Υγιειονομικά «ανοχύρωτη» η χώρα στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές, με σοβαρές ελλείψεις που θέτουν στο… κόκκινο τη λειτουργία νοσοκομείων, κέντρων υγείας και ΕΚΑΒ ενόψει της θερινής περιόδου και του τουριστικού κύματος που ήδη έχει ξεκινήσει.
Τον Γολγοθά γιατρών, νοσηλευτών κα φυσικά ασθενών περιγράφει μεγάλη έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ για την κατάσταση των Νοσοκομείων – Κέντρων Υγείας – ΕΚΑΒ στις τουριστικές περιοχές η οποία είδε το φως πριν μερικές ημέρες και, ωστόσο, δεν έτυχε της δέουσας προσοχής.
Σε γενικό πλαίσιο σύμφωνα με την έρευνα, οι ελλείψεις προσωπικού και κονδυλίων είναι βασικό στοιχείο. Λείπουν βασικές ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτών και άλλων επαγγελμάτων υγείας.
Στα Κέντρα Υγείας των νησιών δεν λειτουργούν εργαστήρια, ενώ ακτινολογικά μηχανήματα σε πολλά Κέντρα Υγείας είναι χαλασμένα, δεν διαθέτουν υλικά, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να κάνουν ούτε ακτινογραφία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία «τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία λόγω έλλειψης κονδυλίων εμφανίζουν ελλείψεις σε υλικά και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό» ενώ «λείπουν βασικές ειδικότητες ιατρών, νοσηλευτών και άλλων επαγγελμάτων υγείας με αποτέλεσμα οι υγειονομικές μονάδες να λειτουργούν ως κέντρα διακομιδών».
Στα Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου «οι ελλείψεις προσωπικού είναι τραγικές. Στις 10.000 οργανικές θέσεις υπηρετούν 3.500 και στις 7.000 θέσεις ιατρών υπηρετούν 3.000 εκ των οποίων οι 2.000 είναι αγροτικοί ιατροί». Η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι «πολλά Κέντρα Υγείας κλείνουν με αποφάσεις των ΥΠΕ το μεσημέρι, λόγω έλλειψης ιατρών, αν και έπρεπε να είναι ανοικτά 24 ώρες το 24ωρο». Αναφέρει επίσης, ότι «στα Κέντρα Υγείας των νησιών δεν λειτουργούν εργαστήρια με αποτέλεσμα να πλουτίζουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα» ενώ «καινούργια, πανάκριβα ιατρικά μηχανήματα σκουριάζουν παροπλισμένα λόγω έλλειψης προσωπικού».
Επίσης τονίζεται ότι στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας των νησιών αυξήθηκε κατά πολύ η ζήτηση σε υπηρεσίες λόγω των προσφύγων και μεταναστών και «πολλοί εξ αυτών επιδιώκουν να ασθενήσουν γιατί έτσι εξασφαλίζουν την προώθησή τους στην Αθήνα» σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ.
«Η συνεννόηση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι αδύνατη λόγω γλώσσας. Δεν προσλαμβάνονται διερμηνείς αν και η παρουσία τους επιβάλλεται από τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καλύπτει την πρόσληψή τους με κοινοτικά κονδύλια. Οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ όποτε συνοδεύουν τους ασθενείς στις υγειονομικές μονάδες, έχουν ιδιοκτησιακή αντίληψη για τους ασθενείς, δεν συνεργάζονται με τους γιατρούς και το προσωπικό».
