Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα αναφέρθηκε στην απελευθέρωση και των τελευταίων τεσσάρων Τούρκων στρατιωτικών η Άγκυρα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ κατηγόρησε τη Ελλάδα ότι στηρίζει «πραξικοπηματίες, τρομοκράτες και γκιουλενιστές» και ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για μια πολιτική απόφαση.
Μάλιστα από τα «πυρά» του τούρκου κυβερνητικού εκπροσώπου δεν ξέφυγε και ο πρωθυπουργός. «Νομίζαμε πως ο Τσίπρας τηρεί τις δεσμεύσεις του» είπε ο ίδιος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε εκδώσει τους Τούρκους στρατιωτικούς.
Σε απόρρητη τοποθεσία και υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας οι οκτώ
Και οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί παραμένουν σε δημόσιο οίκημα στην Αττική υπό καθεστώς αυστηρότατης φύλαξης, από το φόβο να επιχειρηθεί απαγωγή τους με στόχο να βρεθούν πίσω στην Τουρκία.
Όπως είναι γνωστό, πρόσφατα από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, κρίθηκε οριστικά και αμετάκλητα ότι είναι συνταγματική και νόμιμη χορήγηση ασύλου στον έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, τον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, με το οποίο οι οκτώ αξιωματικοί είχαν έρθει στην Ελλάδα, λίγες μέρες μετά το απόπειρα πραξικοπήματος στην γείτονα χώρα τον Ιούνιο του 2016.
Έτσι, όταν η απόφαση αυτή της Ολομέλειας του ΣτΕ που αφορά τον έναν από τους οκτώ στρατιωτικούς, δημοσιευθεί, θα καταλάβει και τους υπόλοιπους, καθώς η υπόθεση έχει εισαχθεί στο ΣτΕ με το θεσμό της πρότυπης δίκης, σύμφωνα με το νόμο 3900/2010.
Κατά συνέπεια όταν η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ καθαρογραφεί και δημοσιευθεί επισήμως θα χορηγηθούν στον συγκυβερνήτη ταξιδιωτικά έγγραφα και έτσι θα μπορεί να ταξιδεύσει στην Ευρώπη.
Στη συνέχεια, το ίδιο θα γίνει και με τους υπόλοιπους επτά Τούρκους αξιωματικούς, εφόσον εκδοθούν οι αναμενόμενες αποφάσεις της Επιτροπής Ασύλου, με τις οποίες θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις τους για χορήγηση ασύλου.
Να σημειωθεί πως και οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, μέσω των δικηγόρων τους, έχουν εκφράσει την επιθυμία να αποχωρήσουν από την Ελλάδα.
Πέτρος Τατσόπουλος: Η κυβέρνηση δεν εξευτελίζεται καθημερινά μονάχα με τα “μαργαριτάρια” που εκστομίζουν τα κυβερνητικά της στελέχη -εξευτελίζεται και με τη σιωπή της
Σε ανάρτησή του στο Facebook Πέτρος Τατσόπουλος σχολιάζει καυστικά τη σιωπή του πρωθυπουργού αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με αυτό το θέμα.
«Το γεγονός ότι ο ίδιος ο κύριος Τσίπρας ή ο λαλίστατος σε άλλες περιπτώσεις κύριος Τζανακόπουλος, παρά τις συνεχείς προκλήσεις/διαβεβαιώσεις των Τούρκων περί του αντιθέτου, δεν βγαίνουν απλώς να πουν ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ποτέ δεν υποσχέθηκε στον Ερντογάν ότι θα του παραδώσει τους οκτώ Τούρκους ικέτες, καθιστά την κυβέρνησή μας πρωτοπόρα και σε αυτόν τον τομέα: δεν εξευτελίζεται καθημερινά μονάχα με τα “μαργαριτάρια” που εκστομίζουν τα κυβερνητικά της στελέχη -εξευτελίζεται και με τη σιωπή της. Μιλάμε για άθλο.»
Απόστολος Δοξιάδης: Τα πολλά πρόσωπα της νίκης του ασύλου στους «οκτώ»
Ο πρωτοστάτης και συντονιστής όλης αυτής της δράσης, Απόστολος Δοξιάδης, με ανάρτησή του και αυτός στο Facebook, αναφέρεται με επαινετικά λόγια σε όσους στήριξαν τους 8. Γράφει ο κ. Δοξιάδης:
«Συγχαίροντας την Δικαιοσύνη για σπουδαίες αποφάσεις, ξεχνούμε συχνά ότι αυτή δεν την απονέμουν μόνοι τους οι δικαστές. Σε αυτούς βέβαια ανήκει ο πρώτος έπαινος, γιατί με το όνομα και την υπογραφή τους παίρνουν τη μεγάλη απόφαση. Όμως απαραίτητοι παραστάτες της Δικαιοσύνης, χωρίς τους οποίους οι δικαστές δε μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, είναι οι δικηγόροι.
Για τη νίκη της απόρριψης της αίτησης της κυβέρνησης, από το Συμβούλιο της Επικρατείας, και άρα της αμετάκλητης απόφασης απονομής ασύλου στον πρώτο των Οκτώ, που αποτελεί και σίγουρο πρόκριμα για τους υπόλοιπους, πολέμησαν πολλοί, με ικανότητα, πείσμα, και χωρίς καμία ανταμοιβή πέραν της ηθικής–που βέβαια δεν είναι λίγο πράμα!
- Στην τελική μάχη, στο ΣτΕ αγωνίστηκαν οι καθηγητές Νίκος Αλιβιζάτος και Σταύρος Τσακυράκης, ο Διευθυντής της Νομικής Υπηρεσίας του Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες – Greek Council for Refugees, Βασίλης Παπαδόπουλος, και δυο νέοι τους συνεργάτες, που συνέβαλλαν σημαντικότατα στη νίκη, η Ελένη Κουτσουράκη του ΕΣΠ, και ο Στέλιος Τσεβάς. Δυο γενιές μαζί, σε μια λαμπρή παρουσία!
Πρέπει επίσης να συγχαρούμε τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, που έκανε ανεξάρτητη παρέμβαση στη δίκη στο ΣτΕ, με δική του πρωτοβουλία, τον Πρόεδρό του, Δημήτρη Βερβεσό, και τον πρωτοπόρο υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Χριστόφορο Αργυρόπουλο, που ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους νομικούς παραστάτες των Οκτώ. - Η μάχη στο ΣτΕ έγινε για να προστατεύσει την απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου, που είχε προηγουμένως αποφασίσει ομόφωνα την απονομή του στον πρώτο από τους Οκτώ. Ετούτη η μάχη, για αυτόν και τους άλλους επτά, έγινε αποκλειστικά από τους δικηγόρους της Νομικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, χωρίς τους οποίους η βάση της νίκης δεν θα υπήρχε. Σε αυτούς που ξέρω και που δεν ξέρω, μέγας έπαινος. Όπως και στον επίμονο μάρτυρα υπέρ της αλήθειας σε όλες τις συνεντεύξεις-δίκες του ασύλου, τον λαμπρό πατριώτη Στέλιο Φενέκο.
- Βέβαια, οι δίκες για το άσυλο δε θα είχαν καν διεξαχθεί, αν είχε πραγματοποιηθεί το «τάξιμο» των Οκτώ στον Ερντογάν. Σε αυτό όμως στάθηκε ακλόνητο τείχος η απόφαση του Αρείου Πάγου, και του Εφετείου Αθηνών, που αρνήθηκε την έκδοση. ,Br>Σε ετούτη, την πρώτη μάχη, τη θεμελιώδη, χωρίς την οποία οι άλλες δε θα μπορούσαν καν να γίνουν, όλος ο έπαινος ανήκει στους πρώτους, μαχητικούς παραστάτες των Οκτώ, τον καθηγητή Χρίστο Μυλωνόπουλο, και τον Όμηρο Ζέλιο.
Σε όλες και όλους, ανήκουν τα επινίκια. Άξιοι!»