Γερμανία: Το Βερολίνο δεν θα επιτρέψει προεκλογικές συγκεντρώσεις Τούρκων υποψηφίων

0

Τα σχέδια του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν να συμπεριλάβει και την Γερμανία στην προεκλογική του περιοδεία είναι αποφασισμένο να εμποδίσει το Βερολίνο. Ήδη ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε ότι δεν θα επιτραπούν συγκεντρώσεις τούρκων υποψηφίων στην Γερμανία, καθώς η γερμανική νομοθεσία απαγορεύει τις προεκλογικές εκδηλώσεις ξένων υποψηφίων έως και τρεις μήνες πριν από τις εκλογές. Στο περιθώριο ωστόσο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της G7 στο Τορόντο, ο κ. Μάας διευκρίνισε ότι ο κανόνας δεν αφορά την προγραμματισμένη για τις 29 Μαΐου ομιλία του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Τσαβούσογλου στην 25η επέτειο από την επίθεση ακροδεξιών εναντίον οικογένειας Τούρκων στο Ζόλινγκεν.
«Για μας δεν πρόκειται για προεκλογική συγκέντρωση, καθώς έχει εντελώς διαφορετικό υπόβαθρο. Είναι μια εκδήλωση η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο και εκεί θα μνημονευθούν τα θύματα αυτής της τρομερής εμπρηστικής επίθεσης», διευκρίνισε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
Τη νύχτα της 28ης Μαΐου του 1993, τέσσερις νεαροί, ηλικίας 16-23 ετών, μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης σκίνχεντ, έβαλαν φωτιά στο σπίτι οικογένειας Τούρκων στο Ζόλινγκεν, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο δύο κορίτσια και τρεις γυναίκες και να τραυματιστούν 14 μέλη της οικογένειάς τους. Η επίθεση οδήγησε σε βίαιες διαμαρτυρίες από Τούρκους σε διάφορες γερμανικές πόλεις και σε μεγάλες διαδηλώσεις Γερμανών που εξέφραζαν αλληλεγγύη προς τα θύματα.
Από τον Δήμο του Ζόλινγκεν έγινε σήμερα γνωστό ότι θα ζητηθεί εκ των προτέρων το κείμενο της ομιλίας του κ. Τσαβούσογλου προκειμένου να μεταφραστεί στα γερμανικά και να μοιραστεί στους παρευρισκόμενους. «Θεωρώ ότι η τουρκική κυβέρνηση θα δείξει μεγάλο σεβασμό προς την οικογένεια Γκεντς (των θυμάτων) και προς τα θύματα της εμπρηστικής επίθεσης», δήλωσε εκπρόσωπος του Δήμου.
Την αντίθεσή τους προς την επίσκεψη του κ. Τσαβούσογλου έχουν ήδη εκφράσει πάντως η Αριστερά και οι Πράσινοι, ενώ το θέμα αναμένεται να συζητηθεί κατά την αποψινή, πρώτη, συνάντηση του κ. Μάας με τον τούρκο ομόλογό του, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη.
Περίπου 1,4 εκατομμύριο πολίτες τουρκικής καταγωγής που ζουν στην Γερμανία έχουν δικαίωμα ψήφου στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου στην Τουρκία και αναμένεται να ασκήσουν το δικαίωμά τους κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, στα κατά τόπους προξενεία.

Share.

Comments are closed.