Το Δημόσιο ο μεγαλύτερος κληρονόμος ακινήτων -Βροχή οι αποποιήσεις λόγω φόρων

0

Οι πολύ μεγάλοι φόροι και η έλλειψη ρευστότητας έχουν αναδείξει το Δημόσιο ως τον μεγαλύτερο… κληρονόμο, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα περιέρχονται σε αυτό λόγω αποποιήσεων κληρονομιάς.
Μόνο το 2017 οι αποποιήσεις κληρονομιών ξεπέρασαν τις 135.000, σύμφωνα με την Καθημερινή, γεγονός που καταδεικνύει την αδυναμία των κληρονόμων να πληρώσουν τον φόρο κληρονομιάς ή να ανταποκριθούν μελλοντικά στο κόστος κατοχής ακινήτου.
Πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα της απόγνωσης χιλιάδων νοικοκυριών, που, υπό το οικονομικό και φορολογικό βάρος που συνεπάγεται πλέον η κατοχή ακινήτου, σπεύδουν να το εκχωρήσουν στο δημόσιο δωρεάν!
Την ίδια στιγμή, το μεγαλύτερο μέρος των κατοικιών της χώρας παραμένει απαξιωμένο, ενώ η απουσία αγοραστικής ζήτησης είναι δεδομένη. Με ανυτό το δεδομένο γίνεται αντιληπτό ότι δυσχεραίνεται ακόμα και το προφανές, δηλαδή η δυνατότητα των κληρονόμων να εντοπίσουν αγοραστή και, σε συνεννόηση μαζί του, να προχωρήσουν στην αποδοχή κληρονομιάς και έτσι να μπορέσουν να πωλήσουν τουλάχιστον το ακίνητό τους και να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση.
Υπενθυμίζουμε ότι, με βάση πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, προκύπτει πως η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση σε ό,τι αφορά τις δαπάνες στέγασης, καθώς οι δαπάνες στέγασης είναι τετραπλάσιες του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Συγκεκριμένα, το 2016, στην Ελλάδα το ποσοστό των νοικοκυριών τα οποία δαπανούν περισσότερο από το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός τους για την κάλυψη αναγκών στέγασης ανήλθε σε 40,5%, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος δεν ξεπερνάει το 11,1%. Η εικόνα είναι σχεδόν αμετάβλητη την τελευταία τριετία, καθώς το 2015 το αντίστοιχο ποσοστό είχε ανέλθει σε 40,9%, έναντι 11,3% του μέσου όρου της Ε.Ε. και το 2014 σε 40,7% (11,5% στην Ε.Ε.). Ως δαπάνες στέγασης λογίζονται ο φόρος ή το τέλος που συνδυάζεται με την κατοχή ακινήτου και όλα τα έξοδα για τη συντήρηση και τη διαμονή σε αυτό, όπως π.χ. θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, τηλέφωνο κτλ.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner