Ελεύθερος και ο δεύτερος από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς – Ακύρωση ζητάει και πάλι η κυβέρνηση

0

Ελεύθερος θα αφεθεί, μετά από απόφαση της Επιτροπής Ασύλου, και ο δεύτερος από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που κατηγορούνται σαν πραξικοπηματίες.
«Ναι» στη χορήγηση ασύλου είπε η δευτεροβάθμια αρμόδια επιτροπή, στην οποία εκκρεμούν εξάλλου όλες οι αιτήσεις των υπολοίπων 6 Τούρκων αξιωματικών οι οποίοι έφθασαν στη χώρα μας τον Ιούλιο του 2016. 
Όπως όλα δείχνουν, η ίδια θετική απάντηση από τη δευτεροβάθμια επιτροπή θα δοθεί και στους υπολοίπους οι οποίοι μέσα στον μήνα αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι, καθώς λήγει το 18μηνο της διοικητικής τους κράτησης
Πριν από λίγες ημέρες, εξάλλου, συζητήθηκε στο ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής η οποία ζητά να μη χορηγηθεί άσυλο στον πρώτο εκ των αξιωματικών, καθώς, όπως υποστηρίχθηκε, δεν έχει τα χαρακτηριστικά του πολιτικού πρόσφυγα.

Η κυβέρνηση θα ζητήσει και πάλι την ακύρωση ασύλου του Τούρκου αξιωματικού 
Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής – ο κ. Βίτσας – πρόκειται να υποβάλει, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αίτηση ακύρωσης και αίτησης αναστολή της απόφασης της 10ης Ανεξάρτητης Επιτροπής Ασύλου, με την οποία δεύτερος Τούρκος αξιωματικός πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος, καθώς του χορηγήθηκε άσυλο.

Το σκεπτικό της επιτροπής ασύλου για τον δεύτερο Τούρκο αξιωματικό
Η απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής συμπλέει με το σκεπτικό για την χορήγηση ασύλου στον πρώτο αξιωματικό, καθώς κρίθηκε ότι η κατάσταση στην Άγκυρα στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι απαράδεκτη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου και πως δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι ο αιτών άσυλο είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα. Μάλιστα επισημαίνεται ότι η Τουρκία τον εκζητεί για πολιτικά εγκλήματα και ως εκ τούτου δεν θα έχει μια δίκαιη δίκη.

Έτσι, θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος και ο Γκιουζέλ Αχμέτ (Güzel Ahmet) από το Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου όπου κρατείται μαζί με του άλλους 6 συμπατριώτες του.
Η Επιτροπή επικαλείται τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισημαίνει ότι συντρέχει εύλογος κίνδυνος, ο εν λόγω Τούρκος στρατιωτικός, σε περίπτωση επιστροφής του στην Τουρκία, να δικασθεί από δικαστήριο το οποίο δεν θα παρέχει τα αναγκαία εχέγγυα για ανεξάρτητη και αμερόληπτη δικαστική κρίση, δεδομένης της αθρόας αποπομπής μεγάλου αριθμού δικαστικών λειτουργών, καθώς και της ύπαρξης πλήθους ενδείξεων για ισχυρές πολιτικές πιέσεις και παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στο έργο των δικαστών μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Ελεύθερος ο Γκιουζέλ Αχμέτ (Güzel Ahmet),  όπως και Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσί (Suleyman Ozkaynakci)
Σημειώνεται ότι η ελληνική Δικαιοσύνη, με απόφαση που έχει επικυρωθεί σε ανώτατο βαθμό από τον Άρειο Πάγο, έχει απορρίψει το αίτημα της Άγκυρας για έκδοση των «8» στρατιωτικών στην Τουρκία.
Υπενθυμίζεται πως στα τέλη του προηγούμενου μήνα, είχε αφεθεί ελεύθερος, υπό ιδιαίτερα αυστηρούς όρους, ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, όπως είχε αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Συγκεκριμένα, το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε σχηματισμό Ολομέλειας, είχε κάνει εν μέρει δεκτή την αίτηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα με την οποία δινόταν άσυλο στον συγκεκριμένο αξιωματικό.
Ο Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσί (Suleyman Ozkaynakci) ζει σε άγνωστη τοποθεσία, φρουρούμενος από αστυνομικές δυνάμεις και έχει την υποχρέωση καθημερινής εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα.

Share.

Comments are closed.