Ο νέος γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά να ζητήσει εκλογές και να προκαλέσει τη συζήτηση στη Βουλή ανέδειξε ότι το ολιστικό σχέδιο της κυβέρνησης είναι ευχολόγιο και δεν υπάρχει προοπτική για την μεταμνημονική περίοδο.
«Βλέπουμε εκλογές σύντομα και το Κίνημα Αλλαγής θα είναι απόλυτα έτοιμο για αυτές, όποτε και αν γίνουν. Οι συσχετισμοί στην κοινωνία έχουν αλλάξει και ήρθε η ώρα να αλλάξουν και στη Βουλή», υποστήριξε ο κ. Χριστοδουλάκης και υπογράμμισε ότι πρόκειται να παρουσιάσει στο λαό ένα σαφές προοδευτικό πρόγραμμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. «Με βάση αυτό, θα ζητήσουμε από τους Έλληνες πολίτες καθοριστικό ρόλο για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας την επόμενη μέρα και θα επιδιώξουμε κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης επί του συγκεκριμένου προγραμματικού πλαισίου», ανέφερε ο γραμματέας του ΚΙΝ.ΑΛ.
Απέρριψε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι οι σχέσεις του με το ΚΙΝΑΛ δεν είναι συμπληρωματικές ούτε έχει σχέση με τη σοσιαλδημοκρατία.
Για τα φαινόμενα βίας με αφορμή την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη και τις απειλές του Ρουβίκωνα, ο κ. Χριστοδουλάκης επισημαίνει ότι «η βία χρειάζεται ομόφωνη καταδίκη από όλους, χωρίς «ναι μεν αλλά» και «αστερίσκους». Και το σημαντικότερο, η αστυνομία και η δικαιοσύνη πρέπει να αφεθούν να κάνουν τη δουλειά τους».
Σχετικά με τις αναταράξεις και τις τριβές στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ ο γραμματέας του ξεκαθάρισε ότι η πορεία θα είναι αυτόνομη και ότι ενισχύεται η ενότητά του σημειώνοντας είναι η καλύτερη δυνατή απάντηση στη στοχευμένη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ να υπονομεύσουν την ενότητα του εγχειρήματος. «Σε αυτήν απαντάμε με ισχυρή και ενιαία φωνή και με το σαφές πολιτικό μας στίγμα που είναι η επιτομή της αυτόνομης πορείας που έχουμε χαράξει», λέει.
Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης τόνισε ότι το μήνυμα που στέλνει στους νέους η δική του συμμετοχή στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. «Οι νέοι της γενιάς μου που εμπλέκονται με την πολιτική, στέλνουν το μήνυμα ότι αν δεν αφήσουμε το δικό μας στίγμα στην επόμενη ημέρα, αυτή θα είναι ίδια με την προηγούμενη», υπογράμμισε.
Ολόκληρη η συνέντευξη του Μανώλη Χριστοδουλάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:
-Ποια είναι η αποτίμησή σας, κ. Χριστοδουλάκη, για τη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή που ζήτησε η κ. Γεννηματά; Γίναμε σοφότεροι από τις εξηγήσεις της κυβέρνησης και των υπολοίπων κομμάτων για την επόμενη ημέρα από τη λήξη του Μνημονίου;
Εδώ και 3 μήνες η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ μιλούσε για ένα «ολιστικό» σχέδιο εξόδου από την κρίση, που μέχρι πρότινος δεν είχε δει κανείς. Αν δεν υπήρχε η πρωτοβουλία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, ο κ. Τσίπρας δεν θα είχε ενημερώσει ούτε τους υπουργούς του. Τώρα αναγκάστηκε να το παρουσιάσει στον ελληνικό λαό, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται απλώς για ένα ευχολόγιο που δεν ανταποκρίνεται σε όσα υποσχόταν στους Έλληνες. Οι δε ανακοινώσεις για το συμπληρωματικό Μνημόνιο δείχνουν ότι μάλλον υπάρχει νέα είσοδος σε πρόγραμμα, παρά έξοδος από αυτό. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι εσκεμμένα και από την κυβέρνηση αλλά και από τη ΝΔ, η συζήτηση μεταστράφηκε σε θέματα που δεν σχετίζονται με την οικονομία και το τέλος του προγράμματος, αποδεικνύεται ότι και από τις δύο αυτές πλευρές δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την επόμενη μέρα της χώρας. Για αυτό ακριβώς δικαιώνεται η πρόταση της Φ. Γεννηματά που λέει ότι ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει για τις δεσμεύσεις, τους όρους και για το ποιον εμπιστεύεται να μας βγάλει από την κρίση, είναι ο ελληνικός λαός. Ζητάμε εκλογές τώρα.
