Μαύρη μέρα για τη δημοσιογραφία: Δέκα νεκροί δημοσιογράφοι στο Αφγανιστάν

0

Η  Επιτροπή Ασφάλειας των Αφγανών Δημοσιογράφων ανακοίνωσε ότι εννέα δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σήμερα στη διπλή επίθεση στην Καμπούλ. Πρόκειται για τους περισσότερους δημοσιογράφους που έχουν σκοτωθεί σε μία επίθεση στο Αφγανιστάν.
Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις δύο εκρήξεις στην αφγανική πρωτεύουσα, από τις οποίες σκοτώθηκαν 25 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 49 ακόμη, σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματικό της αστυνομίας της Καμπούλ Χασμάτ Στανακζάι.
Οι δημοσιογράφοι, ανάμεσά τους και μία ανταποκρίτρια, όλοι Αφγανοί πολίτες, σκοτώθηκαν από τη δεύτερη έκρηξη την ώρα που περίμεναν δίπλα στην κορδέλα ασφαλείας που είχε τοποθετήσει η αστυνομία μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το σημείο της πρώτης έκρηξης.
Η δεύτερη επίθεση σημειώθηκε περίπου μισή ώρα μετά την πρώτη.
Οκτώ από τους δημοσιογράφους εργάζονταν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης. Το AFP ανακοίνωσε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι ο επικεφαλής φωτογράφος του στο Αφγανιστάν, ο Σάχ Μάραϊ, σκοτώθηκε.
Η δεκάδα κλείνει με τον Ahmad Shah, δημοσιογράφο του BBC, που σκοτώθηκε σε ένα ξεχωριστό περιστατικό στην επαρχία Khost, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.

Οι νεκροί δημοσιογράφοι είναι:

1. Mahram Durani – Azadi Radio 1. 
2. Ebadullah Hananzai – Azadi Radio
3. Yar Mohammad Tokhi – TOLOnews Cameraman
4. Ghazi Rasooli – 1TV Journalist
5. Nowroz Ali Rajabi– 1TV Cameraman
6. Shah Marai – AFP Photographer
7. Saleem Talash – Mashal TV
8. Ali Saleemi – Mashal TV
9. Sabawoon Kakar – Azadi Radio
10. Ahmad Shah – BBC Journalist

Τουλάχιστον πέντε δημοσιογράφοι είναι μεταξύ των τραυματιών, ενώ ένας φωτογράφος του Reuters τραυματίστηκε από θραύσματα.
Ο Νατζίμπ Ντανίς, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, εξήγησε ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας που επιτέθηκε στους δημοσιογράφους προσποιήθηκε ότι είναι ένας από αυτούς και πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί στο σημείο που είχαν συγκεντρωθεί οι δημοσιογράφοι και τα σωστικά συνεργεία.
«Γνωρίζουμε ότι ένας βομβιστής αυτοκτονίας προσποιήθηκε ότι είναι δημοσιογράφος. Έδειξε τη δημοσιογραφική του ταυτότητα και στάθηκε μεταξύ των δημοσιογράφων προτού πυροδοτήσει τα εκρηκτικά του», επεσήμανε.
Το Αφγανιστάν ήδη θεωρούνταν μία από τις πιο επικίνδυνες χώρες παγκοσμίως για τους δημοσιογράφους, με τουλάχιστον 20 να έχουν σκοτωθεί πέρυσι. Την προηγούμενη εβδομάδα άγνωστοι ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν δημοσιογράφο στην Κανταχάρ.
Ωστόσο η σημερινή επίθεση είναι η πιο σοβαρή που είχε στόχο τα μέσα ενημέρωσης από το 2016, όταν επτά εργαζόμενοι στον τηλεοπτικό σταθμό Tolo News σκοτώθηκαν σε επίθεση των Ταλιμπάν.

  • Διαβάστε το πλήρες άρθρο τoy δημοσιογράφου Saeed Kamali Dehghan της αγγλικής εφημερίδας TheGuardian με τίτλο « Ten journalists among 36 killed in Afghanistan attacks », στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ

Δείτε το βίντεο τη εφημερίδας The Guardian με τίτλο: «Μετά τη δεύτερη θανατηφόρα έκρηξη στην Καμπούλ – Aftermath of second deadly explosion in Kabul»

Share.

Comments are closed.