Ο Δήμος Αθηναίων εκκένωσε τις κατασκηνώσεις μέσα στις φλόγες κι έσωσε τα παιδιά γιατί είχε σχέδιο και το υλοποίησε

0

Η τραγικότητα των στιγμών και ο όλεθρος στην Κινέττα και την Ανατολική Αττική, αλλά και η καθυστέρηση των Αρχών να επέμβουν καίρια στην πυρκαγιά στο Μάτι, ήταν στην ουσία η αιτία να περάσει στα «ψιλά» η είδηση της έγκαιρης εκκένωσης των παιδικών κατασκηνώσεων του Δήμου Αθηναίων, στον Άγιο Ανδρέα.
Ειδικότερα, την ώρα της μεγάλης πυρκαγιάς που έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, ακριβώς δίπλα, στον Άγιο Ανδρέα εφαρμόστηκε μέχρι κεραίας και με απόλυτη ψυχραιμία σχέδιο προληπτικής εκκένωσης των παιδικών κατασκηνώσεων του δήμου Αθηναίων, μετά από συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Κέντρο Συντονισμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Τα 621 παιδιά, όπως και παιδιά από άλλες κατασκηνώσεις, μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία στην παραλία του Αγίου Ανδρέα και όταν το επέτρεψαν οι συνθήκες μετακινήθηκαν με μέσα του δήμου Αθηναίων στο κέντρο της Αθήνας.

Πως περιγράφει αυτή την οργανωμένη διαδικασία του Δήμου Αθηναίων ένας ανώνυμος χρήστης του διαδικτύου
Για αυτή την επιχείρηση που ουσιαστικά έμεινε άγνωστη, λόγω των γεγονότων, ένας ανώνυμος χρήστης του διαδικτύου περιγράφει επ’ ακριβώς πως έγινε η εκκένωση της κατασκήνωσης και η διάσωση των παιδιών και θέλοντας να αναδείξει την οργάνωση και προνοητικότητα του δήμου Αθηναίων εν αντιθέσει με άλλους φορείς στην τραγωδία σε Μαραθώνα και Ραφήνα.

«Ας σας πω μια ιστορία από τα χτες που δεν θα την μάθετε από τα ΜΜΕ την οποία τυγχάνει να την ξέρω, μια εκπληκτική προσπάθεια που έγινε με επιτυχία αλλά δεν ήρθε ποτέ στην δημοσιότητα, και ίσως δεν έρθει ποτέ.
Όταν ο Δήμος Αθηναίων κατάλαβε πως η φωτιά πλησιάζει την κατασκήνωση, δεν δίστασε καθόλου. Γύρω στις 5 το απόγευμα πάρθηκε η απόφαση για την εκκένωση 617 παιδιών και μπήκε σε εφαρμογή ένα σχέδιο που υπήρχε ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ. Ναι, υπήρχε σχέδιο εκκένωσης και υλοποιήθηκε μέχρι κεραίας με ότι αλλαγές χρειάστηκαν. Τα παιδιά έπρεπε να φύγουν άμεσα. Πως; Με τι μέσα;Ο Δήμος είχε προνοήσει και είχε σύμβαση με εταιρεία λεωφορείων. Έτσι δεν φοβήθηκε να στείλει τα λεωφορεία να πάρουν τα παιδιά, μια εκκένωση ουσιαστικά μέσα στις φλόγες. Η Δημοτική Αστυνομία ήταν φυσικά παρούσα και σε επιφυλακή.
Η κατάσταση στην κατασκήνωση γινόταν δύσκολη. Απλά να πούμε ότι οι στρατιωτικές κατασκηνώσεις δίπλα ακριβώς κάηκαν ολοσχερώς. Ο Δήμος Αθηναίων είχε φυσικά προνοήσει και είχε στείλει 2 υδροφόρες που πολέμησαν εκεί με δημοτικούς υπαλλήλους με ίδια μέσα τις φλόγες. Και νίκησαν. Στάλθηκε και τρίτη και τέταρτη μέσα στην νύχτα.
Συνολικά φορτώθηκαν 15 πούλμαν, για τα οποία δημιουργήθηκε εναλλακτική διαδρομή της Μαραθώνος και συνοδεία περιπολικών της Δημοτικής Αστυνομίας πέρασαν «σφαίρα» από παντού. Δίπλα από φλόγες και την καταστροφή, αλλά πέρασαν με ασφάλεια. Μαζί με τα παιδιά έφυγαν από τις φλόγες και 50 περίπου πρόσκοποι. Τα παιδιά δεν κινδύνευσαν χάρη στην προνοητικότητα.
Ταυτόχρονα το τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου λάμβανε οδηγίες πως θα ενημερώνει ανά 5λεπτο. Κανείς γονιός δεν έμεινε χωρίς έγκυρη και σωστή ενημέρωση. Ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο. Απλά μια σύγκριση με το ότι η επίσημη πολιτεία δεν ενημέρωνε για 10 ώρες! Η Τεχνόπολη άνοιξε για να υποδεχτεί τα παιδιά καθώς και τους γονείς που θα ερχόντουσαν να τα παραλάβουν. Η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου ήταν εκεί, άνθρωποι να στηρίξουν γονείς και παιδιά. Ξενοδοχεία ήταν σε ετοιμότητα να υποδεχτούν παιδιά που δεν θα είχαν γονείς στην Αθήνα. Ετοιμάστηκε μηχανισμός ταυτοποίησης και καταγραφής, όλα σε χρόνο ρεκόρ. Δεν θα μπορούσαν να παραδίδουν τα παιδιά έτσι! Οι υπηρεσίες του Δήμου λειτούργησαν άψογα υπό πιεστικές συνθήκες και απέδωσαν τα μέγιστα.
Μπορεί λοιπόν να φαίνεται απλό αλλά δεν ήταν καθόλου. Μέσα σε 4 ώρες τα παιδιά ήταν με τους γονείς τους. Κανείς δεν κατάλαβε το παραμικρό, ουδεμία διαφήμιση, συνδέσεις με κέντρα επιχειρήσεων και φιέστες. Απλά, μεθοδική δουλειά. Βοήθεια από κάπου αλλού; Καμία.
Μην ρωτήσετε, δεν ήμουν εκεί ούτε καν μέρος της προσπάθειας, αλλά έμαθα τι συνέβη. Και μιας και κανείς από τους συντελεστές δεν θα πει τι έγινε, από συστολή και μόνο, σας το μεταφέρω. Αν θεωρείτε πως όλα αυτά ήταν απλά δεν ήταν. Είναι όμως μια νότα αισιοδοξίας στην σημερινή μαύρη μέρα.
Και μια μικρή λεπτομέρεια. Οι κατασκηνώσεις θα ανοίξουν ξανά την επόμενη εβδομάδα. Μαθήματα οργάνωσης και πολιτικής προστασίας made in Athens
».

Share.

Comments are closed.