-Ζητάτε εκλογές ώστε μια άλλη κυβέρνηση να διαχειριστεί την μεταμνημονιακή περίοδο. Βλέπετε να γίνονται σύντομα; Θα είσθε έτοιμοι αφού τώρα έχετε ξεκινήσει να οργανώνεσθε;
Στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, για πρώτη φορά δεν αναφέρθηκε από τον πρωθυπουργό η εξάντληση της τετραετίας από την κυβέρνηση. Και είναι λογικό από το βάρος των νέων, αχρείαστων αντιαναπτυξιακών μέτρων λιτότητας που έχουν ήδη υπογράψει, η κυβέρνηση να ψάχνει τρόπο να δραπετεύσει από την εξουσία. Βλέπουμε εκλογές σύντομα και το Κίνημα Αλλαγής θα είναι απόλυτα έτοιμο για αυτές, όποτε και αν γίνουν. Οι συσχετισμοί στην κοινωνία έχουν αλλάξει και ήρθε η ώρα να αλλάξουν και στη Βουλή!
-Το Κίνημα Αλλαγής επιθυμεί την εκλογική και στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Να συμπεράνει κανείς ότι το ενδεχόμενο συνεργασίας είναι ανέφικτο;
Η στρατηγική μας απόφαση και μάλιστα με τη σφραγίδα των 212.000 Ελλήνων που έγιναν τον περασμένο Νοέμβριο συνιδρυτές του εγχειρήματος μας, είναι η αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής. Και αναφορικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες, για εμάς αυτό δεν είναι απλώς ένα ζήτημα αριθμητικής για να βγουν οι 151. Εμείς εξελίσσουμε και παρουσιάζουμε στον ελληνικό λαό την ολοκληρωμένη μας πρόταση για την έξοδο από την κρίση που θα εξειδικεύει 3 άξονες: δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, αποκατάσταση των κοινωνικών αδικιών που έφερε η κρίση, ειδικά στα χαμηλά κοινωνικά στρώματα και ένα πλαίσιο θεσμικών αλλαγών που θα αποκαταστήσουν τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και θα εγκαθιδρύσουν μία νέα σχέση μεταξύ πολίτη και πολιτικής.
Με βάση αυτό, θα ζητήσουμε από τους Έλληνες πολίτες καθοριστικό ρόλο για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας την επόμενη μέρα και θα επιδιώξουμε κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης επί του συγκεκριμένου προγραμματικού πλαισίου. Για να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του για το ότι μετά από 8 χρόνια, η χώρα δεν έχει ακόμα δει με προοπτική την ασφαλή έξοδο από την κρίση.
-Ζούμε περίοδο με πολιτική ένταση. Αποκορύφωμα η επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, η δραστηριότητα και οι απειλές του Ρουβίκωνα. Έχετε εξήγηση για όσα συμβαίνουν;
Δυστυχώς κάποια πολιτικά κόμματα στη διάρκεια της κρίσης, με απώτερο στόχο το μικροπολιτικό όφελος, νομιμοποίησαν στη συνείδηση του ελληνικού λαού ακραίες αντιδράσεις και εκφάνσεις βίας, υπό το μανδύα της «αγανάκτησης».
Είναι όλοι αυτοί που τότε μιλούσαν για προδότες και γερμανοτσολιάδες ενώ προέτρεπαν σε «πολιτικό» λιντσάρισμα πολιτικών προσώπων. Η βία χρειάζεται ομόφωνη καταδίκη από όλους, χωρίς «ναι μεν αλλά» και «αστερίσκους». Και το σημαντικότερο, η αστυνομία και η δικαιοσύνη πρέπει να αφεθούν να κάνουν τη δουλειά τους. Υπάρχουν νόμοι, αλλά πρέπει να τηρηθούν και αυτό ακριβώς είναι που απαιτούν και τα δημοκρατικά αντανακλαστικά των Ελλήνων.
-Υπάρχει κατά τη γνώμη σας ζήτημα εσωτερικής ασφάλειας στη χώρα;
Σίγουρα η πολιτική κατεύθυνση από πλευράς κυβέρνησης, όπως καταγγέλλουν και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των αστυνομικών υπαλλήλων, είναι τέτοια που να αφήνει στους Έλληνες περιθώρια αμφισβήτησης της επάρκειας της ασφάλειας στη χώρα. Είναι απορίας άξιο, πως οι ίδιες παραβατικές συμπεριφορές διακρίνονται από στελέχη της κυβέρνησης με βάση το ιδεολογικό τους περιτύλιγμα και αυτό ακριβώς είναι αποτέλεσμα των ιδεοληψιών του ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί να στηρίξει ένα αφήγημα «αριστεροσύνης» σε θέματα ασφάλειας, για να κρύψει την πιο σκληρή μνημονιακή πολιτική που έχει επιλέξει να εφαρμόσει.
