Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία: Πρώτο Συνέδριο των απανταχού Ελλήνων Μαθηματικών

0

Με την ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρόνων λειτουργίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ) και της ανακήρυξης του 2018 ως Έτους Μαθηματικών για την Ελλάδα από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η ΕΜΕ ανέλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει στην Αθήνα το Πρώτο Συνέδριο των Απανταχού Ελλήνων Μαθηματικών (First Congress of Greek Mathematicians), το χρονικό διάστημα 25-30 Ιουνίου 2018, από κοινού με όλα τα Τμήματα Μαθηματικών και Στατιστικής των Ελληνικών ΑΕΙ, τη Μαθηματική Εταιρεία Κύπρου, τη Μαθηματική Εταιρεία Νοτιοανατολικής Ευρώπη, τη Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και τον Δήμο Ζωγράφου.
Οι εργασίες του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου και θα ξεκινήσουν με μια πανηγυρική τελετή έναρξης τη Δευτέρα 25/6/2018 στις 10:00, στο Αμφιθέατρο Καραθεοδωρή του Τμήματος Μαθηματικών.
Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και στοχεύει στο να καθιερώσει την Αθήνα ως τόπο επιστημονικής και δημιουργικής συνάντησης των Ελλήνων μαθηματικών που ζουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το Συνέδριο θα καλύψει όλες τις περιοχές των θεωρητικών και των εφαρμοσμένων Μαθηματικών και θα φιλοξενήσει κεντρικές ομιλίες από διακεκριμένους Έλληνες μαθηματικούς:
Σπυριδων Αργυρός (ΕΜΠ), Δημήτριος Χριστοδούλου (ETH Zurich), Κων/νος Δασκαλάκης (MIT), Μιχάλης Δαφέρμος (Princeton), Παναγιώτα Δασκαλοπούλου (Columbia), Αθανάσιος Φωκάς, (Cambridge), Σταύρος Γαρουφαλλίδης (Georgia Inst. Tech.), Νίκος Καπουλέας (Brown U.), Γεώργιος Καρνιαδάκης (Brown U.), Μιχαήλ Κατεχάκης (Rutgers U.), Αλέξανδρος Κεχρής (Caltech), Φωκίων Κολαΐτης (U. California Santa Cruz), Χαράλαμπος Μακριδάκης (FORTH), Μαριάνθη Μάλλιαρη (U. Chicago), Αντώνης Μελάς (ΕΚΠΑ), Γεώργιος Παππάς (Michigan State U.), Γεώργιος Παπανικολάου (Stanford U.), Γεώργιος Σκανδάλης (U. Paris Diderot), Χάρυ Ταμβάκης (U. Maryland), Θάλεια Ζαριφοπούλου (U. Texas Austin).
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου διοργανώνεται Στρογγυλό Τραπέζι στις 26/6/2018 στις 19:00 με θέμα “Η διαρροή του Ελληνικού επιστημονικού δυναμικού στα χρόνια της κρίσης. Ποιοι παράγοντες θα μπορούσαν  να βοηθήσουν την ανάσχεσή της;”
Στο Τραπέζι θα συμμετάσχουν ο Γεώργιος Παπανικολάου (Stanford University), Κωνσταντίνος Δασκαλάκης (MIT), Ιωάννης Σακελλαρίδης (Rutgers University), Ιωάννα Σαπουντζή, Διευθύντρια Εταιρικής Διακυβέρνησης και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, με συντονιστή ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Βασίλειος Δουγαλής (ΕΚΠΑ).

Share.

Comments are closed.