Categories: Κοινωνία

Το «κορίτσι της Φλόγας» που μεγάλωσε στα Παιδικά Χωριά SOS, σπουδάζει σήμερα μοριακή Βιολογία στη Νέα Υόρκη

«Λίγα είχα καταλάβει εκείνη τη βραδιά… Δεν ένιωθα ότι υπήρχε κάτι το σπουδαίο ή το ξεχωριστό στον ρόλο που μου είχαν αναθέσει. Έπρεπε απλώς να κάνω αυτό που μου είχαν πει. Βλέπεις, η παιδική αθωότητα δεν είναι ούτε υπερήφανη ούτε ματαιόδοξη…».
Έχουν περάσει σχεδόν δεκατέσσερα χρόνια από εκείνο το βράδυ στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Ήταν 29 Αυγούστου του 2004, όταν μπροστά σε χιλιάδες θεατές, ένα μικρό κορίτσι με λευκό φόρεμα και υπέροχα εκφραστικά μάτια φύσηξε και «έσβησε» τη Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων. Η στιγμή κράτησε ελάχιστα λεπτά. Όμως, η εικόνα της δεκάχρονης Φωτεινής να φυσά με τα φουσκωμένα μάγουλα έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη χιλιάδων ανθρώπων.
Το «κορίτσι της Φλόγας» που μεγάλωσε στα Παιδικά Χωριά SOS, 24 ετών σήμερα, έχει πάρει τη ζωή στα χέρια του, κάνοντας πραγματικότητα πολλά από τα όνειρά του. Σήμερα σπουδάζει με υποτροφία στην Αμερική. Παρότι η επικοινωνία μας έγινε από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, η απόσταση σχεδόν μηδενίστηκε από τη ζεστασιά που εξέπεμπαν οι λέξεις της.
«Το 2004 ήταν μια χρονιά-σταθμός στη ζωή μου. Ήμουν πολύ τυχερή που επιλέχθηκα ανάμεσα σε τόσα άλλα παιδάκια και ακόμη πιο τυχερή που τα κατάφερα», είχε πει το 2017 στην εφημερίδα Καθημερινή, περιγράφοντας την εμπειρία μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνο το χειροκρότημα. Για μια στιγμή ένιωσα την αγάπη και τη ζεστασιά ολόκληρου του πλανήτη! Ξαφνιάστηκα. Για ποιο λόγο χειροκροτούσαν τόσο ενθουσιασμένα; Κανείς δεν μου είχε πει ότι 70.000 θεατές θα στέκονταν γύρω από το στάδιο και δισεκατομμύρια θα παρακολουθούσαν από το σπίτι τους. Προφανώς, δεν ήθελαν να με τρομάξουν, όμως εγώ τρόμαξα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ πόσο πολύ είχα τρομάξει όταν βγήκα και στάθηκα μόνη μου στη μέση του σταδίου. Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, ήθελα απλά να τελειώσει».
Κανείς δεν ήξερε ότι η Φωτεινή είχε επιλεχθεί για αυτόν τον ρόλο. Ούτε οι φίλοι, ούτε οι συμμαθητές της, ούτε καν οι συγγενείς της. Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Παπαϊωάννου την επέλεξε από μία φωτογραφία, όσο εκείνη βρισκόταν στην κατασκήνωση. «Πολύ αργότερα έμαθα ότι ο κ. Παπαϊωάννου είχε ζητήσει ένα παιδί από τα Παιδικά Χωριά SOS. Του άρεσαν τα χαρακτηριστικά μου, διότι ήθελε να θυμίζουν Ελλάδα. Θυμάμαι όταν τον γνώρισα μου είπε για την υπέροχη αντίθεση που είχε βρει: το όνομά μου είναι Φωτεινή και ο ρόλος μου ήταν να σβήσω τη Φλόγα!».

Τα παιδικά χωριά SOS για τα 10 χρόνια μετά το σβήσιμο της φλόγας από τη Φωτεινή
Με ανάρτησή τους στις 2 Σεπτεμβρίου 2014 τα παιδικά χωριά SOS στην ιστοσελίδα τους www.sos-villages.gr με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το σβήσιμο της φλόγας από τη Φωτεινή γράφουν:

«Η Φωτεινή μας 10 χρόνια μετά το σβήσιμο της φλόγας
Τις τελευταίες μέρες γράφτηκαν αρκετά με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων από την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004. Ήταν μια τελετή που σφραγίστηκε με την παρουσία των Παιδικών Χωριών SOS μιας και η Φωτεινή που έσβησε τη φλόγα είναι ένα δικό μας παιδί. Μέσα σε αυτά τα δέκα χρόνια πολλά έγιναν στην χώρα μας και τα τελευταία 5 χρόνια διαμόρφωσαν μια διαφορετική και σκληρή νέα πραγματικότητα στην ελληνική κοινωνία.
Για τα Παιδικά Χωριά SOS και πιο συγκεκριμένα για τη Φωτεινή μας αυτά τα δέκα χρόνια ήταν και είναι χρόνια δημιουργικά, ουσιαστικά και πάνω από όλα ελπιδοφόρα. Σήμερα πια η Φωτεινή μας στα 20 χρόνια της είναι δευτεροετής φοιτήτρια στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, μιλάει άπταιστα Αγγλικά και Γερμανικά, ασχολείται με τον αθλητισμό και βλέπει μέσα από την υποστήριξη φίλων και δωρητών μας το δικό της κοινωνικό, εκπαιδευτικό και επαγγελματικό αύριο με πολλές ελπίδες. Συγχρόνως ασχολείται με πολλά πράγματα και επιθυμία της είναι μέσα από τις γνώσεις και τις εμπειρίες της να μπορέσει να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο.
Η Φωτεινή συνεχίζει να φωτίζει τις ζωές πολλών παιδιών

