Τουρκία: 10 κόμματα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές

0

Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (YSK) της Τουρκίας ενέκρινε και το νεοσύστατο «Καλό Κόμμα» (İYİ Parti) της πρώην υπουργού Εσωτερικών Μεράλ Ακσενέρ να συμμετάσχει στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές του Ιουνίου και έτσι τα συμμετέχοντα κόμματα γίνονται δέκα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της τούρκικης εφημερίδας Ηurriyet, μόνο δέκα κόμματα πληρούν τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχουν στις πρόωρες εκλογές της 24ης Ιουνίου. Στις προηγούμενες εκλογές του Ιουνίου 2015 είχαν συμμετάσχει 21 κόμματα.
Ανάμεσά τους είναι τα τέσσερα μεγάλα κόμματα που εκπροσωπούνται σήμερα στο κοινοβούλιο: το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό (CHP), το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP, ο σύμμαχος του προέδρου Ερντογάν στις εκλογές αυτές).
Το Καλό Κόμμα (İYİ Parti), που προήλθε από διάσπαση του MHP, είχαν εκφραστεί αμφιβολίες για το αν θα εγκρινόταν η συμμετοχή του. Η πρόεδρός του, η Μεράλ Ακσενέρ, είναι μέχρι στιγμής η μοναδική υποψήφια αντιπολιτευόμενου κόμματος για την προεδρία της Τουρκίας.
Νωρίτερα σήμερα, 15 βουλευτές του CHP, του κόμματος του Κεμάλ Κιλιτζάρογλου , ανακοίνωσαν ότι εντάσσονται στο İYİ Parti, ώστε το κόμμα αυτό να διαθέτει τους 20 βουλευτές που απαιτούνται για να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα στην Εθνοσυνέλευση, κάτι που συνιστά προϋπόθεση ώστε να εγκριθεί αυτόματα η συμμετοχή ενός κόμματος στις εκλογές. Τα κόμματα με 20 ή περισσότερους βουλευτές αποκτούν αυτομάτως το δικαίωμα να κατεβάσουν υποψήφιους. Μετά την αποχώρηση των 15, το CHP έχει πλέον 116 μέλη στην Εθνοσυνέλευση.
Αξιωματούχοι του CHP διευκρίνισαν ότι η κίνηση αυτή ήταν αναγκαία για να υπάρξει ένα αντίπαλο δέος στον Ερντογάν.

Δείτε αναλυτικά τα δέκα κόμματα που θα διεκδικήσουν την ψήφο του τούρκικου λαού

  1. Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), Recep Tayyip Erdoğan       Κυβερνών κόμμα
  2. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu Κεμαλικό κομμα (Αντιπολίτευση στον Ερντογάν)
  3. Halkların Demokratik Partisi (HDP), Selahattin Demirtas, Sezai Temelli,Pervin Buldan Φιλικουρδικό κόμμα
  4. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Devlet Bahçeli Εθνικιστικό κόμμα (Σύμμαχος του Ερντογάν)
  5. İYİ Parti Meral Akşener (Νεοσύστατο ακροδεξιό κόμμα – αντιπολίτευση στον Ερντογάν)
  6. Bağımsız Türkiye Partisi (BTP), Haydar Baş (Κόμμα της μεγάλης Τουρκίας)
  7. Büyük Birlik Partisi (BBP), Mustafa Destici Ακροδεξιό Κόμμα
  8. Demokrat Parti (DP), Gültekin Uysal Δημοκρατικό κόμμα
  9. Saadet Partisi  (Κόμμα της Ευημερίας) Temel Karamollaoğlu (είναι το κόμμα του αποθανόντος ισλαμιστή ηγέτη Νετζμετίν Ερμπακάν)
  10. Vatan Partisi’nin (Πατριωτικό κόμμα) Doğu Perinçek (αριστερό κόμμα)

Δείτε τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών για τα δέκα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις πρόωρες εκλογές της 24ης Ιουνίου 2018

Διαβάστε το ρεπορτάζ της τούρκικης εφημερίδας  Ηurriyet με τίτλο «Son dakika: YSK, İYİ Parti kararını verdi», στα τούρκικα, πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.