Η ΕΕ ετοιμάζει κώδικα πρακτικής εναντίον των fake news

0

 «Δεν θέλουμε να ιδρύσουμε Υπουργείο Αλήθειας» δηλώνει με σκωπτική διάθεση ο ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα εσωτερικής ασφάλειας, Τζούλιαν Κινγκ, ανατρέχοντας στην ανατριχιαστική διάλεκτο που κυριαρχεί στο γνωστό μυθιστόρημα «1984» του Τζωρτζ Όργουελ.
Με άλλα λόγια, τονίζει ο Κινγκ, «δεν θέλουμε να αποφασίζουμε εμείς τί είναι σωστό και τί λάθος να ειπωθεί στο Ίντερνετ». Η ελευθερία της γνώμης δεν κινδυνεύει, διευκρινίζει ο Επίτροπος, αλλά οι χρήστες του Ίντερνετ θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους εκείνα τα εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να κρίνουν οι ίδιοι, εάν διαβάζουν fake news, ποιός είναι υπεύθυνος για τη σύνταξη των κειμένων και ποιός πληρώνει για το περιεχόμενο.
Για να το επιτύχει αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει κατ΄ αρχήν μία σειρά μέτρων, τα οποία συγκλίνουν σε μία αυτοδέσμευση των social media όπως το Twitter, το Snapchat ή το Instagram ότι θα καταπολεμήσουν τα fake news. Απαιτείται «ιδιαίτερη εγρήγορση» σε αυτό το ζήτημα, ιδιαίτερα ενόψει των ευρω-εκλογών του 2019 και των πιθανών κινδύνων να επηρεάσουν «ψευδείς ειδήσεις» την εκλογική διαδικασία, προειδοποιεί ο Επίτροπος.

  • Διαβάστε το πλήρες άρθρο της δημοσιογράφου Jennifer Rankin αγγλικής εφημερίδας The Guardian με τίτλο « Tech firms could face new EU regulations over fake news » στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.