Με άδεια… χέρια ep;estrece από την Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφορικά με το χρέος καθώς και με την «τύχη» του αφορολόγητου ορίου.
Το ελληνικό χρέος δεν κατέστη εφικτό να λυθεί στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, ενώ για το αφορολόγητο όριο το ΔΝΤ εκτιμά ότι είναι επιβεβλημένη η μείωση του από τον Ιανουάριο του 2019, αντί για το 2020.
Χθες η Eurostat ανακοίνωσε το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης στην Ελλάδα, το οποίο ανήλθε στα 177,7 δισ. ευρώ το 2017 από 174,1 δισ. ευρώ το 2016.
Τα δημόσια έσοδα ανήλθαν στο 48,8% του ΑΕΠ (86,7 δισ. ευρώ) και οι κρατικές δαπάνες στο 48% του ΑΕΠ (85,271 δισ. ευρώ). Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ ανήλθε στο 178,6% ή στα 317,4 δισ. ευρώ, έναντι 315 δισ. ευρώ ή 180,8% του ΑΕΠ το 2016.
Το 2017, το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος τόσο της ζώνης του ευρώ όσο και της ΕΕ των 28 μειώθηκαν σε σχετικούς όρους σε σύγκριση με το 2016.
Η ανακοίνωση πια αποτελεί το βασικό «επιχείρημα» του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που επιθυμεί να μην εφαρμοσθούν μέτρα, όπως η μείωση του αφορολόγητου από την 1η Ιανουαρίου του 2019 που φέρεται να ζητά το ΔΝΤ.
Όμως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει να έρθει ένα χρόνο νωρίτερα (από το 2019) το μειωμένο αφορολόγητο, μαζί με την περικοπή των συντάξεων. Και τούτο γιατί αμφισβητεί την δυνατότητα της κυβέρνησης να διατηρήσει τη ροή εσόδων και να συντηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ φέτος και τα επόμενα χρόνια.
Μετά τον κύκλο διαφωνιών που άνοιξε για τον Δήμο Αθηναίων και την αύξηση των τελών στις μικρομεσαίες…
Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας…
Η «Εταιρία Διάσωσης, Αξιοποίησης και Ανάπτυξης Ιστορικών Ακινήτων και Φυσικών Μνημείων Οινιαδών – ΑΜΚΕ» με…
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,…
H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…
Η δρομολόγηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των πολιτικών πρόληψης στον…