Categories: Διεθνή

Δημοσκόπηση στα Σκόπια: Το 54,1% των σκοπιανών λέει «ΟΧΙ» στη Συμφωνία των Πρεσπών

Κλονίζεται η συμφωνία των Πρεσπών καθώς η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση που έγινε στα Σκόπια, δείχνει ότι η αισιοδοξία του Ζάεφ είναι μάλλον υπερβολική. Και ότι η πλειοψηφία των Σκοπιανών απορρίπτει την αλλαγή ονομασίας της χώρας.
Και αυτό, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με πληροφορίες, στο ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα, δεν θα υπάρχει αναφορά στο Βόρεια Μακεδονία, αλλά αντιθέτως θα γίνεται σαφής αναφορά στα οφέλη της χώρας από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Το ποσοστό του ναι και του όχι, όπως προκύπτει από την δημοσκόπηση που έκανε η εταιρεία Vision και μεταδίδει το πρακτορείο mkd.mk, εξηγείται από τον τελείως διαφορετικό τρόπο που ψηφίζουν και ερμηνεύουν το ερώτημα του δημοψηφίσματος, οι σκοπιανοί και οι αλβανοί, που είναι το 25% του πληθυσμού των Σκοπίων.
Οι μεν Αλβανοί αδιαφορούν για την αλλαγή του ονόματος και θέλουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ενώ αντίθετα οι Σκοπιανοί αντιδρούν στην αλλαγή της ονομασίας και δυσπιστούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει την χώρα στους κόλπους της Συμμαχίας και της Ενωμένης Ευρώπης, εξέλιξη για την οποία άλλωστε τρέφουν ανάμεικτα συναισθήματα.

Τα στοιχεία της έρευνας
Από την έρευνα που έγινε από τις 9 έως τις 15 Ιουλίου, τηλεφωνικά, σε 1.200 άτομα, προέκυψε ότι το 54,1% των πολιτών δεν υποστηρίζουν τη συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της Π.Γ.Δ.Μ. Αντίθετα, υπέρ τάσσεται το 45,9%.

Το συμπέρασμα είναι εντελώς διαφορετικό αν μελετήσει κανείς την εθνικότητα των πολιτών που απαντούν. Στο ερώτημα αν συμφωνούν ή όχι με τη συμφωνία των Πρεσπών που προβλέπει την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος των Σκοπίων, το 74,5% των Σκοπιανών απαντά αρνητικά και μόλις το 25,5% θετικά.
Οι Αλβανοί που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι καλή. Το ποσοστό είναι τεράστιο: 94,7%!
Στο ερώτημα για το αν θέλουν να γίνει η χώρα τους μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. με το νέο όνομα, το 52,1% των σκοπιανών δηλώνει «όχι» και το 47,9% «ναι». Και εδώ το ποσοστό αλλάζει ανάλογα με την εθνικότητα. Οι Σκοπιανοί απαντούν αρνητικά σε ποσοστό 71,7% και 28,3% θετικά, ενώ οι Αλβανοί είναι κατά 94,7% τάσσονται υπέρ της ένταξης σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. με άλλο όνομα. Στο ίδιο ερώτημα, άλλες εθνικότητες που συναποτελούν τους πολίτες των Σκοπίων (Ρομά, τουρκόφωνοι κτλ) απαντούν αρνητικά, σε ποσοστό 55,5% και θετικά σε ποσοστό 44,5%.
Το 49,6% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. θα φέρει ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα τους, ενώ το 41,5% πιστεύει το αντίθετο. Το 8,9% επέλεξε το «δεν ξέρω / δεν απαντώ». Από τους Σκοπιανούς που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, το 56,4% δεν πιστεύει ότι η ένταξη σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. θα φέρει αλλαγή προς το καλύτερο. Το αντίθετο θεωρεί το 34%.
Μεταξύ των Αλβανών ερωτηθέντων, το ποσοστό είναι και πάλι εντυπωσιακά διαφορετικό. Για το 85,8%, ΝΑΤΟ και Ε.Ε. θα φέρουν ένα καλύτερο «αύριο» στην ΠΓΔΜ. Αντίθετη άποψη έχει το 6,6% των Αλβανών ερωτηθέντων. Μεταξύ των άλλων εθνικοτήτων της ΠΓΔΜ, το 57,8% θεωρεί ότι η ένταξη θα φέρει καλύτερες μέρες, σε αντίθεση με το 34,4%.
Όσον φορά στο αν θα συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα, το 27,5% φαίνεται πως επιλέγει την αποχή. Το 47,8% θα συμμετάσχει και ένα ποσοστό άνω του 24% δεν έχουν αποφασίσει ακόμα. Μοιρασμένοι για το αν θα συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα είναι οι Σκοπιανοί. Το 41,9% δηλώνει ότι θα ψηφίσει, το 35,8% ότι θα απέχει και το 22,2% είναι αναποφάσιστο. Οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ αντίθετα απαντούν πως θα συμμετάσχουν σε ποσοστό 61%.
Στο σύνολο των ερωτηθέντων, το 44,6% πιστεύει ότι αν η ΠΓΔΜ αλλάξει το συνταγματικό της όνομα, θα γίνει δεκτή στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Το αντίθετο πιστεύει το 43,1%, ενώ «δεν ξέρω» απάντησε το 12,3%.
Οι Σκοπιανοί που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, απάντησαν σε ποσοστό 53,9% ότι δεν πιστεύουν πως η συνταγματική αλλαγή θα ανοίξει την πόρτα της ένταξης σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ. Αντίθετη άποψη διατύπωσε το 32,9%.
Και εδώ οι Αλβανοί έχουν αντίθετη άποψη. Το 72,8% πιστεύει ότι η αλλαγή του ονόματος θα φέρει ένταξη σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., ενώ το 17,5% δεν πιστεύει κάτι τέτοιο.
Δείτε αναλυτικό το δημοσίευμα του πρακτορείου mkd.mk με τίτλο «Македонците се против членство во ЕУ и НАТО со променето име, Албанците се за» στα σκοπιανά, πατώντας ΕΔΩ

