Ισπανία: «Καλπάζουν» οι Σοσιαλιστές στις δημοσκοπήσεις μετά τον «διωγμό» του συντηριτικού  Μαριάνοι Ραχόι

0

Ανεβαίνει το ποσοστό των σοσιαλιστών στην Ισπανία μετά την επιτυχία της πρότασης μορφής που κατέθεσε ο ηγέτης τους Πέδρο Σάντσεθ (Pedro Sánchez) σε βάρος του προηγούμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι (Mariano Rajoy), σύμφωνα με δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις.
Την 1η Ιουνίου η Βουλή ενέκρινε πρόταση μομφής που κατέθεσαν οι Σοσιαλιστές μετά την καταδίκη δεκάδων υψηλόβαθμων στελεχών του κυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP) για διαφθορά, με αποτέλεσμα ο Ραχόι να εγκαταλείψει την εξουσία έπειτα από έξι χρόνια στον πρωθυπουργικό θώκο.
Ο Σάντσεθ, που ηγείται κυβέρνησης μειοψηφίας η οποία διαθέτει μόλις 84 έδρες σε σύνολο 350 στο Κοινοβούλιο και σχεδιάζει να παραμείνει στην κυβέρνηση μέχρι το τέλος της προγραμματισμένης θητείας της το 2020, διόρισε το υπουργικό συμβούλιο του την Τετάρτη.
Σε δημοσκόπηση της GAD3 που πραγματοποιήθηκε στις 7 και 8 Ιουνίου για την εφημερίδα ABC, οι Σοσιαλιστές εξασφαλίζουν 28,8% των ψήφων, το PP 25,6%, οι φιλικοί προς τις αγορές Ciudadanos 21,1% και το Podemos, που τάσσεται κατά της λιτότητας, 13,1%.
Στην εφημερίδα La Razon δημοσκόπηση της NC Report που διενεργήθηκε από την 1η έως την 9η Ιουνίου δίνει στους Σοσιαλιστές τη δεύτερη θέση με 24,9% και στο PP την πρώτη με 25,5%. Οι Ciudadanos, που προηγούνταν σε κάποιες πρόσφατες δημοσκοπήσεις, συγκεντρώνουν 21% και το Podemos 16,7%.
Στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2016, οι Σοσιαλιστές εξασφάλισαν μόλις το 22,7% έναντι 33% των συντηρητικών. Σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν πριν από την πρόταση μομφής, το κόμμα του Σάντσεθ είχε πέσει στην τέταρτη θέση.

  • Διαβάστε το άρθρο του δημοσιογράφου Mariano Calleja της ισπανικής εφημερίδας ABC, με τη δημοσκόπηση της εταιρείας GAD3 με τίτλο «El PSOE sube a la primera posición y el PP se distancia de Ciudadanos» στα ισπανικά πατώντας ΕΔΩ
  • Διαβάστε το άρθρο του δημοσιογράφου Pablo Gómez της ισπανικής εφημερίδας La Razon, με τη δημοσκόπηση της εταιρείας NC Report με τίτλο «Encuesta electoral: El «efecto Moncloa» relanza a Sánchez y noquea a Rivera» στα ισπανικά πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.