Επίσκεψη, στο αεροδρόμιο του Αράξου, του επικεφαλής Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ Φρεντ Φρεντέρικσον 

0

Στις 21 Μαρτίου του 2018 ο Βηματοδότης της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ είχε ασχοληθεί με την ενεργοποίηση της βάσης της Ανδραβίδας από τους Αμερικάνους και την μεταφορά της  νατοϊκή βάσης του Ιντσιρλίκ της Τουρκίας  στην Ελλάδα. Σήμερα έρχεται ο Πάρης Καρβουνόπουλος στην ιστοσελίδα του militaire.gr να μας ενημερώσει για επίσκεψη του επικεφαλής Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ στην 116 ΠΜ στον Άραξο.
¨όλα αυτά νομίζουμε ότι επιβεβαιώνουν την άποψη που θέλει την μεταφο΄ρα και αποθήκευση πυρηνικού υλικού είτε στη βάση της Ανδραβίδας, είτε σε αυτή του Αράξου.

Αναλυτικά γράφει το militaire.gr
«Η επίσκεψη του επικεφαλής Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ στην 116 ΠΜ στον Άραξο, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Ο Φρεντ Φρεντέρικσον επισκέφθηκε τον Άραξο στις 17 Μαΐου συνοδευόμενος από επιτελείς του ΝΑΤΟ. Στον Άραξο υπάρχουν εγκαταστάσεις στις οποίες θα μπορούσαν να αποθηκευτούν πυρηνικά όπλα, αλλά όπως έχουν κατά καιρούς διαβεβαιώσει ελληνικές κυβερνήσεις συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής, τέτοια όπλα στην 116 ΠΜ δεν υπάρχουν.
Οι πληροφορίες και τα σενάρια για μεταφορά αμερικανικών πυρηνικών όπλων στον Άραξο, “φούντωσαν” αμέσως μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 στην Τουρκία. Οι ΗΠΑ μετά από τις περιπέτειες που είχαν με τον αποκλεισμό πρόσβασης στο Ιντσιρλίκ, άρχισαν να σκέφτονται όπως ανέφεραν δημοσιεύματα της εποχής την μεταφορά των πυρηνικών όπλων που έχουν αποθηκευμένα στην Τουρκία. Άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι αυτή η μεταφορά έγινε.
Σε συνδυασμό με την πολύ μεγάλη αναβάθμιση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια η υποψία πως οι ΗΠΑ ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν εγκαταστάσεις για αποθήκευση ακόμη και πυρηνικών στην Ελλάδα, υπάρχει. Στον Άραξο εγκαταστάσεις αυτού του είδους υπάρχουν και συνεπώς η επίσκεψη του ΝΑΤΟϊκού αξιωματούχου στην 116 ΠΜ προκαλεί ερωτήματα

Το ΚΚΕ έχει καταγγείλει την πιθανή μεταφορά πυρηνικών στον Άραξο
Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι με το θέμα των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ είχε ασχοληθεί και το είχε αναδείξει από το βήμα της ΔΕΘ , ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, υποστηρίζοντας ότι: «η ελληνική κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά, ανοίγει τις πόρτες για ακόμα βαθύτερη, πιο επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας, ειδικά τώρα που συζητιέται η μεταφορά υποδομών από τη βάση του Ιντσιρλίκ. Και στρατιωτικό δυναμικό και οπλικά συστήματα θα πάνε, λέει, στη βάση της Σούδας, αλλά και πυρηνικές κεφαλές στη βάση του Αράξου. Μάλιστα, θα θέλαμε να ρωτήσουμε και να καταγγείλουμε, ταυτόχρονα, γιατί η κυβέρνηση δεν βγάζει τσιμουδιά για το γεγονός ότι έχει προχωρήσει η συντήρηση, επισκευή και ο εκσυγχρονισμός της βάσης του Αράξου, προκειμένου, όπως φημολογείται, να εγκατασταθούν εκεί τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα, που ο ελληνικός λαός και με την πάλη του τα είχε διώξει προηγούμενες δεκαετίες».

Η απάντηση στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα από τον τότε ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα
Αρκετές ημέρες μετά την καταγγελία Κουτσούμπα ό τότε αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας είχε υποστηρίξει στη Βουλή:
«Η αεροπορική βάση του Αράξου είναι υπό ελληνική διοίκηση εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μετά την περίοδο της δικτατορίας δεν υπάρχουν πυρηνικά όπλα στην αεροπορική βάση του Αράξου, ούτε πρόκειται να υπάρξουν, ούτε υπάρχει κάποιος σχεδιασμός, ούτε έχει κάποια σχέση με οποιοδήποτε – θα έλεγε κανένας – αμερικάνικο ειδικό συμφέρον. Άρα, αυτό να είναι καθαρό».

Share.

Comments are closed.