Παντοδύναμος ο Ερντογάν: Νίκη από τον α’ γύρο στις προεδρικές –Αυτοδυναμία στην τούρκικη Βουλή

0

Παντοδύναμος τελικά και με υπερεξουσίες γίνεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς κέρδισε το στοίχημα των πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών. Με μια προεκλογική εκστρατεία που πόλωσε εντός και εκτός συνόρων αλλά και με κινήσεις που συσπείρωσαν τους ψηφοφόρους του ο Ερντογάν κέρδισε από τον πρώτο γύρο τις προεδρικές εκλογές
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, στο 99% των ψήφων για τις προεδρικές εκλογές, ο Ταγίπ Ερντογάν εξασφαλίζει 52,5%, με περίπου δέκα εκατομμύρια ψήφους περισσότερες απ’ όσες ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ο οποίος βγαίνει δεύτερος με 30,7%, η Μεράλ Ακσενέρ λαμβάνει 7,4% και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς (φιλοκουρδικό κόμμα) 8,3%.
Αναφορικά με τις βουλευτικές εκλογές, με καταμετρημένο το 95,9% το AKP του Ερντογάν λαμβάνει 42,4% (293 έδρες), 22,7% και 147 έδρες το CHP του Ιντζέ, το «Καλό Κόμμα» της Ακσενέρ 10,1% (46 έδρες) και το φιλοκουρδικό HDP με 11,3% μπαίνει στη βουλή εξασφαλίζοντας 66 έδρες, ενώ το MHP πιάνει 11,2% (49 έδρες). Έτσι το ΑΚΡ επικρατεί στις εκλογές και με το συνασπισμό του με το MHP διατηρεί την πλειοψηφία στη νέα βουλή με 342 επί συνόλου 600 εδρών.
Εντυπωσιακή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί προσέλευση των ψηφοφόρων η οποία έφτασε σχεδόν στο 87%, όπως ανέφερε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας.
Καθοριστικός παράγοντας για την έκβαση της εκλογικής μάχης  ήταν το ποσοστό της Κωνσταντινούπολης, με τον Ερντογάν να πιάνει ένα εντυπωσιακό 51%, τρεις μονάδες υψηλότερες σε σχέση με τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές. 

Share.

Comments are closed.