Γιάννης Σγουρός: Παίζει με τη φωτιά η Δούρου στη διαχείριση των απορριμμάτων

0

Σοβαρές ευθύνες στην περιφερειάρχη, Ρένα Δούρου, για την κατάσταση που επικρατεί με τα σκουπίδια στην Αττική επιρρίπτει ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, ενώ κάνει λόγο για επικείμενο αδιέξοδο στο ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων. 
Ο κ. Σγουρός τονίζει ότι η Περιφέρεια Αττικής απέτυχε στη διαχείριση αυτής της «μίνι» κρίσης, που αποτελεί προάγγελο μεγαλύτερης, εάν δεν ληφθούν άμεσα ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα μέτρα για τη διαχείριση των αποβλήτων του λεκανοπεδίου.
Επίσης, χαρακτηρίζει «κοστοβόρο και ανεφάρμοστο» το σχεδιασμό που προώθησε η κ. Δούρου σε αντικατάσταση «των ώριμων σε βάθος 10ετίας σχεδιασμών» που είχε ο ίδιος δρομολογήσει με χρηματοδότηση των ΣΔΙΤ και διαπιστώνει ότι «εδώ και 4 χρόνια δεν έχει υπάρξει η παραμικρή πρόοδος…».
«Η κ. Δούρου παίζει με τη φωτιά. Η πολιτική που ακολούθησε στη διαχείριση των απορριμμάτων υπήρξε από την αρχή μέχρι το τέλος καταστροφική και ήδη το περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος για τη μεγαλύτερη πληθυσμιακά περιφέρεια της χώρας είναι τεράστιο» καταλήγει.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του κ. Σγουρού
«Η συσσώρευση περισσοτέρων από 20.000 τόνων απορριμμάτων στους δρόμους και τις γειτονιές της Αττικής, λόγω τεχνικών προβλημάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους μας ότι η κατάσταση αργά ή γρήγορα οδεύει σε αδιέξοδο.
 Η Περιφέρεια Αττικής απέτυχε στη διαχείριση αυτής της μίνι κρίσης, που αποτελεί προάγγελο μεγαλύτερης, εάν δεν ληφθούν άμεσα ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα μέτρα για τη διαχείριση των αποβλήτων του λεκανοπεδίου.
 Δυστυχώς η κατασκευή Μονάδων Επεξεργασίας και Κομποστοποίησης Προδιαλεγμένων Απορριμμάτων που θα εξέτρεπαν από την ταφή μεγάλες ποσότητες, σε συνδυασμό με τις δράσεις διαλογής στην πηγή που προωθούσαμε, όπως ακριβώς γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη, ακυρώθηκαν από τη σημερινή διοίκηση, επειδή ιδεοληπτικά ήταν αντίθετη στη μέθοδο χρηματοδότησης των ΣΔΙΤ, που σήμερα όλοι οι υπουργοί της Κυβέρνησης αποθεώνουν ως χρήσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο.
 Το αποτέλεσμα είναι τη θέση ώριμων σε βάθος 10ετίας σχεδιασμών να έχει πάρει ένας νέος κατά φαντασία κοστοβόρος, ανεφάρμοστος και αόριστος στις χωροθετήσεις, παρά τις προειδοποιήσεις μας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Δυστυχώς εδώ και 4 χρόνια δεν έχει υπάρξει η παραμικρή πρόοδος, οι δε ποσότητες που οδηγούνται προς ταφή όχι μόνο δεν μειώνονται αλλά, είτε  αυξάνονται, είτε στην καλύτερη περίπτωση παραμένουν σταθερές.
 Η κα Δούρου παίζει με τη φωτιά. Η πολιτική που ακολούθησε στη διαχείριση των απορριμμάτων υπήρξε από την αρχή μέχρι το τέλος καταστροφική και ήδη το περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος για τη μεγαλύτερη πληθυσμιακά περιφέρεια της χώρας είναι τεράστιο
».

Share.

Comments are closed.