Φόβο, οργή και απογοήτευση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης φαίνεται ότι έχει προκαλέσει στους Έλληνες η όξυνση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, και συγκεκριμένα η κλιμάκωση της επιθετικότητας από την πλευρά της γειτονικής χώρας.
Σύμφωνα με έρευνα της Prorata που δημοσιεύει η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», οι Έλληνες θεωρούν την Τουρκία νούμερο 1 εχθρό της χώρας και ως τη σημαντικότερη απειλή για την Ελλάδα. Η επιθετική τουρκική πολιτική προκαλεί όχι μόνο φόβο για θερμό επεισόδιο αλλά και οργή για τη συνολική στάση της κυβέρνησης Ερντογάν.
Στα Βαλκάνια, παρότι μόνο η Βουλγαρία αποτιμάται ως κράτος φιλικό προς την Ελλάδα, η Αλβανία και η ΠΓΔΜ δεν εμπνέουν ανησυχία στους πολίτες, όπως δείχνουν τα ποσοστά της έρευνας.
Ειδικότερα, σε σχετική ερώτηση, και θέτοντας και τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες στην εξίσωση, το 87% θεωρεί εχθρική την Τουρκία, και μόλις ένα 7% απαντά αρνητικά.
Όσον αφορά στις άλλες χώρες, την Αλβανία την θεωρεί εχθρική το 47% των ερωτηθέντων, την ΠΓΔΜ το 45% ενώ τη Βουλγαρία μόλις το 10%, μιας και δεν υπάρχουν διενέξεις με την γειτονική αυτή χώρα.
Απειλή εδαφικής ακεραιότητας
Στην έρευνα υπήρχε και ερώτημα σε σχέση με το κατά πόσο θεωρούν οι πολίτες ότι είναι πιθανό να απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα από τους γείτονες. Για την Αλβανία «Ναι» απάντησε το 27% και «Οχι» το 63%. Για την ΠΓΔΜ «Ναι» το 21% και «Όχι» το 69%. Για την Βουλγαρία «Ναι» το 5% και «Όχι» το 83%.
Η εικόνα αλλάζει όταν το ερώτημα επεκτείνεται στην Τουρκία, με το 78% των πολιτών να απαντά πως απειλούμαστε, και μόλις το 17% να δηλώνει ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
Φόβοι για θερμό επεισόδιο και απογοήτευση για τη στάση της Ελλάδας
Το 67% των πολιτών δηλώνει πως αισθάνεται φόβο για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, ενώ το 23% εμφανίζεται πιο ψύχραιμο. Επίσης το 61% των ερωτηθέντων εκφράζει οργή για την γειτονική χώρα, και το ίδιο ποσοστό δηλώνει απογοήτευση από την «αδυναμία της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την ένταση».
Η ένταξη των χωρών αυτών στην Ε.Ε βελτιώνει τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα
Στο ερώτημα για το αν η ένταξη των χωρών αυτών στην Ε.Ε θα βελτιώσει τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα, το «Ναι» κυριάρχησε για Αλβανία (56%), ΠΓΔΜ (57%), ενώ στην Τουρκία η εικόνα είναι ξανά απαισιόδοξη, καθώς το 64% εκτιμά πως δεν πρόκειται να βελτιωθεί καθόλου.
Ωστόσο το 71% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η διπλωματία πρέπει να είναι το βασικό εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής. Επίσης σε ποσοστό 82% οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η συνεργασία μεταξύ χωρών των Βαλκανίων θα βελτιώσει τους δείκτες ευημερίας στην περιοχή.
Δημοσκόπηση Prorata: Φόβος των Ελλήνων για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία
0
Share.