Σχετικά με τις κλίνες ΜΕΘ στα νησιά, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι είναι «ανύπαρκτες. Έκτακτα περιστατικά αεροδιακομίζονται για χειρουργικές επεμβάσεις και νοσηλεία στην ηπειρωτική Ελλάδα αν και μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στα νησιά. Στα νησιά των Κυκλάδων δεν λειτουργεί ούτε μία κλίνη ΜΕΘ. Στα Δωδεκάνησα λειτουργεί ΜΕΘ μόνο στο νοσοκομείο της Ρόδου 6 κλινών. Στα Επτάνησα λειτουργεί μόνο η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κέρκυρας με 4 κλίνες. Η Ήπειρος, με 782 νοσοκομειακές κλίνες, με μεγάλη πληρότητα και πληθυσμό 336.856 κατοίκους διαθέτει 29 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ. Η Κρήτη, με 2.302 νοσοκομειακές κλίνες και πληθυσμό 621.000 κατοίκους, διαθέτει 38 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ».
Τραγική η κατάσταση
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στα νοσοκομεία του Αιγαίου Πελάγους δεν γίνονται ούτε φυσιολογικοί τοκετοί.
Χωρίς καρδιολόγο είναι τα Κέντρα Υγείας Πάρου – Άνδρου ενώ τα Κέντρα Υγείας Μήλου-Αμοργού-Ίου υπηρετεί μόνος ένας γενικός γιατρός.
Στο νοσοκομείο Σαντορίνης οι γιατροί παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλον. Ο ένας λόγος είναι ότι ο μισθός που λαμβάνουν δεν φθάνει ούτε για το ενοίκιο του σπιτιού τους. Ο δεύτερος λόγος είναι η εργασιακή εξουθένωση και οι επικίνδυνες συνθήκες εργασίας.
Υπηρετούσαν τρεις χειρουργοί εκ των οποίων οι δύο παραιτήθηκαν, τρείς γυναικολόγοι εκ των οποίων οι δύο παραιτήθηκαν και κανένας νεφρολόγος. Ο μοναδικός νεφρολόγος παραιτήθηκε 8/9/2016. Το ίδιο και ο μοναδικός οφθαλμίατρος παραιτήθηκε στις 18/10/2016. Υπηρετεί ένας Παιδίατρος και σε βασικές ειδικότητες δύο ιατροί.
Το Νοσοκομείο Σάμου δεν έχει παιδίατρο και ενδοκρινολόγο και το νοσοκομείο της Κω δεν έχει καρδιολόγο.
Στην Ιθάκη καταγράφεται πλήρης εγκατάλειψη του Κέντρου Υγείας.
Στο Κέντρο Υγείας Άνδρου δεν υπάρχει καρδιολόγος και ορθοπεδικός. Λόγω έλλειψης Μικροβιολόγου όλες οι εξετάσεις στέλνονται σε ιδιώτες. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ακτινολογικές εξετάσεις καθώς ο μοναδικός χειριστής δεν μπορεί να εργάζεται σε 24ωρη βάση. Απαραίτητη η πρόσληψη ενός ακόμη Γενικού ιατρού.
Το Κέντρο Υγείας Πάρου δεν έχει καρδιολόγο εδώ και 6 μήνες. Δεν υπάρχει μικροβιολόγος και παρασκευαστής εδώ και 2 χρόνια! Όλες οι εξετάσεις στέλνονται σε ιδιώτες. Δεν υπάρχει ακτινολόγος σε όλες τις βάρδιες με αποτέλεσμα για μια ακτινογραφία θώρακος να πηγαίνεις σε ιδιωτικό κέντρο.
Τραγική, απάνθρωπη, εξουθενωτική και άκρως επικίνδυνη χαρακτηρίζεται η κατάσταση που βρίσκεται το Κέντρο Υγείας στο νησί της Ιθάκης με σοβαρές ελλείψεις στα πάντα , γιατρούς, νοσηλευτές , αναλώσιμα υλικά, οδηγούς ασθενοφόρων, συντηρητής για το κτήριο , ιατρικά μηχανήματα. Εξυπηρετεί τους 3.5 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους το χειμώνα και 8.000 το καλοκαίρι.
- Διαβάστε αναλυτική τη μεγάλη Έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ για την κατάσταση των Νοσοκομείων- Κέντρων Υγείας – ΕΚΑΒ στις τουριστικές περιοχές πατώντας ΕΔΩ