Αθώος ο πρώην δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Π. Κατσούλης για τα χωράφια της Κατοχής

0

Αθώο έκρινε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μεσολογγίου τον πρώην δήμαρχο Π. Κατσούλη, για την υπόθεση των δημοτικών κτημάτων της Κατοχής, που μετά από απόφαση δημοτικού συμβουλίου είχαν παραχωρηθεί κατά 80% στον συνεταιρισμό «Τρίκαρδος» και κατά 20% στον «Συνεταιρισμό Β», για καλλιέργεια.
Ο κ. Κατσούλης είχε μηνυθεί για παράβαση καθήκοντος από τον κτηματία κ. Τσιάρα, ο οποίος έπαιρνε όλα τα προηγούμενα χρόνια τα κτήματα με τη μέθοδο της δημοπράτησης.
Όμως μετά από αίτημα δυο προαναφερθέντων συνεταιρισμών το δημοτικό συμβούλιο είχε αποφασίσει ομόφωνα να δώσει με ανάθεση αυτά τα κτήματα προκειμένου να καλλιεργήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι αγρότες. Να σημειωθεί ότι ο κ. Τσιάρας ήταν πρόεδρος του «συνεταιρισμού Β».
Στη συνέχεια ο κ. Τσιάρας μήνυσε τον κ. Κατσούλη και επτά αγρότες από την Κατοχή, που μπήκαν στα χωράφια αμέσως μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Ο δήμος έκανε προσφυγή στην αρμόδια επιτροπή ελέγχου νομιμότητας, που επίσης απορρίφθηκε.
Ο κ. Τσιάρας και οι μάρτυρες κατηγορίας, στο δικαστήριο υποστήριξαν ότι ο πρώην δήμαρχος έδωσε τα κτήματα με αυτή τη μέθοδο για ψηφοθηρικούς λόγους, κάτι που αντέκρουσε ο κ. Κατσούλης, λέγοντας ότι αν συνέβαινε αυτό δεν θα ψήφιζαν θετικά και οι πολιτικοί του αντίπαλοι στο δημοτικό συμβούλιο.
Ως μάρτυρας στο Δικαστήριο εξετάστηκε και η προϊσταμένη του τμήματος Εσόδων του δήμου, Σ. Κακδή, η οποία επιβεβαίωσε ότι η διαδικασία που έπρεπε να ακολουθηθεί ήταν αυτή της δημοπράτησης, δεδομένου ότι τελικά ο δήμος υπέστη βλάβη από την απώλεια εσόδων των ενοικίων που θα έπαιρνε αν ακολουθούσε την νόμιμη διαδικασία. Επιπλέον οι συνήγοροι υπεράσπισης των επτά αγροτών υποστήριξαν ότι οι ίδιοι, λόγω μειωμένων γραμματικών γνώσεων, δεν γνώριζαν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και έτσι έκαναν την καλλιέργεια με παρότρυνση της δημοτικής αρχής, δαπανώντας μεγάλα χρηματικά ποσά για την προετοιμασία, τα οποία τελικά έχασαν, αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα κτήματα.
Τελικά η Εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση των επτά αγροτών και την ενοχή του κ. Κατσούλη, βρίσκοντας σύμφωνο και τον δικηγόρο του δήμου. Ωστόσο το Δικαστήριο έκρινε και τους 8 κατηγορούμενους αθώους.
Τέλος να επισημάνουμε ότι εκείνο που στηλίτευσε ο κ. Κατσούλης, ήταν η πρωτοφανής, όπως την χαρακτήρισε, ενέργεια της σημερινής δημοτικής αρχής να ορίσει δικηγόρο με έξοδα του δήμου ως πολιτική αγωγή, κατά του πρώην δημάρχου, καθώς ο δικηγόρος του δήμου, Σπ. Χουλιάρας, δεν μπορούσε να αναλάβει αυτή την υπόθεση, δεδομένου ότι εκείνη την εποχή είχε γνωμοδοτήσει θετικά υπέρ των ενεργειών της τότε δημοτικής αρχής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του πρώην δημάρχου Παναγιώτης Κατσούλη εναντίον της νυν δημοτικής αρχής του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου
«Ο δήμος Μεσολογγίου στο Βιβλίο Γκίνες!
Το ότι ο δήμος μας πρωτοτυπεί την τελευταία 4ετία είναι γνωστό σε όλους. Σήμερα με τη στάση του στο Τριμελές Πρωτοδικείο Μεσολογγίου, «κατάφερε να καταγραφεί» στο Βιβλίο Γκίνες. Μια ακόμη επιτυχία της δημοτικής αρχής, η οποία είναι άξια συγχαρητηρίων.
Σήμερα ήμουν κατηγορούμενος από ΙΔΙΩΤΗ για ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, η οποία είχε ληφθεί το 2014. Αφορούσε την ανάθεση εκμίσθωσης αγροτεμαχίων στα όρια της Δ.Κ. Κατοχής, σε δυο αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της αυτοδιοίκησης, «ο εκάστοτε δήμαρχος δεν είναι μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου και ούτε ψηφίζει σε αυτό». Επίσης «είναι υποχρεωμένος να εφαρμόζει τις όποιες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου», διαφορετικά διώκεται δικαίως για βαρύτατη «παράβαση καθήκοντος».
Ο δήμος Μεσολογγίου παρέστη σήμερα στο Τριμελές Πρωτοδικείο Μεσολογγίου (εντός και εκτός αυτού…), όχι για να υπερασπιστεί τον πρώην δήμαρχο που λειτούργησε στα πλαίσια της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ως όφειλε, αλλά ως πολιτική αγωγή υπέρ του ιδιώτη και κατά εμού! Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, πλήρωσε με χρήματα των δημοτών ιδιώτη δικηγόρο για να παραστεί στο Δικαστήριο και να υποστηρίξει την καταδίκη μου. Ο έμμισθος δικηγόρος του δήμου αρνήθηκε να παραστεί, αφού ήταν το ίδιο πρόσωπο το οποίο είχε γνωματεύσει θετικά πριν ληφθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2014!
Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της αυτοδιοίκησης, που ένας δήμος της χώρας όχι μόνο δεν υπερασπίζεται αιρετό για ειλημμένες αποφάσεις του Δημοτικού του Συμβουλίου, αλλά απεναντίας στρέφεται νομικά σε βάρος αυτού και υπέρ δήθεν θιγόμενων ιδιωτικών συμφερόντων! Δικαίως με τη δημοσιοποίηση της απόφασης του δικαστηρίου, ο δήμος Μεσολογγίου αυτομάτως «καταχωρείται στο Βιβλίο Γκίνες».
Φυσικά ΑΘΩΩΘΗΚΑ ΞΑΝΑ και οφείλω να ευχαριστήσω δημοσίως για μια ακόμη φορά, τους δικαστικούς λειτουργούς του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου για την αντικειμενικότητα τους.
Μια ακόμη ημέρα ψυχικής ταλαιπωρίας έληξε για μένα, από τις πολλές που έχω υποστεί τα τελευταία 3,5 χρόνια στα δικαστήρια, μήπως και «σπάσω». Εξ αρχής όμως σας είχα προϊδεάσει. Λάθος πρόσωπο επιχειρήσατε να εκφοβίσετε, στηριγμένοι στην προσωρινή δημοτική σας εξουσία. «Ότι δεν με σκοτώνει με κάνει πιο δυνατό».
Απομένει μια τελευταία ακόμη ημέρα ταλαιπωρίας μου και κατόπιν θα παρευρίσκομαι στις πολλές εκκρεμείς υποθέσεις που θα αφορούν μόνο εσάς…
ΑΠΟΤΥΧΑΤΕ ΟΙΚΤΡΑ. Έμεινε μόνο η εμπάθεια σας, καθώς και ο νομικός και θεσμικός εκτροχιασμός – ευτελισμός του δήμου. ΕΥΓΕ

Share.

Comments are closed.