Έφη Αχτσιόγλου: Μπόνους και έξτρα παροχές σε εργαζομένους εταιρίας του υπουργείου της

0

Την ώρα που οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα έχουν υποχωρήσει κατά μέσο όρο σε ποσοστό 7,8% στη διάρκεια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και η μερική απασχόληση έφτασε να αμείβεται με 378 ευρώ το μήνα μικτά (το επίδομα ανεργίας είναι στα 360 ευρώ), στο Δημόσιο έχουμε αυξήσεις μισθών μέσω παροχών και επιδομάτων, επισημαίνει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».
Η πρώτη από αυτές τις εξαιρέσεις αφορά στην  επιχειρησιακή σύμβαση που υπέγραψαν πρόσφατα οι εργαζόμενοι με τη διοίκηση της κρατικής εταιρίας Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.), την οποία εποπτεύει το υπουργείο Εργασίας.

Η επιχειρησιακή σύμβαση
Χαρακτηριστικό είναι πως πρόκειται για εταιρεία του Δημοσίου την οποία εποπτεύει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, και στην οποία υπογράφηκε σύμβαση με επιδόματα και άλλα μπόνους μέχρι του ποσού των 5.840 ευρώ το χρόνο.

Η σύμβαση της ΗΔΙΚΑ προβλέπει:

  • Τη μερική επαναφορά δώρων με επίδομα 300 ευρώ για Χριστούγεννα και Πάσχα.
  • Τη χορήγηση επιταγής (διατακτική τροφής) 6 ευρώ τη μέρα για σίτιση.
  • Την αποζημίωση με 340 ευρώ το μήνα σε κάθε εργαζόμενο και για κάθε παιδί προσχολικής ηλικίας που πηγαίνει σε παιδικό σταθμό.

NΔ: Εμπαιγμός για τους άλλους εργαζόμενους τα πρόσθετα επιδόματα στην ΗΔΙΚΑ
Αδιανόητη πρόκληση αποτελούν τα επιδόματα στους εργαζομένους της ΗΔΙΚΑ, που ξεπερνούν το επίδομα ανεργίας ή και μισθούς στον ιδιωτικό τομέα σχολιάζουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Γεωργαντάς και Θεόδωρος Καράγλου.
Ειδικότερα σε δήλωσή τους τονίζουν:
«Όλοι οι εργαζόμενοι, ιδίως αυτοί του ιδιωτικού τομέα, έχουν υποστεί τα χρόνια της κρίσης πολύ μεγάλη μείωση των απολαβών τους. Ειδικά οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στα χρόνια των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν δει τους μισθούς τους να φτάνουν ακόμη και στα 360 ευρώ το μήνα.
Είναι γνωστό σε όλους, πάντως, ότι, αν και μειώθηκαν οι αμοιβές σχεδόν για το σύνολο των εργαζομένων, την ίδια περίοδο ειδικά οι μετακλητοί υπάλληλοι αυξήθηκαν και σε αριθμό, ενώ -με διάφορους μηχανισμούς- αυξήθηκε και η μισθοδοσία τους.
Η διακριτική ευνοϊκή μεταχείριση ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων, επεκτείνεται τώρα, μέσω μιας νέας εξαίρεσης που ενέκρινε η κ. Αχτσιόγλου για μια εταιρεία του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, με την υπογραφή της διετούς επιχειρησιακής σύμβασης για τα έτη 2018-2019 προβλέφθηκαν για τους εργαζόμενους της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. πρόσθετα επιδόματα που φτάνουν μέχρι του ποσού των 5.840 ευρώ  το χρόνο. Όμως, μια τέτοια εξαίρεση προσβάλλει όλους τους υπόλοιπους εργαζομένους τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα.
Είναι, με απλά λόγια, αδιανόητη πρόκληση τα προβλεφθέντα αυτά επιδόματα να ξεπερνούν το επίδομα ανεργίας ή, πολλές φορές, ακόμη και το μισθό ενός εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να δικαιολογούνται από κανέναν αντικειμενικό λόγο.
Όταν αναμένεται μείωση συντάξεων και δεν υπάρχει καμία προοπτική για αύξηση των μισθών, οι δυνατότητες του κράτους δεν πρέπει να εξαντλούνται κατά τρόπο προκλητικό, αλλά να κατανέμονται με μέτρο και ορθολογική ιεράρχηση των αναγκών. Η ελληνική κοινωνία και το σύνολο των εργαζομένων, ύστερα από χρόνια θυσιών, δεν πρόκειται να ανεχθούν καμία άδικη και αδικαιολόγητα άνιση μεταχείριση
».

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner