Ο Μαριάνο Ραχόι παραιτήθηκε, αφού υπέρ της πρότασης μομφής εναντίον του ψήφισαν 180 βουλευτές υπέρ (χρειάζονταν 176), 169 κατά, ενώ υπήρξε και μία αποχή.
«Μπορούμε να υποθέσουμε πως η πρόταση μομφής θα υπερψηφιστεί. Κατά συνέπεια ο Πέδρο Σάντσεζ θα γίνει ο νέος πρόεδρος της κυβέρνησης», είπε στη σύντομη ομιλία του στο κοινοβούλιο ο συντηρητικός πρωθυπουργός ο οποίος συνεχάρη τον αντίπαλό του.
«Είναι τιμή μου που αφήνω την Ισπανία σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι την βρήκα», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος (PSOE) ανταπέδωσε τη φιλοφρόνηση ευχόμενος στο Ραχόι τα καλύτερα κι υπογραμμίζοντας ότι θα έχει το σεβασμό του ως πρώην πρωθυπουργός της χώρας.
Πόσο βιώσιμη είναι η νέα κυβέρνηση Σάντσεθ
H νέα κυβέρνηση της Ισπανίας δεν θα είναι βιώσιμη σε βάθος χρόνους. Το μόνο που συνδέει τους 180 είναι η απόρριψη του Μαριάνο Ραχόι. Ο Πέδρο Σάντσεθ σχεδιάζει να κυβερνήσει μόνος, μειοψηφικά, διαθέτοντας μόνο 84 από τους 350 βουλευτές. Ωστόσο, για να ψηφίζει κάθε νόμο θα πρέπει να πείθει έναν μεγάλο αριθμό κομμάτων, με διαφορετικά συμφέροντα και αντίθετες επιδιώξεις.
Εκείνο που σχεδιάζει ο Πέδρο Σάντσεθ είναι να προσπαθήσει να επωφεληθεί από την πρωθυπουργία στους προσεχείς μήνες ώστε να ανεβάσει τα ποσοστά στις επόμενες βουλευτές εκλογές. Προς το παρόν δεν υπάρχει ημερομηνία εκλογών οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν το φθινόπωρο ή την προσεχή άνοιξη.
Ο Σάντσεθ είναι πιθανόν να ξεκινήσει εκ νέου διάλογο με την Καταλωνία και να προσπαθήσει να ηρεμήσει την πολιτική κρίση με συμβολικά μέτρα, ή να λάβει συμβολικές αποφάσεις που του ζητούν οι Podemos, όπως να αφαιρέσει ένα αστυνομικό μετάλλιο από έναν πρώην βασανιστή της εποχής Φράνκο.
Η συμμαχία των Σοσιαλιστών και των Podemos
Ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας πρότεινε στον επικεφαλής των Σοσιαλιστών του PSOE Πέδρο Σάντσεθ να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να σχηματίσουν μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έτσι ώστε η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά την πρόταση μομφής να μην στηρίζεται μόνον στους 84 σοσιαλιστές βουλευτές, αλλά στους 156 που θα συγκεντρώνει μαζί με τους Unidos Podemos συν τις άλλες συμμαχίες που θα προκύψουν κάτι που φυσικά δεν είναι καθόλου ε΄λυκολο για τους σοσιαληστές.
Αυτή τη δυσκολία γνωρίζουν πολύ καλά στελέχη του μέχρι τώρα κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ): «Γνωρίζουμε καλά πως είναι δύσκολο να κυβερνάς με 137 βουλευτές (του ΡΡ), πολύ δε περισσότερο όταν καλείσαι να κυβερνήσεις με 84», τονίζουν.
Πάντως από το συντηρητικό κόμμα προειδοποιούν το PSOE πως τα υπόλοιπα κόμματα δεν πρόκειται να κάθονται «και να πλέκουν στα έδρανα», παρακολουθώντας τις κοινοβουλευτικές ταχυδακτυλουργίες της νέας κυβέρνησης. «Θα χρειασθούν άλλους 92 ψήφους για να κυβερνούν», υπενθυμίζουν τα ίδια στελέχη, υπογραμμίζοντας πως για να εγκριθούν τα νομοσχέδια απαιτείται πλειοψηφία 176 ψήφων στο Κοινοβούλιο.
Το πρόβλημα του προϋπολογισμού
Σε ότι αφορά την πρόταση του Ιγκλέσιας στον Σάντσεθ για κοινοβουλευτική συνεργασία αυτό σκοντάφτει στην πρόθεση του σοσιαλιστή ηγέτη να εφαρμόσει τον προϋπολογισμό που είχε ψηφισθεί στο Κοινοβούλιο από την κυβέρνηση Ραχόι.
«Με αυτόν τον προϋπολογισμό, ο Πέδρο Σάντσεθ θα είναι ένας Ραχόι νο 2. Πρέπει άμεσα να αποσύρουμε από τους θεσμούς το ΡΡ. Εμείς δουλεύουμε πάνω από έναν χρόνο γι’ αυτό», έγγραψε η η εκπρόσωπος των Unidos Podemos Ιρένε Μοντέρο στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.
Από την άλλη μεριά κύκλοι του Ραχόι δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για τη διατήρηση του δικού τους προϋπολογισμού από τον Σάντσεθ, επισημαίνοντας πως τόσο τα PSOE, όσο και οι Podemos τον είχαν πολεμήσει λυσσαλέα στο Κοινοβούλιο: «Είναι θριαμβευτικό» που επιβεβαιώνεται η προφητική φράση που εκστόμισε χθες ο Ραχόι για τους Podemos, λέγοντας πως τώρα «θα χρειασθεί να φάνε τον προϋπολογισμό με πατάτες».
Η κρίση στην Καταλωνία
Το άλλο μέτωπο, που ενδεχομένως να δημιουργήσει δυσκολίες στον Σάντσεθ είναι η αντιμετώπιση της κρίσης στην Καταλωνία, καθώς η τοποθέτηση του εν αναμονή πρωθυπουργού δεν είναι σαφής. Ο Σάντσεθ στη χθεσινή του ομιλία απευθύνθηκε στην κυβέρνηση της Καταλωνίας (αλλά και στις άλλες Αυτόνομες περιοχές) προτείνοντας διάλογο, αλλά καλώντας και την καταλανική κοινωνία να πράξει το ίδιο, όμως με βάση τις κοινές συνιστώσες, δηλαδή το Σύνταγμα και το Καθεστώς για την Αυτονομία. Παρά τον σκεπτικισμό που εξέφρασαν, οι καταλανοί συντηρητικοί PDeCAT αποδέχθηκαν την πρόσκληση του Σάντσεθ, ενώ το καταλανικό ERC και το βασκικό Bildu επεσήμαναν πως η στήριξη που προσφέρουν στον Σάντσεθ στην παρούσα πρόταση μομφής δεν θα πρέπει να προσληφθεί ως «μία στήριξη στο PSOE», αλλά μία «απόρριψη του ΡΡ».