καλοκαίρι σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Να εγγυηθούμε την προστασία και την ασφάλεια του κάθε πολίτη».

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο έκτκτο υπουργικό Συμβούλιο

Share.

Comments are closed.