Συζητήθηκε στο ΣτΕ η χορήγηση ή μη ασύλου στον έναν από τους οκτώ Τούρκους – Κατά της χορήγησης ασύλου το ελληνικό Δημόσιο

0

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε σήμερα το μείζον ζήτημα για τη χορήγηση ή μη ασύλου στον έναν από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, που έφθασαν με ελικόπτερο στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, το καλοκαίρι του 2016.
Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου είναι σημαντική, διότι δεν θα αφορά μόνον τον ένα από τους οκτώ, αλλά  θα αποτελέσει πρόκριμα και για την τύχη και των άλλων επτά για τους οποίους η διαδικασία ασύλου βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο.
Στη δίκη δεν παρέστη ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος καθώς βρίσκεται σε καθεστώς αυστηρής φρούρησης για λόγους ασφαλείας σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και  εκπροσωπήθηκε από συνηγόρους του. Στη δίκη όμως παρενέβη ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας τασσόμενος υπέρ της χορήγησης ασύλου στους Τούρκους αξιωματικούς για τους οποίους ο Άρειος Πάγος έχει αμετάκλητα αποφανθεί κατά της έκδοσης.

Κατά της χορήγησης ασύλου το ελληνικό Δημόσιο
Οι νομικοί εκπρόσωποι του ελληνικού δημοσίου τάχθηκαν κατά της χορήγησης ασύλου στον συγκεκριμένο αξιωματικό ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής η οποία του έχει χορηγήσει άσυλο.
Όπως υποστήριξαν η επίμαχη απόφαση είναι αντιφατική και νομικά εσφαλμένη καθώς στηρίχθηκε σε παραδοχές που δεν περιλαμβάνονται στη Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες.
«Αν υπάρχουν, που υπάρχουν, σοβαροί λόγοι συμμετοχής των συγκεκριμένων αξιωματικών στο πραξικόπημα, τότε δεν δικαιούνται ασύλου» τόνισε νομικός εκπρόσωπος του δημοσίου επισημαίνοντας ότι «η Επιτροπή που του χορήγησε το άσυλο δέχθηκε, ότι ο εν λόγω Τούρκος αξιωματικός δεν μετείχε στο πραξικόπημα, δεν θα τύχει δίκαιης δίκης στην Τουρκία  και τα στοιχεία σε βάρος του είναι αόριστα, όμως όλα αυτά δεν μπορούν να στηρίξουν την ιδιότητα του πρόσφυγα και εξ αυτού να στηρίξουν τη   χορήγηση ασύλου»!
Πρόσθεσε επίσης ότι τα αδικήματα που φέρονται να διέπραξαν τιμωρούνται τόσο στην Τουρκία όσο και στη χώρα μας ως κοινά ποινικά αδίκημα και ότι «δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πολιτικά εγκλήματα στασιαστικές ενέργειες».

Η άποψη του  καθηγητής συνταγματικού δικαίου Νίκου Αλιβιζάτου
Από την πλευρά των συνηγόρων του ο καθηγητής του συνταγματικού δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, ανέφερε ότι «η υπόθεση αυτή δεν είναι θέμα εξωτερικής πολιτικής αλλά θέμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου και δεν είναι δυνατόν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής να κρίνουν τη χορήγηση ασύλου». Σε ότι αφορά τις κατηγορίες σε βάρος των οκτώ τις οποίες υποστηρίζει η Άγκυρα, ο κ. Αλιβιζάτος, επικαλούμενος και την απόφαση περί έκδοσης του Αρείου Πάγου επισήμανε ότι δεν αποδείχθηκε ότι μετείχαν στο πραξικόπημα.
«Αν πράγματι υπήρχαν στοιχεία εμπλοκής του στο πραξικόπημα, τόνισε, τότε δεν θα ήταν επιτρεπτό να δώσουμε άσυλο σε ένα εγκληματία, αλλά εδώ τέτοια στοιχεία δεν υπάρχουν. Όταν ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν, το ξέρουμε όλοι, τους αποκαλεί καθημερινά «τρομοκράτες και δολοφόνους» τί άλλο χρειαζόμαστε για να καταλάβουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί για πολιτικούς λόγους φοβούνται να πάνε πίσω»;
Κλείνοντας ο κ. Αλιβιζάτος, απευθυνόμενος στους δικαστές είπε «περιμένουμε να αισθανθούμε περήφανοι ως έλληνες νομικοί και να πούμε ότι έχουμε δικαστές στην Αθήνα».

Για το δημόσιο παρέστησαν ως νομικοί εκπρόσωποι οι κ.κ Δημήτρης Μακαρονίδης, Παντελής Παπαδάκης και Αναστασία Σκουντή, ενώ την χορήγηση ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό υποστήριξαν πλην του Νίκου Αλιβιζάτου και οι κ.κ Χριστόφορος Αργυρόπουλος, Βασίλης Παπαδόπουλος, Ελένη Κουτσουράκη και Παναγιώτης Νικολόπουλος.
Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου για την χορήγηση ασύλου η μη στον ένα από τους οκτώ αναμένεται να εκδοθεί προσεχώς, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα και οι άλλοι επτά για τους οποίους η διαδικασία ασύλου βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο αναμένεται να μην συνεχιστεί η κράτηση τους καθώς λήγει το ανώτατο όριο που προβλέπει ο νόμος για τις περιπτώσεις των αιτούντων άσυλου.

 

Share.

Comments are closed.