Έγινε με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου του Μίμη Ανδρουλάκη στην Αγία Παρασκευή [ΦΩΤΟ]

0

Ο π. Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλης Γιαννακόπουλος σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κρητών Αγίας Παρασκευής, το βιβλιοπωλείο Επίκαιρα και οι Εκδόσεις Πατάκη, παρουσίασαν χθες στο 2ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής το βιβλίου του Μίμη Ανδρουλάκη «Σαλός Θεού. Ο μυστικός Μίκης» που περιγράφει τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη.
Ο γνωστός δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης συντόνισε άψογα τη συζήτηση με το κοινό και τους:
Τατιάνα Παπαγεωργίου, πιανίστα, καθηγήτρια μουσικής
Μπάμπη Τσέρτο, μουσικό
Αλεξάνδρα Σαγρή, εκπαιδευτικό, υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Μάκη Κρασανάκη, πρόεδρO Σύλλόγου Κρητών Αγίας Παρασκευής
Τραγούδια του μοναδικού Μίκη ερμήνευσαν οι Μπάμπης Τσέρτος, Ελευθερία Βλάσση και Σουσάνα Τρυφιάτη. Ξεχωριστή θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την στιγμή που η πασίγνωστη πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου, η οποία έχει καταγράψει όλο το κλασικό έργο του Μίκη, ερμήνευσε στο πιάνο κομμάτια του Μίκη.
Στην κατάμεστη αίθουσα του 2ου Γυμνασίου διακρίναμε ανάμεσα στους άλλους, τον π. Υπουργό κ. Μιχάλη Καρχιμάκη, τον νυν δήμαρχο Αγίας Παρασκευής Γιάννη Σταθόπουλο καθώς και τον π. δήμαρχος Βασίλη Ζορμπά

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Ο ιλιγγιώδης στροβιλισµός του Μίκη Θεοδωράκη –µουσικός, πολιτικός, ερωτικός, παιγνιώδης– οδηγεί τον αναγνώστη σε εκατό ζωές, στο πανόραµα διακοσίων χρόνων, σε εννιά κεφάλαια: Το Γαλάζιο Κορίτσι του Μπουένος Άιρες, Το Γαλάζιο Βαγόνι στο Μεγάλο Κόκκινο Τρένο, Σαν Δυτικός Άνεµος: Από την Τυφλή στη Γαλάζια Οπτασία, Ο Άνθρωπος που ήθελε να γίνει Μπετόβεν συν Βοναπάρτης, Ο Σωσίας σε 33 παραλλαγές, Το Πλοίο Φάντασµα ή Ο Ιπτάµενος Κρητικός, «Πυροβολήστε τα Ρολόγια»: Η Ανάληψις, Στις Συµπληγάδες: «Ανδρέα µου!» «Κώστα µου!», Ο Θεραπευτής: Οι Ερινύες Ευµενίδες.
Ο Σαλός Θεού συναντιέται, µέσα από χαραµάδες του χρόνου, µε τον Μπετόβεν και τον Βάγκνερ, τον Σοστακόβιτς και τον Δηµήτρη Μητρόπουλο, τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Ιάνη Ξενάκη, τον Βασίλη Τσιτσάνη – ανταλλάσσουν τα απόκρυφα του βίου και του έργου τους. Ανασηκώνει το πέπλο της Ίσιδος από τις γυναίκες της ζωής του, µοιράζεται µαζί τους την αθανασία. Ζωντανεύει άγνωστες στιγµές µε τους Λένιν, Στάλιν, Τίτο, Τσε, Φιντέλ, Μιτεράν, καθώς και µε τον Κωνσταντίνο Καραµανλή, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Κώστα Μητσοτάκη, τον Χαρίλαο Φλωράκη, τον Λεωνίδα Κύρκο, τον Αλέξη Τσίπρα και δεκάδες άλλες προσωπικότητες. Στη δίνη του κυκλώνα Μίκης, µε την πένα στενού του φίλου επί δεκαετίες, ο χρόνος µεταβάλλεται και δεν έχει νόηµα να διακρίνουµε ζωντανούς και πεθαµένους.
«Ο Μίμης, δεμένος πολύτροπα μαζί μου από την εφηβεία του, με βλέπει πάντα σαν ανοιχτό βιβλίο –o Εσταυρωμένος Διόνυσος– και συμπληρώνει τις δικές του σελίδες με τη δύναμη της γνώσης και της κρητικής του φαντασίας. Ένας ονειρευόμενος “Πυλάδης” εισδύει στα όνειρα και τις ουτοπίες του δικού του “Ορέστη”. Τον ευχαριστώ για την πρόκληση και την καινοτομία του έργου Ο Mυστικός Μίκης». Μίκης Θεοδωράκης

Δείτε φωτογραφικό υλικό του fourtounis.gr από την εκδήλωση

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner