Βαθαίνει το ρήγμα στην Τουρκία τόσο σε πολιτικό όσο και πολύ περισσότερο σε κοινωνικό επίπεδο, καθώς τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης συνασπίζονται κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των εκλογικών του συνεταίρων, των εθνικιστικών του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ενόψει των πρόωρων εκλογών της 24ης Ιουνίου.
Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσαν το NTV στο ρεπορτάζ του με τίτλο «Muhalefetten ittifak adımı (CHP-İYİ Parti-Saadet Partisi ve Demokrat Parti anlaştı)», το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και τρία ακόμη κόμματα της αντιπολίτευσης θα υπογράψουν αύριο Πέμπτη συμφωνία συνεργασίας.
Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, το CHP κατέληξε σε συμφωνία με το Καλό κόμμα Iyi Parti της Ακσενέρ, το ισλαμιστικό κόμμα (Saadet) και το Δημοκρατικό Κόμμα (DP). Η συμφωνία θα υπογραφεί αύριο στις 15:00, ώρα Ελλάδα.
Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης έρχεται ως απάντηση στην εκλογική συνεργασία που έχει ανακοινωθεί μεταξύ του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (AKP), και των εθνικιστικών του (MHP) με ηγέτη τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Η κίνηση της αντιπολίτευσης αναμένεται να πολώσει ακόμα περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα στο εσωτερικό της Τουρκίας, δεδομένου ότι δημοκοπικά δεν υπάρχει πλέον μεγάλη διαφορά (η Συμμαχία Ερντογάν, επί των εγκύρων, είναι στο 44,24% και η ενωμένη αντιπολίτευση στο 43,8%) και ενώ διακινούνται σενάρια ότι ο Ερντογάν ίσως ακυρώσει τελικά τις πρόωρες εκλογές κατω από αυτά τα δεδομένα.
Τούρκοι αναλυτές υποστηρίζουν, μετά την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Piar που φιλοξενεί η εφημερίδα Cumhuriyet, (δείτε τη ΕΔΩ, στα τούρκικα) το χαμηλό ποσοστό νίκης που λαμβάνει ο Ερντογάν δύναται να προκαλέσει εξελίξεις δεδομένου ότι για την εκλογή του στη θέση του προέδρου δεν αρκεί η πρωτιά αλλά η συγκέντρωση ποσοστού άνω του 50%.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση αυτή λαμβάνουν:
- Συμμαχία Ερντογάν (AK Parti) – Μπαχτσελί (MHP): 32.3%
- Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP): 17.1%
- HDP – Φιλοκουρδικό Κόμμα: 8.8%
- Καλό Κόμμα (İYİ Parti): 12.8%
- Κόμμα Ευημερίας (Saadet ): 1.8%
- Αναποφάσιστοι: 11%
- Δεν ψηφίζω: 16%
Παράλληλα, σήμερα, η τουρκική οικονομία δέχτηκε ένα ακόμη πλήγμα μετά την υποβάθμισή της σε ακόμη χαμηλότερη βαθμίδα, μέσα στην περιοχή των «σκουπιδιών», από την S&P κάτι που φυσικά θα επηρεάσει μέρος του εκλογικού σώματος.
Πλέον όλα συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι η εκλογική διαδικασία, όποτε και αν γίνει αυτή, κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση θα είναι για τον Ερντογάν αφού εκτός του μετώπου και της καχυποψίας που αντιμετωπίζει από το εξωτερικό, σταδιακά διαμορφώνεται και ένα σημαντικό πολιτικό μέτωπο εναντίον του και εντός της Τουρκίας.