Τσίπρας προς Παυλόπουλο: Έχουμε συμφωνία στο Μακεδονικό που υπηρετεί την εθνική γραμμή

0

«Έχουμε μια καλή συμφωνία, η οποία ικανοποιεί όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνική πλευρά και που αποτελούν τους άξονες αυτού που αποκαλούμε εθνική γραμμή» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο ενημερώνοντάς τον για το δεύτερο και καθοριστικό τηλεφώνημα που είχε με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός πρόκειται για μια συμφωνία που περιλαμβάνει συνταγματική αναθεώρηση και erga omnes, ενώ σημείωσε πως «οι γείτονες μας θα προχωρήσουν σε συνταγματική αναθεώρηση για να αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία».
Τόνισε μάλιστα ότι η συμφωνία προβλέπει αλλαγές και πέραν της ονομασίας, οι οποίες εξαλείφουν το ζήτημα του αλυτρωτισμού, τόσο στο προοίμιο όσο και σε άλλα σημεία αυτού.
«Ήρθα λίγο ξαφνικά γιατί δεν μπορούσα να προγραμματίσω το σημερινό ραντεβού, αλλά νομίζω ότι αυτή η επίσκεψη είναι για καλό σκοπό. Πριν από λίγο καταλήξαμε σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό για την ονομασία της ΠΓΔΜ για ένα θέμα που μας ταλαιπωρεί πολλά χρόνια. Είμαι χαρούμενος γιατί έχουμε μια καλή συμφωνία, η οποία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνική πλευρά και που αποτελούν τους βασικούς άξονες αυτού που αποκαλούμε εθνική γραμμή. Περιλαμβάνει συνταγματική αναθεώρηση και erga omnes οι γείτονες μας θα προχωρήσουν σε συνταγματική αναθεώρηση να αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:
«Το σημαντικότερο είναι ότι με τη συμφωνία κατοχυρώνεται η ιστορική κληρονομιά, η πολιτισμική παρακαταθήκη της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας. Υπήρξαν στο παρελθόν κάποιοι που προσπάθησαν να οικειοποιηθούν μέρος της πολιτισμικής μας κληρονομιάς κάτι που αποτελούσε εμπόδιο ανάμεσα στους δύο λαούς. Η ίδια συμφωνία προβλέπει ότι θα τεθεί σε ισχύ με επικύρωση στο κοινοβούλιο, αφότου η άλλη πλευρά προβεί σε συνταγματική αναθεώρηση. Αρα λοιπόν από εδώ και στο εξής θα πρέπει αυτή η συμφωνία πρώτα να υλοποιηθεί από τους γείτονες μας. Είστε ο πρώτος που ενημερώνω αμέσως μετά θα ενημερώσω τους πολιτικούς αρχηγούς για τα βασικά σημεία της συμφωνίας και θα επικοινωνήσω με τον Πρόεδρο της Βουλής για να του ζητήσω αμέσως μετά την ψήφιση των προπαιτουμένων να διοργανωθεί γενική συνεδρίαση για να ενημερωθεί η εθνική αντιπροσωπεία». 
Έκλεισε λέγοντας ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή. Χρέος όλων μας είναι να αποτιμήσουμε με νηφαλιότητα αυτή τη συμφωνία, που κατά τη γνώμη μου αποτελεί «ένα πολύ σημαντικό ιστορικό βήμα».

Παυλόπουλος: Στα Σκόπια η ευθύνη τήρησης των όρων της συμφωνίας
Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε: «Από εδώ και πέρα είναι σαφές ότι η ευθύνη για το εάν πραγματικά η γειτονική μας χώρα εννοεί την τήρηση των προϋποθέσεων που έχουμε θέσει, εναπόκειται σε εκείνη. Προϋπόθεση για οποιαδήποτε συμφωνία είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος. Από εκεί θα φανεί, από τις αλλαγές που θα γίνουν, αν θα τηρηθεί όλη αυτή η δέσμευση που αναλαμβάνει η γειτονική χώρα. Αλλά το κυριότερο είναι ότι η Ελλάδα δείχνει το σεβασμό της και τη δημοκρατική της ευαισθησία και απέναντι στο γειτονικό κράτος. Δεν είναι μόνο θέμα νομικό αλλά και θέμα δημοκρατικής ευαισθησίας για την Ευρώπη
Και ο κ. Παυλόπουλος κατέληξε: «Αυτός ο σεβασμός της ιστορίας που τόσος καιρό είχε κακοπάθει και από την ανεύθυνη στάση ηγετών της γείτονος, αυτός ο σεβασμός είναι διαβατήριο για την περαιτέρω πορεία αυτού του λαού

Τι έχει γίνει αποδεκτό και τι μένει να διευκρινιστεί
Πληροφορίοες αναφέρουν ότι έγιναν δεκτές οι προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνική πλευρά, δηλαδή η νέα ονομασία της FYROM να ισχύει erga omnes και να απαλειφθούν οι αλυτρωτικές αναφορές από το σύνταγμα της ΠΓΔΜ.

Αδιευκρίνιστα παραμένουν πολλά σημεία της συμφωνίας. Επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί το όνομα που έχει συμφωνηθεί. Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κύριοι Τσίπρας και Ζάεφ συμφώνησαν στην ονομασία Βόρεια Μακεδονία, Severna Makedonija, Republic of Northern Macedonia.

Share.

Comments are closed.