Ζόραν Ζάεφ στο BBC: Η Ελλάδα πήρε erga omnes όνομα και τα Σκόπια erga omnes ταυτότητα

0

Την βεβαιότητα ότι η συμφωνία των Πρεσπών για το όνομα της πΓΔΜ θα επικυρωθεί με μεγάλη πλειοψηφία της τάξης του 70% στο προγραμματιζόμενο δημοψήφισμα, εξέφρασε ο σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξη του στο BBC.
Η συμφωνία των Πρεσπών διασφάλισε τον διαχωρισμό των «Μακεδόνων της Ελλάδας» από τους «Μακεδόνες της πΓΔΜ» ο κ. Ζόραν Ζάεφ.
Επίσης ανέφερε ότι η Ελλάδα διασφάλισε όνομα erga omnes ενώ τα Σκόπια «erga omnes ταυτότητα», και πρόσθεσε ότι «οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ποσοστό μεγαλύτερο από το 75% των πολιτών είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Πάνω από το 70% των πολιτών θεωρεί ότι το ζήτημα αυτό θα έπρεπε να είχε λυθεί και ότι τώρα είναι καλή στιγμή και ότι περισσότερο από το 75% θα συμμετάσχει στο δημοψήφισμα».
Ερωτηθείς από το BBC εάν μελλοντικές κυβερνήσεις στα Σκόπια θα επιδιώξουν μια «Μεγάλη Μακεδονία», απάντησε διπλωματικά λέγοντας πως «Μεγάλη Μακεδονία» είχε ο Μέγας Αλέξανδρος ενώ σήμερα η πΓΔΜ έχει δική της Μακεδονία. Διαβεβαίωσε δε, ότι τα Σκόπια σέβονται ως αδιάβλητα τα υφιστάμενα σύνορα πρόνοια που υπάρχει και στην συμφωνία των Πρεσπών.
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ζάεφ οι «Μακεδόνες» της χώρας του έχουν ξεχωριστή ιστορία και πολιτισμό, ενώ τόνισε για ακόμη μια φορά πως η συμφωνία εγγυάται την μακεδονική ταυτότητα και τη γλώσσα.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε την πεποίθηση του ότι και οι δύο πλευρές (Σκόπια και Αθήνα) θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, αν και δήλωσε μια μικρή ανησυχία για τις αντιδράσεις του συγκυβερνήτη, Πάνου Καμμένου.
«Ανησυχώ, αλλά πιστεύω πως και οι δύο πλευρές θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, να έχει θετική στάση και να δώσει μια ευκαιρία στην συμφωνία των Πρεσπών.

Δείτε τη συνέντευξη του Ζόραν Ζάεφ στο BBC

Share.

Comments are closed.