Ένωση Δικαστών ΣτΕ για επίθεση Ρουβίκωνα: Oταν υποχωρούν οι θεσμοί, το κενό καλύπτει η βία

0

Με μια πολύ προσεκτική άλλα ουσιαστική δήλωση, οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικράτειας καταδικάζουν  την χθεσινή επίθεση του Ρουβίκωνα και άλλων συλλογικότητων στο ανώτατο δικαστήριο.
Οι δικαστές σημειώνουν ότι τέτοιες ενέργειες δεν εξυπηρετούν τίποτα, παρά μόνο μετακυλίουν οικονομικά βάρη στους πολίτες, τους οποίους υποτίθεται ότι υπερασπίζονται.
Με την ανακοίνωση τους, τα μέλη της ένωσης δικαστών του ΣτΕ ζητούν την αποτελεσματική φύλαξη του κτιρίου και τονίζουν ότι όπου υποχωρούν οι θεσμοί, βρίσκει χώρο η βία.
Αναλυτικά η ανακοίνωση: 
«Με αφορμή την χθεσινή απογευματινή επίθεση μελών “συλλογικοτήτων” στο κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη διάσκεψη της Ολομέλειας του Δικαστηρίου, με αποτέλεσμα την πρόκληση υλικών φθορών και τον ελαφρύ τραυματισμό του μοναδικού αστυνομικού φρουρού, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας δηλώνει τα εξής: 

  1. Οι δικαστές δεν ανοίγουμε ποτέ διάλογο με πρόσωπα, τα οποία μετέρχονται βίαια μέσα για να κάμψουν το φρόνημα και να επηρεάσουν την κρίση μας. Ενέργειες, όπως οι χθεσινή, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να μετακυλήσουν στους πολίτες, το συμφέρον των οποίων υποτίθεται ότι εξυπηρετούν, το βάρος για την αποκατάσταση των ζημιών. Η απονομή της δικαιοσύνης προϋποθέτει νηφαλιότητα, ηρεμία και πολιτισμένο διάλογο, με ανταλλαγή επιχειρημάτων και σεβασμό της αντίθετης γνώμης.
  2. Πέρα από την αυτονόητη καταδίκη της χθεσινής επίθεσης, απαιτούμε από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να ενεργήσουν πάραυτα για την αποτελεσματική φύλαξη του κτιρίου και τον εντοπισμό και την απόδοση ποινικής ευθύνης στους αυτουργούς, φυσικούς και ηθικούς, της ενέργειας αυτής, που στρέφεται ευθέως κατά του συνταγματικά και δημοκρατικά κατοχυρωμένου θεσμού της δικαιοσύνης.
  3. Οι πολίτες ας αναλογιστούν ότι το κενό που προκύπτει από την υποχώρηση των θεσμών της δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και η δικαιοσύνη, καλύπτει η ωμή βία που παραπέμπει σε πρωτόγονες κοινωνίες
Share.

Comments are closed.