Κάηκαν και πνίγηκαν δεκάδες συμπολίτες μας κυριολεκτικά αβοήθητοι. Δίπλα από την πρωτεύουσα της χώρας, όπου εδρεύει το μεγάλο μέρος του κρατικού μηχανισμού. Χωρίς να υπάρχει κάποιος πολιτικά αρμόδιος για να κατευθύνει και να εφαρμόζει στοιχειωδώς μια πολιτική προστασίας και αντιμετώπισης του απίστευτου γεγονότος.
Κι όμως όλοι οι πολιτικά υπεύθυνοι εμφανίζονται σα να μην είχαν καμιά αρμοδιότητα. Τα σχέδια της κυβέρνησης ήταν θεωρίες για τα χαρτιά και για τις ανάγκες των τηλεοπτικών παραθύρων.
Το σύνθημα το έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. «Ήταν ασύμμετρο το γεγονός»! Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα, παρά μόνο τη διαχείριση του επικοινωνιακού κομματιού της όλης υπόθεσης. Φοβεροί τύποι…
Και το πιο φοβερό είναι ότι ο κ. Τσίπρας στις πρώτες του δηλώσεις μιλάει για όλα αλλά όχι για το κύριο, για το μείζον ζήτημα, την απώλεια ανθρώπων!
Παράλειψη ή επικοινωνιακό τρικ για να μην αμαυρωθεί το προφίλ του από την κακή είδηση ειπωμένη από θεσμικό παράγοντα; Ό,τι και αν είναι καταδεικνύει τον αμοραλισμό τους.
Και γιατί υπάρχουν ευθύνες; Γιατί κανένας αρμόδιος δεν κατεύθυνε τις επιχειρήσεις με γνώση και σχεδιασμό, δεν έδωσε εντολή να εκκενωθούν οι περιοχές στο Μάτι. Είχαν προθεσμία 2 ολόκληρες ώρες από τη στιγμή που η φωτιά έφτασε στο Κάτω Βουτζά – και αυτό το επεσήμανε ο κ. Π. Τσίμας, που δεν είναι και κανένας δημοσιογράφος με εμμονές αντισυριζαίικες.
Για την προστασία του πληθυσμού δεν υπήρξε απολύτως τίποτα. Με την τόση πληθώρα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και των προσωπικών μέσων ενημέρωσης – με τα οποία μαθαίνουμε τι γίνεται σε χρόνο μηδέν στην άκρη του κόσμου – εδώ δεν χρησιμοποιήθηκαν. Προφανώς οι πολιτικά υπεύθυνοι τα θεωρούν μόνο ως μέσα δημοσιότητας και προβολής!
Αν υπήρχαν στοιχειωδώς κάποιοι υπεύθυνοι να εφαρμόσουν αυτά που διαλαλούν στις τηλεοράσεις, θα γλίτωναν άνθρωποι.
Ας μη σωζόταν ούτε μία κατοικία από αυτές που καταστράφηκαν. Θα μπορούσαν να σωθούν άνθρωποι. Αυτή είναι η βαριά ευθύνη.
Τι έκαναν όλοι αυτοί που πλαισίωσαν τον κ. Τσίπρα το πρώτο βράδυ για να είναι στο τηλεοπτικό και φωτογραφικό πλάνο; Τι έκανε ο κ. Τόσκας, ο κ. Σκουρλέτης, η κ. Δούρου; Το απόλυτο τίποτα ή μάλλον συσκέψεις, χωρίς νόημα και αξία…
Και ο εταίρος της συγκυβέρνησης, ο εθνικοαπελευθερωτής της χώρας; «Ο στρατός είναι έτοιμος να επέμβει», διαλαλήθηκε έντονα την επόμενη της καταστροφής ημέρα. Πότε δηλαδή; Όταν είχε τελειώσει το δράμα της ξηράς…
Αλλά και στα λιγότερα σημαντικά στοιχεία της συμφοράς τι έγινε; Σπίτια καίγονταν στον κεντρικό δρόμο και τα πυροσβεστικά απλά περνούσαν. Κάπου αλλού πάντα πήγαιναν…
Η κυβέρνηση ανύπαρκτη. Η κρατική μηχανή ανύπαρκτη. Υπαρκτή μόνο η φωτιά και η απόλυτη άβυσσος. Οι άνθρωποι κάηκαν σαν να μη ήταν πολίτες ενός σύγχρονου κράτους αλλά σα να ζούσαν σε προϊστορική εποχή!!!
Υ.Γ.
Ας μη συζητάμε τι είχε γίνει τότε ή άλλοτε ή παρ’ άλλοτε, γιατί είναι κουβέντα για αφελείς. Εκτός αν θέλουμε να μην κουβεντιάζουμε ποτέ το τι γίνεται σήμερα και φυσικά τι μέλλει γενέσθαι. Τότε χαλάλι μας…
* Νίκος Τσούλιας, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ)
Προηγούμενα άρθρα
- Νίκος Τσούλιας: Ας υποθέσουμε ότι δεν ευθύνεται κανένας για την τραγωδία στο Μάτι
- Νίκος Τσούλιας*: Το εκπαιδευτικό μου χρώμα ξεθωριάζει…
- Νίκος Τσούλιας*: Ευάλωτη η Ελλάδα στο σχέδιο συμφωνίας με τα Σκόπια
- Νίκος Τσούλιας*: Κι όμως, η Κεντροαριστερά είναι ισχυρή
- Νίκος Τσούλιας: Δέκα απλά πολιτικά ερωτήματα στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
- Νίκος Τσούλιας: Πολιτική είναι η διαμάχη για το διαδίκτυο!
- Νίκος Τσούλιας: Δεν θα προλάβω τα διαβάσματά μου!
- Νίκος Τσούλιας: Προβληματισμοί για το συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου 2018
- Νίκος Τσούλιας: Απόλυτη η αναγκαιότητα του συνδικαλισμού
- Νίκος Τσούλιας: Η οδύσσεια του ελληνικού σχολείου
- Νίκος Τσούλιας: Μια εκτίμηση για αποτελέσματα του 18ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