Η Libération σχετικά με τα κλειστά σύνορα της Ευρώπης

0

Το μεταναστευτικό τίθεται σήμερα επί τάπητος στη Σύνοδο της ΕΕ αλλά οι αποφάσεις φαίνεται ότι έχουν ήδη ληφθεί. Η Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν φτάσει ακόμη εκεί που θέλουν και πρόσθεσε ότι «δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε μια κοινή συμφωνία για το άσυλο στην σύνοδο αυτή κορυφής» της ΕΕ, στις 28 και 29 Ιουνίου.
Πάντως εκείνο που πλέον γίνεται σαφέστερο είναι η ακροδεξιά στροφή της Ευρώπης, καθώς οι ηγέτες των κρατών, ένας προς έναν, δείχνουν απρόθυμοι να ανοίξουν τα σύνορα των χωρών τους στους πρόσφυγες που έρχονται από εμπόλεμες και όχι μόνο ζώνες.
Παράδειγμα η πρόσφατη περίπτωση της Ιταλίας, όπου η νέα κυβέρνηση της οποίας, με υπουργό Εσωτερικών το Ματέο Σαλβίνι, έχει διαμηνύσει σε κάθε τόνο ότι η χώρα δε θα συνέχει να δέχεται στα εδάφη της μετανάστες και πρόσφυγες, κλείνοντας ήδη τα σύνορά της σε πλοία που τους μεταφέρουν. 
Σχολιάζοντας αυτές τις εξελίξεις η γαλλική Libération κυκλοφορεί σήμερα με εξώφυλλο έναν πρόσφυγα να σκαρφαλώνει σε ένα φράχτη και τον τίτλο «Ευρώπη: ΚλείνουμεEurope: Οn ferme!». 
Ο υπότιτλος αναφέρει τα εξής: «Λιμάνια απαγορευμένα, σύνορα με φράχτες, τείχη που χωρίζουν… Η Σύνοδος (Κορυφής) που αρχίζει σήμερα θα είναι για μια ήπειρο του αποκλεισμού που στρέφεται στον ίδιο της τον εαυτό». 
Δυστυχώς, αν δεν επιθυμούμε να στρουθοκαμηλίζουμε, η πραγματικότητα είναι επακριβώς αυτή!

  • Διαβάστε το πλήρες άρθρο του Laurent Joffrin διευθυντή έκδοσης της εφημερίδας Libération με τίτλο «Europe: Οn ferme!» στα γαλλικά, πατώντας ΕΔΩ
  • Δείτε ολόκληρη την έντυπη έκδοση της Libération πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.