Η υποτροφία στο Watson
Η Φωτεινή ονειρευόταν από μικρή να γίνει επιστήμονας. Στο σχολείο ήταν άριστη μαθήτρια, αργότερα έκανε σπουδές στη Βιολογία και πριν από λίγους μήνες κέρδισε υποτροφία για να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Watson της Νέας Υόρκης. Η επιτυχία ήταν τεράστια, καθώς μόνο είκοσι άτομα από τα χίλια που έκαναν αίτηση έγιναν δεκτά. «Όταν έλαβα το email από τον πρύτανη του πανεπιστημίου, που με ρωτούσε αν ενδιαφέρομαι ακόμη για το πρόγραμμα, ήθελα να ουρλιάξω από τη χαρά μου!».
Από τον Ιούνιο η Φωτεινή ανήκει στην ομάδα του καθηγητή Αντριαν Κράινερ, στο Cold Spring Harbor Laboratory –ένα από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα στη μοριακή βιολογία και γενετική– μελετώντας πώς μπορεί να διορθωθεί ένας μηχανισμός που τροποποιείται σε γενετικές ασθένειες και στον καρκίνο. Στην ερώτηση εάν σκέφτεται να συνεχίσει τη ζωή της μακριά από την Ελλάδα, η απάντηση έρχεται χωρίς δεύτερη σκέψη. «Από μικρή θαυμάζω τους ανθρώπους που αφιέρωσαν τη ζωή τους για να αλλάξουν τον κόσμο. Θα ήθελα κι εγώ να μπορέσω να προσφέρω στην επιστήμη. Εάν το μέρος που μπορεί να μου δώσει τις καλύτερες υποδομές και προοπτικές είναι ένα κορυφαίο πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ, τότε θα μείνω εδώ. Την Ελλάδα πάντοτε θα τη σκέφτομαι και θα την αγαπώ όσο μακριά κι αν είμαι».

Τα παιδικά χωριά SOS για τα 10 χρόνια μετά το σβήσιμο της φλόγας από τη Φωτεινή
Με δεύτερη ανάρτησή τους στις 7 Απριλίου 2017 τα παιδικά χωριά SOS πάλι μέσω της ιστοσελίδας τους www.sos-villages.gr αναφέρονται με περηφάνια για την παραπάνω υποτροφία:

«H Φωτεινή μας, ανοίγει τα φτερά της
Μετά τη συμμετοχή της το καλοκαίρι στο 7ο Συνέδριο Ιατρικής Χημείας, που πραγματοποιήθηκε στις Σπέτσες, με επίτιμο καλεσμένο τον Καθηγητή James Watson, Νόμπελ Ιατρικής (1963), η Φωτεινή μας έγινε η μοναδική Ελληνίδα φοιτήτρια που κατάφερε να πάρει υποτροφία στο Watson School of Biological Sciencs – Cold Spring Harbor Laboratory στις ΗΠΑ.
Η Φωτεινή μας είναι τελειόφοιτη φοιτήτρια του Βιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών και είναι πολυτάλαντη και η μόνη Ελληνίδα ανάμεσα σε 20 φοιτητές και φοιτήτριες που επιλέχτηκαν μεταξύ 800 υποψηφίων από όλο τον κόσμο για να παρακολουθήσουν μαθήματα, σεμινάρια και να πραγματοποιήσουν εργαστηριακή διατριβή σε καινοτόμα θέματα Μοριακής Βιολογίας, υπό την επίβλεψη των καθηγητών του ερευνητικού κέντρου. Η επιλογή της αποτελεί τιμή για το Πανεπιστήμιο Πατρών!
Η Φωτεινή μας με την δύναμη της φλόγας του 2004 συνεχίζει να πετυχαίνει στη ζωή της.
Εμείς, όπως με όλα μας τα παιδιά, θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα της με τη δική σας βοήθεια και υποστήριξη

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Πατριάρχης Βαρθολομαίος για Μαγδεμβούργο: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο καταδικάζει κάθε μορφή βίας

Την επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο της Γερμανίας καταδίκασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τονίζοντας…

2 ώρες ago

«Νέα Δυτική Ελλάδα» – Σπύρος Σκιαδαρέσης: Επίσκεψη στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων στην Πάτρα

Το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου 21 Δεκεμβρίου αντιπροσωπεία της περιφερειακής παράταξης…

11 ώρες ago

Φίλιππος Σαχινίδης*: Το μεγάλο αφήγημα της ΝΔ και οι ρηγματώσεις του.

Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το μεγάλο αφήγημα της ΝΔ…

11 ώρες ago

«Οινιαδών Ανάπτυξις»: Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο στις Οινιάδες!

Χθες, την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, την πιο μικρή μέρα του χρόνου με το μεγαλύτερο…

12 ώρες ago

Δήμος Αθηναίων: Ανοιχτά θα παραμείνουν σχολικά προαύλια στις επτά Δημοτικές Κοινότητες της πόλης

Ο Δήμος Αθηναίων, θέλοντας να δώσει την ευκαιρία στις μαθήτριες και τους μαθητές να απολαύσουν…

1 ημέρα ago

Politico: Η ακροδεξιά της Ευρώπης εκμεταλλεύεται την επίθεση στο Μαγδεμβούργο για να χτυπήσει τη μετανάστευση και το Ισλάμ

Μια καταιγίδα οργής της ακροδεξιάς άναψε σε όλη την Ευρώπη το βράδυ της Παρασκευής, αφού…

1 ημέρα ago