Εθνική τραγωδία με 24 νεκρούς, ανάμεσα τους παιδιά -156 οι τραυματίες

0

Πραγματικά δεν υπάρχουν λόγια που μπορούν να περιγράψουν την κατάσταση που βιώνει η περιοχή της Αττικής το τελευταίο 24ωρο.
Με το πρώτο φως της μέρα διαπιστώνουμε ότι έχει στηθεί σκηνικό πρωτοφανούς τραγωδίας, καθώς ο αριθμός των θυμάτων από τις πυρκαγιές που μαίνονται ακόμα στην Αττική ανεβαίνει διαρκώς και έχει φτάσει ήδη στους 24 νεκρούς και τους 156 τραυματίες εκ των οποίων οι 104 σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ η εικόνα δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει πλήρως.
Τούτων δοθέντων,  επιβεβαιώθηκαν με τον χειρότερο τρόπο οι αρχικές εκτιμήσεις. Έτσι λίγο  πριν τις 3 τα ξημερώματα, ο Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος να επιβεβαιώσε ότι οι νεκροί από τις φονικές πυρκαγιές ξεπερνούν τους 20.
Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «με το πρώτο φως της ημέρας θα επιχειρήσουν όλες οι διαθέσιμες πτητικές δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πυροσβεστικού Σώματος» και πως «σε ανταπόκριση αιτήματος προς τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας θα συνδράμουν και αεροσκάφη από την Ισπανία αλλά και πρόσθετο πεζοπόρο τμήμα 60 ατόμων από την Κύπρο».

Εκτιμήσεις του Δημάρχου Ραφήνας
Πριν από λίγο, ο δήμαρχος Ραφήνας εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο αριθμός των νεκρών θα διπλασιαστεί, ενώ ήδη εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα αυξηθούν οι τραυματίες καθώς οι διακομιδές στα νοσοκομεία συνεχίζονται.

Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών της Πυροσβεστικής: Είχαμε πόλεμο χθες στην Αττική
Ενδεικτική της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που βρίσκονται στη μάχη για να τιθασευτεί η πύρινη λαίλαπα είναι η δήλωση του Γιάννη Σταμούλη, προέδρου της Ένωσης Αξιωματικών της Πυροσβεστικής, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν χθες είπε: «Είχαμε πόλεμο χθες στην Αττική».

Χθες το βράδυ και μέχρι τα ξημερώματα οι κάτοικοι των περιοχών από το Μάτι μέχρι τη Ραφήνα έζησαν φρικιαστικές στιγμές, καθώς αιφνιδιάστηκαν από τις φλόγες και έσπευσαν να βρουν καταφύγιο στις παραλίες. Κάποιοι δεν τα κατάφερα και κάηκαν ζωντανοί, εγκλωβισμένοι από τις φλόγες, ενώ άλλοι ανασύρθηκαν νεκροί από τη θάλασσα.
Μητέρες που είχαν σκεπάσει τα παιδιά τους με τα σώματά τους, παιδιά που ανασύρθηκαν από τη θάλασσα, ακόμα κι ένα βρέφος έξι μηνών που υπέκυψε τελικά στο νοσοκομείο λόγω αναπνευστικών προβλημάτων, συνθέτουν την τραγική εικόνα.

Αλέξης Τσίπρας: Ασύμμετρη απειλή-Δεν απέκλεισε προσπάθεια αποσταθεροποίησης
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη που είχε αργά τη νύχτα στο συντονιστικό κέντρο μίλησε για «ασύμμετρη απειλή». Ερωτηθείς αν βλέπει προσπάθεια αποσταθεροποίησης δεν το απέκλεισε: «Τώρα προέχει να δώσουμε την μάχη για τον έλεγχο των πυρκαγιών. Οταν έρθει η ώρα θα κάνουμε τις εκτιμήσεις που πρέπει» είπε.

Νωρίτερα, από τη Βοσνία όπου βρισκόταν σε ταξίδι το οποίο διέκοψε, είχε πει ότι «Το γεγονός ότι εκδηλώνονται ταυτόχρονα παράλληλες εστίες ανατολικά και δυτικά μας προβληματίζει» -αφήνοντας προφανώς ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την αιτία των πυρκαγιών.

Πάνος Καμμένος: 72 άτομα έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής από το Πολεμικό Ναυτικό
Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του Πολεμικού Ναυτικού.
72 άτομα έχει περισυνελέξει μέχρι στιγμής από την θάλασσα η φρεγάτα «ΕΛΛΗ» του Πολεμικού Ναυτικού με την συνδρομή ελικοπτέρων και παραπλεόντων πλοίων, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση στους στρατιωτικούς συντάκτες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος. Μάλιστα όπως τόνισε ο ΥΕΘΑ αρκετοί βρέθηκαν έως και 4 μίλια μακριά από την ακτή. Επιπρόσθετα ο κ. Καμμένος τόνισε πως στην περιοχή έχει ήδη φτάσει η Ζ΄ Μοίρα Αμφίβιων Καταστροφών με 65 άτομα προσωπικό με 19 ελαστικές λέμβους που «σαρώνουν» από ξηράς και θαλάσσης για την ανεύρεση και άλλων εγκλωβισμένων.
Επιπλέον ο κ. Καμμένος δήλωσε πως ζητήθηκε η συνδρομή συμμαχικών χωρών που διέθεσαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), τα οποία πετούν πάνω από τις πληγείσες περιοχές και δίνουν εικόνα υψηλής ανάλυσης. Οι πληροφορίες από τα UAV θα μεταβιβάζονται από το ΕΘΚΕΠΙΧ σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Ανοικτή η Εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου
Στην κυκλοφορία δόθηκαν και τα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου που νωρίτερα είχαν κλείσει από το 39ο έως το 57ο χλμ. λόγω της μεγάλης φωτιάς στην Κινέτα.
Με απόφαση της Τροχαίας, άνοιξε το τμήμα Ελευσίνα – κόμβος Επιδαύρου, έτσι, κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία σε όλο το μήκος της Ολυμπίας Οδού.

Share.

Comments are closed.