Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Έρευνα της Public Issue κατέγραψε τη γνώμη των πολιτών σχετικά με όλα αυτά.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συγκυρία, με αρκετά και μεγάλα θέματα εξωτερικής πολιτικής να είναι ανοιχτά για την Ελλάδα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις να διάγουν μια περίοδο έντασης.
Σύμφωνα με την έρευνα το, το 81% των ερωτηθέντων πιστεύει πως σε σχέση με την περσινή χρονιά οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας έχουν χειροτερεύσει, ενώ ένα 74% εκτιμά ότι το σημαντικότερο πρόβλημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η αμφισβήτηση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας. Όσον αφορά το ερώτημα του πώς χειρίζεται η κυβέρνηση τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία, το 54% των ερωτηθέντων απαντά μάλλον λάθος, ενώ το 37% απαντά μάλλον σωστά. Μάλλον λάθος θεωρεί την κριτική που κάνει η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για το ίδιο θέμα ένα 56% και μάλλον σωστή ένα 32%. Πάντως, η συντριπτική πλειοψηφία, ένα 70% πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Επίσης, το 44% των ερωτηθέντων θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο ενός πολέμου με την Τουρκία στα επόμενα χρόνια, ενώ ένα 52% απίθανο. Σε περίπτωση πολέμου, πάντως, το 42% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι αυτός θα λήξει με νίκη της Ελλάδας. Τέλος, όσον αφορά στο πού θεωρούν πιο πιθανό να ξεσπάσει ένα θερμό επεισόδιο, η συντριπτική πλειοψηφία πιστεύει στο Αιγαίο, με ποσοστό 65%, ενώ στη Θράκη απαντά το 7% και στην Κύπρο το 17%.
Σε ότι αφορά στο την άμυνα της χώρας, το 42% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η θέση της χώρας είναι πιο αδύνατη σε σχέση με πέρυσι και το 40% απαντά πως είναι ίδια. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών απαντά ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα με γειτονική χώρα, η Ελλάδα τα αντιμετωπίζει με την Τουρκία. Το ποσοστό των ερωτηθέντων που έδωσε αυτή την απάντηση έφθασε το 87%. Το 79% απαντά ότι η Τουρκία συνιστά απειλή για την Ελλάδα, το 17% απαντά πως καμία χώρα δεν συνιστά απειλή για την Ελλάδα και το 13% θεωρεί ως απειλή την Αλβανία.
Σε ότι αφορά στο ΝΑΤΟ το 62% των ερωτηθέντων έχει αρνητική άποψη και μόνο το 34% θετική. Μάλιστα, το 49% των ερωτηθέντων απαντά πως πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με το 38% που πιστεύει ότι έχει ωφεληθεί.
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εμπιστεύεται τον στρατό και τις ένοπλες δυνάμεις. Το 80% δηλώνει ότι μάλλον εμπιστεύεται τον στρατό, σε αντίθεση με ένα 17% που δηλώνει ότι μάλλον δεν τον εμπιστεύεται.
Εντύπωση προκαλεί η απάντηση στην ερώτηση για το πώς βλέπουν το ενδεχόμενο να αυξηθεί κατά τρεις μήνες η στρατιωτική θητεία, από εννιά μήνες σε 12. Το 64% δηλώνει ότι μάλλον συμφωνεί με ένα τέτοιο ενδεχόμενο και το 31% ότι διαφωνεί.
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,…
H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…
Η δρομολόγηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των πολιτικών πρόληψης στον…
Τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή το “4th Parliamentarian Forum: Strategies Against the Far Right” του…
Ανακοίνωση εξέδωσε ο δήμος Αθηναίων, σχετικά με το σιντριβάνι της πλατείας Συντάγματος και τις εργασίες καθαρισμού και συντήρησής…
Τη δημιουργία μιας αξιόπιστης εναλλακτικής έναντι της Νέας Δημοκρατίας έθεσε ως προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ ο…