Τέσσερα μετάλλια και 5η θέση στη Βαλκανική Ολυμπιάδα για την Ελλάδα στα Μαθηματικά

0

Η 22η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων 2018 (ΒΜΟΝ) ολοκληρώθηκε προχθές το απόγευμα με την αναχώρηση και των 18 αποστολών για τις χώρες τους.
Από τις 19 Ιουνίου μέχρι τις 24 Ιουνίου, η Ρόδος είχε την τιμή να φιλοξενήσει εθνικές αποστολές από την Αλβανία, την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Βουλγαρία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, το Καζακστάν, την Κροατία, την Κύπρο, το Αζερμπαϊτζάν, το Μαυροβούνιο, την Μολδαβία, την πΓΔΜ, την Ρουμανία, την Σαουδική Αραβία, τη Σερβία, την Τουρκία, το Τουρκμενιστάν και τις Φιλιππίνες.
Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018 στις εγκαταστάσεις του των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων Ροδίων Παιδεία με τη συμμετοχή 104 παιδιών ηλικίας 11 με 15
Το απόγευμα του Σάββατο 23 Ιουνίου στις πηγές Καλλιθέας πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης. Και την Κυριακή 24 Ιουνίου όλες οι αποστολές, αναχώρησαν για τις χώρες τους.
Έκδοση αποτελεσμάτων του διαγωνισμού της 22ης ΒΜΟΝ. Τελετή απονομής
Αργά το απόγευμα της Παρασκευής 22 Ιουνίου, ολοκληρώθηκε η βαθμολόγηση των γραπτών της 22ης ΒΜΟΝ. Όλες οι χώρες συμμετείχαν με 6 διαγωνιζόμενους, εκτός της Κροατίας που συμμετείχε με 5 διαγωνιζόμενους και των Φιλιππίνων που συμμετείχε με 3 διαγωνιζόμενους.

Η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα είναι διαγωνισμός υψηλού κύρους με διεθνή εμβέλεια και αποτελεί αγωνιστικό προθάλαμο της Παγκόσμιας Μαθηματικής Ολυμπιάδας (IMO).
Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, η κατάταξη των χωρών, με βάση τα μετάλλια που πήραν, είναι η παρακάτω:

Την τελετή βράβευσης τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορείς.
Την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εκπροσώπησε η κ. Χαρούλα Γιασιράνη Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Παιδείας και το Δήμο Ρόδου ο κ. Κορωναίος Γιάννης, Αντιδήμαρχος Παιδείας.
Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία εκπροσωπήθηκε από τον Αντιπρόεδρό της κ. Καλαβάση Φραγκίσκο, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Το Ίδρυμα Υποτροφιών Σταματίου εκπροσώπησε η κ. Ελένη Κοκκίνου.
Τα Ελληνικά Πετρέλαια, μέγα χορηγό της εκδήλωσης, εκπροσώπησαν ο κ. Καλογρίδης Δημήτρης, προϊστάμενος της εγκατάστασης ΕΚΟ στη Ρόδο.
Επίσης παρευρέθηκε η Πρόξενος της Γαλλίας κ. Αλίκη Φυρογλάνη Μοσχή.

Η ελληνική αποστολή
Η ελληνική αποστολή αποτελείτο από τους εξής μαθητές:

  • Λιγνός Ορέστης – ΣΤ Δημοτικού Εκπ/ρια Η Ελληνική Παιδεία
  • Εμμανουήλ Δημήτριος – Πειραματικό Ευαγγελικής Σχολής Νέας Σμύρνης
  • Ιακωβάκης Ιωάννης – 4ο Γυμνάσιο Πολίχνης Θεσσαλονίκης
  • Τσακίρης Νικόλαος – Κολλέγιο Ψυχικού ελληνοαμερικάνικο
  • Ρασβάνη Κων/να – 5ο Γυμνάσιο Βόλου
  • Σμυρνάκης Νίκος – Παγκρήτιον Εκπαιδευτήριο

Τα μετάλλια της αποστολή:

  • Ορέστης Λιγνός  – Χρυσό Μετάλλιο
  • Δημήτρης Εμμανουήλ – Αργυρό Μετάλλιο
  • Τσακίρης Νίκος – Χάλκινο Μετάλλιο
  • Ιακωβάκης Γιάννης – Χάλκινο Μετάλλιο

Να σημειωθεί ότι ο μαθητής, Ορέστης Λιγνός, που κατέκτησε το Χρυσό Μετάλλιο στην 22η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων σημείωσε μάλιστα perfect score (40/40) και αυτό το χρυσό είναι το πρώτο που παίρνει η χώρα μας με perfect score (40/40), ήταν ο μικρότερος και μάλιστα έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα προϊστορία στους διαγωνισμούς της ΕΜΕ.

Ποιος είναι αυτός ο δαιμόνιος πιτσιρικάς;
Πριν από έξι χρόνια, μαθητής τότε της Α’ Δημοτικού του 4ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου ο Ορέστης ζήτησε από τον τότε διευθυντή του σχολείου κ Μπέλεση να συμμετάσχει στο διαγωνισμό του Μικρού Ευκλείδη της Ελληνική Μαθηματικής Εταιρείας. Λόγω του μικρού την ηλικίας και για να μην απογοητευτεί αποφασίστηκε να συμμετάσχει γράφοντας τα θέματα της Ε’, αλλά εκτός συναγωνισμού. Το αποτέλεσμα της γραπτής διαδικασίας εξέπληξε όλους τους εκπαιδευτικούς, διότι ο Ορέστης έγραψε άριστα και μάλιστα είχε πλήρως αποδείξει κάθε του λύση, φυσικά με τις γλωσσικές ικανότητες εκείνης της ηλικίας.

Την επόμενη χρονιά, μαθητής της Β’ του ιδίου σχολείου αριστεύει και πάλι στα θέματα πια της ΣΤ’ τάξης.
Στην Γ΄ τάξη μετακινείται στα εκπαιδευτήρια Ελληνική Παιδεία όπου φοιτά μέχρι σήμερα και παίρνει μέρος επιτυχώς στους διαγωνισμούς για παιδιά Γυμνασίου – Λυκείου, Θαλή, Ευκλείδη και Αρχιμήδη στον οποίο κατακτά χρυσό μετάλλιο.
Στη Δ’ τάξη παίρνει πάλι μέρος επιτυχώς στους διαγωνισμούς για παιδιά Γυμνασίου – Λυκείου, Θαλή, Ευκλείδη και Αρχιμήδη και επιλέγεται να συμμετάσχει στην Βαλκανική Ομάδα, με την οποία κατακτά χάλκινο μετάλλιο.
Στη Ε’ τάξη παίρνει επίσης μέρος επιτυχώς στους διαγωνισμούς για παιδιά Γυμνασίου – Λυκείου, Θαλή, Ευκλείδη και Αρχιμήδη και επιλέγεται να συμμετάσχει στην Βαλκανική Ομάδα, με την οποία κατακτά χάλκινο μετάλλιο.
Κλείνοντας θα θέλαμε να πούνε σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στη Βαλκανιάδα ένα πολύ μεγάλο μπράβο και να ευχηθούμε καλή επιτυχία στην άλλη μας ομάδα που θα συμμετάσχει στην Ολυμπιάδα.

Share.

Comments are closed.