Οι ψεύτικες ειδήσεις οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπων να πιστεύουν λανθασμένα πως ορισμένα καθημερινά αντικείμενα προκαλούν καρκίνο, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.
Περίπου το 40% των ενηλίκων πιστεύει πως το άγχος και τα πρόσθετα τροφίμων μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις.
Το ένα τρίτο φοβούνται λανθασμένα πως οι ηλεκτρομαγνητικές συχνότητες, όπως το Wi-Fi και οι ακτίνες Χ αλλά και η κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων τροφίμων είναι άλλοι παράγοντες κινδύνου. Την ίδια ώρα, το 19% είναι πεπεισμένο πως οι φούρνοι μικροκυμάτων καθώς και το 15% πιστεύει πως η κατανάλωση από πλαστικά μπουκάλια, μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο.
Τα ευρήματα, που προέκυψαν από μια έρευνα 1.330 ατόμων στην Αγγλία, με θέμα «Επικρατούσες πεποιθήσεις σχετικά με τις πραγματικές και μυθικές αιτίες του καρκίνου και τη συσχέτισή τους με τα κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά και τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την υγεία: Πορίσματα μιας συγχρονικής έρευνας στην Αγγλία», αναφέρονται και στις πραγματικές αιτίες του καρκίνου που πολλοί δεν γνωρίζουν.
Οι ερευνητές στο University College London και στο Πανεπιστήμιο του Λιντς (University of Leeds) διαπίστωσαν πως το 12% των ανθρώπων δεν γνωρίζει ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο. Τα 2/5 δεν γνώριζαν καν πως ένας άλλος παράγοντας καρκίνου είναι το ηλιακό έγκαυμα, που μπορεί να τριπλασιάσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.
Ωστόσο, το να πιστεύει κανείς στις ψευδείς αιτίες του καρκίνου, δε σημαίνει πως ένα άτομο ήταν πιο επιρρεπές στις επικίνδυνες συνήθειες ζωής. Αλλά εκείνοι που είχαν καλύτερη γνώση των αποδεδειγμένων αιτιών ήταν πιο πιθανό να μην καπνίσουν, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Ο Δρ. Σάμιουελ Σμιθ (Samuel Smith), συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν σε μη αποδεδειγμένες αιτίες καρκίνου, για τις οποίες δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις. Σε σύγκριση με προηγούμενες έρευνες, φαίνεται πως ο αριθμός των ατόμων που πιστεύουν σε μη αποδεδειγμένες αιτίες καρκίνου έχει αυξηθεί από τις αρχές του αιώνα. Αυτό θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα αλλαγών στον τρόπο πρόσβασης των ειδήσεων και των πληροφοριών μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής ενημέρωσης».
Η Κλερ Χέιντ (Clare Hyde), από τον οργανισμό Cancer Research UK, ανέφερε: «Είναι σημαντικό να έχουμε τις σωστές πληροφορίες που θα μας βοηθήσουν να διαχωρίσουμε την ήρα από το σιτάρι. Το κάπνισμα, το υπερβολικό βάρος και η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία από τον ήλιο είναι οι αιτίες που μπορούν να προληφθούν. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση για την πρόληψη του καρκίνου, αλλά γνωρίζοντας τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου μπορούμε να αλλάξουμε τις πιθανότητες προς όφελός μας για να μειώσουμε τις πιθανότητες, αντί να σπαταλάμε το χρόνο μας σε ψεύτικες ειδήσεις».
Μετά τον κύκλο διαφωνιών που άνοιξε για τον Δήμο Αθηναίων και την αύξηση των τελών στις μικρομεσαίες…
Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας…
Η «Εταιρία Διάσωσης, Αξιοποίησης και Ανάπτυξης Ιστορικών Ακινήτων και Φυσικών Μνημείων Οινιαδών – ΑΜΚΕ» με…
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,…
H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…
Η δρομολόγηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των πολιτικών πρόληψης στον…