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Άστον Βίλα-Ολυμπιακός 2-4: Θρυλική «τεσσάρα» στο Μπέρμιγχαμ και βλέπει… τελικό του Conference League!

Ο Ολυμπιακός πήρε θρυλικό «διπλό» στην έδρα της Άστον Βίλα με σκορ 4-2, για τον…

5 ώρες ago

Έτοιμη είναι η γέφυρα  Ευήνου, στην Αιτωλοακαρνανία που επανασυνδέει την παλιά Ε.Ο. Αντιρρίου-Ιωαννίνων [Βίντεο]

Οι τελευταίες «πινελιές» μένει να ολοκληρωθούν για να δοθεί στην κυκλοφορία η νέα γέφυρα Ευήνου, στο Ευηνοχώρι…

9 ώρες ago

Δήμος Χαλανδρίου: Αποστολή αγάπης στη Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στη Μαλακάσα και τα χωριά του Νότιου Πηλίου

Στη Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Κ.Υ.Τ. Μαλακάσας βρέθηκαν τη Μ. Τέταρτη αιρετές του Δήμου…

9 ώρες ago

Δημιουργική ανατροπή – Κώστας Λύρος: Τραγική εξέλιξη για το Μεσολόγγι η απώλεια του Πρωτοδικείου – Το Μεσολόγγι ηττήθηκε.

«Μεγάλο πλήγμα στο ηθικό ανάστημα, στο κύρος και στην δυναμική του», η απώλεια του Κεντρικού…

13 ώρες ago

Αποφυλακίζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής παρά τη διαφωνία του Εισαγγελέα – Θύελλα αντιδράσεων

Την αποφυλάκιση με όρους του Νίκου Μιχαλολιάκου διέταξε το Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας παρά την αντίθετη πρόταση…

13 ώρες ago

Δήμος Χαλανδρίου: Αθλητική Κατασκήνωση 2024 – Πότε και πώς υποβάλλονται οι αιτήσεις συμμετοχής

Ο αγαπημένος θεσμός της «Αθλητικής Κατασκήνωσης» επιστρέφει και φέτος το καλοκαίρι, δίνοντας τη δυνατότητα στα…

16 ώρες ago