Η σύνοδος του ΝΑΤΟ «βγάζει»… κάλπες λόγω Μακεδονικού

0

Άρχισε χθες η σύνοδος των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, η οποία έχει τεράστιο ενδιαφέρον για εμάς. Το βέβαιο συμπέρασμα από την χθεσινή, πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αυτό είναι πως αν στην πΓΔΜ ολοκληρωθούν όλα τα περιγραφόμενα βήματα στη συμφωνία, η Ελλάδα θα οδηγηθεί, αργά ή γρήγορα, σε εκλογές.
Αυτό διότι ο Πάνος Καμμένος επέμεινε και χθες στη διαφωνία του με τη συμφωνία και δεν έκρυψε ότι αισθάνεται «άβολα» και δυσφορεί με την παρουσία του σε μία Σύνοδο κατά την οποία δίνεται πρόσκληση –έστω και υπό αίρεση- στην πΓΔΜ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ένα «πηγαδάκι» με δημοσιογράφους, ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων επέμεινε στην εκτίμησή του ότι η κυβέρνηση Ζάεφ δε θα καταφέρει ούτε το δημοψήφισμα να κερδίσει, αλλά ούτε και το όνομα της χώρας στο Σύνταγμά της να αλλάξει. Με λίγα λόγια ο Πάνος Καμμένος ποντάρει στην αδυναμία της άλλης πλευράς να εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις κι έτσι να ξεπεράσει το δικό του πρόβλημα.
Ως εκ τούτου, μάλιστα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επέμεινε ότι η συμφωνία των Πρεσπών δε θα έρθει ποτέ στην ελληνική Βουλή. Και αμέσως μετά, όταν του ετέθη το θέμα των εκλογών, κάλεσε τους συνομιλητές του «να μην περιμένουν εκλογές όσο δεν έρχεται στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών». Αυτό, όμως, διαβάζεται… αυτονοήτως και ανάποδα: ότι επιμένει, δηλαδή, στην άποψή του ότι αν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση στη Βουλή, τότε ο ίδιος θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση, οδηγώντας σε απώλεια της δεδηλωμένης και σε πολιτικές εξελίξεις.

Το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων
Όπως έχουμε ξαναγράψει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει διαμηνύσει στον Αλέξη Τσίπρα πως αυτό είναι το απώτατο όριο της πολιτικής του αντοχής –ότι, δηλαδή, δεν μπορεί να μην αποσύρει την εμπιστοσύνη από την κυβέρνηση αν φτάσει στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών. Με άλλα λόγια, αν ο Ζόραν Ζάεφ καταφέρει να ολοκληρώσει όλα τα βήματα στη γείτονα χώρα, τότε θα ξεκινήσει στην Ελλάδα μία… πολιτική τρικυμία. Για τον λόγο αυτό στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ θα «ροκανίσει» τον χρόνο επ’ ωφελείας τους.

Το κόλπο γκρόσο των ΑΝΕΛ
Μόλις, λοιπόν, Όταν, φτάσουμε σε αυτό το στάδιο, η αρχική συνεννόηση μεταξύ Τσίπρα-Καμμένου προβλέπει τα εξής: ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα παραιτηθεί από την θέση του, θα αποσύρει όλα τα στελέχη  του από την κυβέρνηση και θα δηλώσει ότι «χωρίζουν οι δρόμοι μας» με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να δείξει ότι δεν αφήνει την κυβέρνηση να κυρώσει τη συμφωνία για το Μακεδονικό. Τότε, ευλόγως, η ΝΔ θα καταθέσει πρόταση μομφής, η οποία όμως δε θα λάβει 151 θετικές ψήφους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να παραμείνει η κυβέρνηση –ως κυβέρνηση μειοψηφίας- προκειμένου να εισαγάγει στη Βουλή και να ψηφίσει –με τη βοήθεια βουλευτών της Κεντροαριστεράς και ανεξαρτήτων- τη συμφωνία των Πρεσπών. Αμέσως μετά, ευλόγως, ο πρωθυπουργός θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, προσδοκώντας ότι διεκδικώντας την επανεκλογή του ως εκείνος που έλυσε το Μακεδονικό και οδήγησε τη χώρα εκτός Μνημονίου θα μπορέσει να γυρίσει το παιχνίδι…

Share.

Comments are closed.