Το ΣτΕ ξηλώνει το νόμο Κατρούγκαλου προκαλώντας πονοκέφαλο στην κυβέρνηση και θύελλα αντιδράσεων στην κοινωνία

0

Μεγάλο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο δημιουργεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που χαρακτηρίζει αντισυνταγματικές κάποιες διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό και ειδικά για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ετσι, εκτός ΕΦΚΑ αφήνει το Συμβούλιο της Επικρατείας γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, δικαστικούς επιμελητές και συμβολαιογράφους, τινάζοντας στον αέρα τον ασφαλιστικό νόμο, ενώ νέο αγκάθι δημιουργείται και ενόψει της τελευταίας αξιολόγησης και της ολοκλήρωσης των μνημονίων.

Το σκεπτικό του ΣτΕ
Σύμφωνα με πληροφορίες στη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ την προηγούμενη Παρασκευή, παραμονή του Λαζάρου, οι σύμβουλοι με ψήφους 17 υπέρ, 8 κατά δικαίωσαν τους κλάδους των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων που προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο κρίνοντας αντισυνταγματική:
α) Την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ. Αντίθετα, κρίθηκε σύννομη η ένταξη στον φορέα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
β) Τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος). 

Γιώργος Κατρούγκαλος: Προφανώς και θα αναπροσαρμοστεί ο νόμος
Σε μια πρώτη αντίδραση ο εμπνευστής του ασφαλιστικού νόμου Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι αν υπάρξει η απόφαση του ΣτΕ τότε ο νόμος προφανώς θα αναπροσαρμοστεί.
Ωστόσο πρόσθεσε, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ότι η ουσία του νόμου, που είναι η ισορροπία των κανόνων, θα διατηρηθεί.

Γιώργος Κουτρουμάνης: Παράλογη η ευθεία σύνδεση εσιφορών-εισοδήματος
Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την απόφαση υπογραμμίζοντας ότι δύο είναι τα μεγαλύτερα ζητήματα: αφενός η παράλογη ευθεία σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα και αφετέρου το γεγονός ότι δεν τηρείται καμία αναλογικότητα.

Όπως είπε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο κ. Κουτρουμάνης με την απόφαση αυτή «ανατρέπεται όλο το οικοδόμημα όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του». Σύμφωνα με τον ίδιο «η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να αλλάξει το νόμο γιατί αν δούμε τις προσφυγές του 2012 ή του 2013 υπήρξαν αλλαγές». «Δεν μπορεί η κυβέρνηση να το αλλάξει εύκολα, θα υποχρεωθεί σε μεγάλες αναπροσαρμογές».

Για «ανάσταση» μιλούν οι δικηγόροι
Για «ιστορική δικαίωση» και «ανάσταση» των δικηγόρων μετά την απόφαση του ΣτΕ έκανε λόγο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός.
«Παλέψαμε και δώσαμε μάχη στα δικαστήρια καταγγέλοντας το νόμο ως αντισυνταγματικό. Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον το σκεπτικό της απόφασης. Αν τα τα πράγματα είναι έτσι, θα πρέπει ο νόμος Κατρούγκαλου να αποτελέσει παρελθόν» δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 από την πλευρά του το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ Δημήτρης ΑναστασόπουλοςΩστόσο κράτησε μια επιφύλαξη για το τι θα ακολουθήσει λέγοντας ότι «από αυτή την κυβέρνηση έχουμε δει αρκετά τερτίπια».

Νίκος Μήλης: Το ασφαλιστικό καταστρέφει τον επιστημονικό κόσμο της χώρας
«Είχαμε πει ότι ο νόμος αυτός θα φέρει τεράστια προβλήματα στους διπλωματούχους μηχανικούς. Πάνω από το 80% είναι σε δύσκολη θέση γιατί δεν μπορεί να βγάλει ασφαλιστική ενημερότητα καθιστώντας απαγορευτική τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς» εξήγησε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Νίκος Μήλης.
Όπως τόνισε «το ασφαλιστικό καταστρέφει τον επιστημονικό κόσμο της χώρας» και πρόσθεσε «θεωρούμε ότι το ΣτΕ θα πρέπει να κρίνει εν ονόματι της δικαιοσύνης και η κυβέρνηση να σταματήσει να δημεύει τον κόπο των Ελλήνων επιστημόνων».

Γιώργος Πατούλης: “Γενναία” η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας
«Γενναία» χαρακτήρισε την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (Ι.Σ.Α.) και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ενώ υπενθύμισε ότι από την πρώτη στιγμή τόσο ο Ι.Σ.Α. όσο και άλλοι σύλλογοι επιστημόνων είχαν προειδοποιήσει, ότι με αυτή τη φορολογία και τα έσοδα για το κράτος θα μειωθούν αλλά και πολλοί θα αναγκαστούν να φύγουν στο εξωτερικό. «Τα τελευταία πέντε χρόνια και κυρίως τα τελευταία δύο, έφυγαν πολλοί γιατροί στο εξωτερικό επειδή δεν μπορούσαν να διατηρήσουν τα ιατρεία τους λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και λόγω του ΕΦΚΑ. Και αυτός που πληγώνεται επίσης είναι ο πολίτης. Ιατρεία και εργαστήρια κλείνουν καθημερινά και αυτό που θα προκύψει, θα είναι κάποια μεγάλα συμφέροντα υγείας να γίνουν μονοπώλιο, να μονοπωλήσουν και τις τιμές και να ακριβύνει η υγεία για τον πολίτη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Πατούλης στο ΘΕΜΑ 104,6.

Φαρμακοποιοί: Θετική εξέλιξη η απόφαση του ΣτΕ για τον ΕΦΚΑ
«Πολύ θετική εξέλιξη» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τον ΕΦΚΑ και τους υγειονομικούς και ελεύθερους επαγγελματίες.
Επισημαίνει, δε, πως ο ΠΦΣ ήταν από τους πρώτους φορείς που προσέφυγαν κατά του νόμου Κατρούγκαλου δίδοντας μάχη για την κατάργησή του, «καθώς ήταν σαφές από την πρώτη στιγμή εφαρμογής του ότι θα φέρει ενώπιον μιας νέας οικονομικής καταστροφής τα ήδη μαστιζόμενα από την πολιτική των μνημονίων φαρμακεία».
«Θα αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη αν επαληθευτούν οι πληροφορίες ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την ένταξη των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ, καθώς και τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΦΣ. 
«Μετά την απόφαση του ΣτΕ, ο νόμος Κατρούγκαλου θα πρέπει να μπει στα αρχεία της αποτυχημένης πολιτικής της κυβέρνησης» καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.

Share.

Comments are closed.