-Οι στρατηγικές σχέσεις του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι συμπληρωματικές ή ανταγωνιστικές;
Το Κίνημα Αλλαγής είναι η νέα μεγάλη δημοκρατική παράταξη του τόπου, με ιστορική συνέχεια και μαζική κοινωνική βάση, που εκφράζει το χώρο της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας. Και καλό είναι όσοι υπαινίσσονται συμπληρωματικές στρατηγικές σχέσεις με το ΣΥΡΙΖΑ και μία δήθεν σοσιαλδημοκρατική στροφή του να μας εξηγήσουν:
Τι σχέση έχει η σοσιαλδημοκρατία με αυτούς που στο όνομα της «αριστεράς» το μόνο που κάνουν είναι να κόβουν μισθούς και συντάξεις, να αυξάνουν φόρους και εισφορές, να διαλύουν το κοινωνικό κράτος. Τι σχέση έχει ο δημοκρατικός χώρος με αυτούς που, κάθε μέρα που περνάει, υπονομεύουν όλο και περισσότερο τους θεσμούς, τη δικαιοσύνη, την ανεξαρτησία των εξουσιών. Τι σχέση έχουν οι προοδευτικοί πολίτες με αυτούς που πάνε χέρι-χέρι με τους ακροδεξιούς, ομοφοβικούς, ρατσιστές των ΑΝΕΛ και του Καμμένου. Τι σχέση έχει η ιστορία της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της αλλαγής, της ουσιαστικής δημοκρατίας, των κοινωνικών αγώνων, του πατριωτισμού και της ευθύνης, με αυτούς που στήνανε πλατείες παρέα με τη Χρυσή Αυγή, με αυτούς που νομιμοποίησαν τη βία ως μέσω αντίδρασης στο όνομα της «αγανάκτησης», με αυτούς που υποσχέθηκαν ελπίδα και χρέωσαν τη χώρα 200 δις, με αυτούς που είπαν τα πιο χυδαία ψέματα στον ελληνικό λαό μόνο και μόνο για να καταλάβουν και να γαντζωθούν στην εξουσία.
Όλα τα παραπάνω, είναι στρατηγικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, και ακριβώς για αυτό το λόγο η δική μας επιλογή είναι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές χωρίς καμία συμπληρωματική σχέση μεταξύ μας.
-Οι τριβές και οι αναταράξεις στο ΚΙΝΑΛ προκύπτουν με το παραμικρό. Τι πρωτοβουλίες σκέφτεστε να πάρετε ως γραμματέας ώστε να προχωρήσει η ομοιογένεια ανάμεσα στα κόμματα και τις κινήσεις που συμμετέχουν;
Το μεγάλο όπλο του Κινήματος Αλλαγής είναι ο πλουραλισμός που μέσα από τη σύνθεση οδηγεί στην ισχυρή και ενιαία φωνή του κινήματος μας. Αυτή τη στιγμή κάνουμε τα πρώτα μας βήματα για την ενιαία μας λειτουργία με ένα συγκεκριμένο πλάνο για την πλήρη ενοποίηση του Κινήματος Αλλαγής, μέχρι το επόμενο Συνέδριο μας, όπως ορίζει και το καταστατικό μας. Η εσωτερική δημοκρατία μέσω των οργάνων μας μπορεί να δώσει λύση σε όλα τα ζητήματα, έχοντας πάντα στο μυαλό μας την εντολή που μας έδωσαν οι Έλληνες το Νοέμβριο και τον ενθουσιασμό με τον οποίο στηρίζουν όλες τις πρωτοβουλίες της Φ. Γεννηματά και του Κινήματος Αλλαγής στα μεγάλα εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά θέματα. Η κοινή στάση των Κοινοβουλευτικών μας Ομάδων, τόσο στη συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής για τη Novartis, όσο και στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή την Τετάρτη, είναι η καλύτερη δυνατή απάντηση στη στοχευμένη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ να υπονομεύσουν την ενότητα του εγχειρήματος μας. Σε αυτήν απαντάμε με ισχυρή και ενιαία φωνή και με το σαφές πολιτικό μας στίγμα που είναι η επιτομή της αυτόνομης πορείας που έχουμε χαράξει.
-Ένας νέος με καλές σπουδές και επαγγελματικές προοπτικές, όπως πολλοί σαν και σας, γιατί να ασχοληθεί με την πολιτική; Τι μήνυμα θέλει να στείλει;
Οι νέοι της γενιάς μου, έχουν ενηλικιωθεί, σπουδάσει και κάνει τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα στην Ελλάδα της κρίσης. Πρακτικά δεν έχουμε ζήσει τη χώρα μας πριν την κρίση, δεν έχουμε δει την προοπτική στις προσπάθειες και στους κόπους μας, δεν έχουμε την ελπίδα ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα. Και για αυτό ακριβώς, οι νέοι της γενιάς μου που εμπλέκονται με την πολιτική, στέλνουν το μήνυμα ότι αν δεν αφήσουμε το δικό μας στίγμα στην επόμενη ημέρα, αυτή θα είναι ίδια με την προηγούμενη. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από κανέναν να φέρει την αλλαγή που εμείς επιζητούμε. Και με ένα μεγαλύτερο χρέος: Να δώσουμε στους συνομήλικους μας το λόγο να εμπιστευτούν και πάλι την πολιτική, να αποκαταστήσουμε τη σχέση τους με το πολιτικό σύστημα. Να τους αποδείξουμε στην πράξη ότι η σημερινή κατάσταση δεν μας αξίζει. Μπορούμε να πάμε καλύτερα, αρκεί να το επιλέξουμε.