«H τελική συμφωνία για το ελληνικό χρέος θα αποτελέσει για πολλούς σε ολόκληρη την Ευρώπη τον καθρέφτη του τρόπου με τον οποίο τα πλουσιότερα ευρωπαϊκά έθνη μεταχειρίζονται τα λιγότερο τυχερά από τα μέλη της Ένωσης» εκτιμά το αμερικανικό δίκτυο CNBC και σημειώνει τις απόψεις του Βερολίνου για τη διατήρηση του ελέγχου στην ελληνική οικονομία..
«Το ζήτημα του ελληνικού χρέους δεν κάνει πλέον πηχυαίους τίτλους, για τους Έλληνες που έχουν υποστεί χρόνια περικοπών και διεθνών αντιδράσεων, αλλά το θέμα παραμένει σημαντικό. Και το ίδιο ισχύει και για μια «στρατιά Ευρωπαίων γραφειοκρατών και πολιτικών», που τώρα καλούνται να κλείσουν ό,τι πολλοί θεωρούν ότι υπήρξε το πιο τρομακτικό κεφάλαιο της οικονομικής ιστορίας της σύγχρονης Ευρώπης» σημειώνει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.
«Σήμερα πλέον, εάν δεν προκύψει κάποιο σημαντικό πρόσκομμα, η 20η Αυγούστου θα σηματοδοτήσει την πρώτη μέρα, εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, που οι ηγέτες της Ελλάδας – κυρίως ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και ο επικεφαλής των οικονομικών του, Ευ. Τσακαλώτος – θα ανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο των δαπανών τους…
Αλλά, όχι μόνο οι ίδιοι οι Έλληνες πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν εκπληρώσει τις δεκάδες διαφορετικές δεσμεύσεις που τους έχουν επιβάλει οι πιστωτές – καθώς απαιτείται περαιτέρω πρόοδος σε ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα – αλλά και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει να συμφωνήσουν σχετικά με τον τρόπο μείωσης, καθυστέρησης ή επανυπολογισμού του χρέους της χώρας» σημειώνει το CNBC.
Εκτιμά ακόμη ότι «παραμένει Προβληματική η στάση του ΔΝΤ».
Ο απεσταλμένος του CNBC στη Σόφια την περασμένη εβδομάδα λέει μάλιστα ότι ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί του είπε ότι «η ΕΕ πιστεύει πως τα μοντέλα της είναι ακριβέστερα, αλλά υποστήριξε ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί συμμετοχή (buy-in) του ΔΝΤ θα ήταν να συμφωνηθεί ένας μηχανισμός αποπληρωμής του χρέους όπως αρχικά προτάθηκε από τον Γάλλο υπουργό Οικονομικων Μπρουνό Λε Μέρ. Ο υπουργός Οικονομικών του Μακρόν μου είπε ξεχωριστά ότι ελπίζει να προσελκύσει τους αντιπάλους του στο σχέδιο του, έναν “μηχανισμό αναπτυξιακής προσαρμογής” που θα συνδέει αυτόματα τις μελλοντικές αποπληρωμές του χρέους με τη σχετική οικονομική επιτυχία της Ελλάδας: η Αθήνα θα καταβάλλει μεγαλύτερες δόσεις αν η οικονομία της αναπτύσσεται ταχύτερα και θα μειώνει τις δόσεις εάν επιβραδύνεται, μια διαδικασία που οι υποστηρικτές της ισχυρίζονται πως παρέχει στους μετέχοντες στην αγορά μεγαλύτερη σαφήνεια και διαφάνεια».
«Απέναντι στο γαλλικό σχέδιο είναι η επιθυμία χωρών όπως η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες, η Φινλανδία και η Αυστρία να διατηρήσουν έναν βαθμό ελέγχου στις αποπληρωμές της Ελλάδας. Η άποψη που υποστηρίζεται στο Βερολίνο είναι ότι μια τέτοια προσέγγιση θα αναγκάσει τους Έλληνες να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας που βοήθησαν να μετατραπεί σε πλεόνασμα το 15% έλλειμμα του 2009», καταλήγει το ρεπορτάζ του CNBC.
Διαβάστε το πλήρες άρθρο της δημοσιογράφου Willem Marx του Αμερικάνικου δικτύου CNBC με θέμα «Greece’s debt deal will set a precedent for how wealthy Europe treats its less fortunate nations» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, μίλησε την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024, στην εκπομπή «Γιατί με…
Το Γραφείο του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη ανακοίνωσε ότι προχωρά σε δίωρη παράταση ψηφοφορίας (μέχρι…
Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), λόγω της δυσλειτουργία της πλατφόρμα των ηλεκτρονικών εκλογών για τα…
Από το ξεκίνημα της διαδικασίας σήμερα για τις ηλεκτρονικές εκλογές στα υπηρεσιακά συμβούλια γινόμαστε δέκτες…
Με έντονες αναφορές στην αντιπολίτευση και στην κατάσταση στην οποία παρέλαβε τον Δήμο ο Δήμαρχος Παλλήνης, Χρήστος Αηδόνης τοποθετήθηκε…
Το νέο βιβλίο του Αλέξανδρου Τσαγκαρέλλη «Το χάδι της Κίρκης» θα παρουσιαστεί την Κυριακή 3/11…