Πανελλήνιες: Όχι μόνο δεν καταργούνται, αλλά επιστρέφουν και οι δέσμες του 1983 – Ελάχιστες οι σχολές που δεν θα υπάρχουν εξετάσεις

0

Αλλαγές light στη δομή των δύο τελευταίων τάξεων του λυκείου περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Μετά τις σφοδρότατες αντιδράσεις που προκάλεσε η πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) πέρυσι το καλοκαίρι, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου είναι αναγκασμένος να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο μέσα στο καλοκαίρι. Σε αντίθετη περίπτωση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί ευάλωτος πολιτικά για το θέμα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης τον προσεχή Σεπτέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι τόσο στις 9 Μαΐου 2017 στο υπουργείο Παιδείας όσο και στη ΔΕΘ στις 9 Σεπτεμβρίου 2017, ο κ. Τσίπρας είχε αναφέρει ότι στην εκπαίδευση «η μεγάλη μεταρρύθμιση θα είναι η ριζική αναβάθμιση του ρόλου του λυκείου, και ο τρόπος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του εκπαιδευτικού συντάκτη Απόστολου Λακασά, της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ οι βασικές αλλαγές που προκρίνονται είναι οι εξής δύο:

  • Θα διευρυνθούν οι ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων στα οποία οι μαθητές θα εξετάζονται για να εισαχθούν στα ΑΕΙ. Προκρίνεται η εξάωρη διδασκαλία τους την εβδομάδα.
  • Οι απόφοιτοι γενικών λυκείων θα έχουν τη δυνατότητα να εισαχθούν μόνο με το απολυτήριό τους σε κάποιες σχολές, περιορισμένης ζήτησης.

Ωστόσο, κομβικό στοιχείο είναι ο τρόπος με τον οποίο θα αποκτούν οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου το απολυτήριό τους: με εξετάσεις σε τέσσερα πανελλαδικά μαθήματα όπως και σήμερα. Για το απολυτήριο θα μετρούν, σε πολύ μικρότερο ποσοστό, οι επιδόσεις των μαθητών στα ενδοσχολικά μαθήματα.
Ουσιαστικά, η πρόταση αποτελεί επιστροφή στο μακροβιότερο και πλέον δοκιμασμένο εξεταστικό σύστημα μεταπολιτευτικά: τις δέσμες που καθιερώθηκαν επί ΠΑΣΟΚ το 1983 και εφαρμόστηκαν έως και το 1999. Πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου είναι το νέο σύστημα να αρχίσει να εφαρμόζεται από τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου το 2020-2021.
Το σχέδιο που προκρίνεται θέτει σε δεύτερο πλάνο κρίσιμα σημεία της πρότασης που είχε παρουσιάσει το ΙΕΠ πέρυσι το καλοκαίρι, η οποία άλλωστε δέχθηκε ισχυρές βολές ακόμη και από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Share.

Comments are closed.