Η Φώφη Γεννηματά επιμένει στη λογική των ίσων αποστάσεων από ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.

0

Μάλλον ικανοποιημένοι, παρά προβληματισμένοι εμφανίζονται στην επιτελική ομάδα της Φώφης Γεννηματά από τα απόνερα της πρότασής της για εκκίνηση της συνταγματικής αναθεώρησης.
Πολλά τα σχόλια και τα άρθρα που γράφτηκαν από φίλους και εχθρούς, με κάποιους να καταλογίζουν αφέλεια στην αρχηγό του Κινήματος Αλλαγής διότι με την πρωτοβουλία της έδωσε την ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να ξαναμπεί στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Συνεργάτες της, ωστόσο, αποκρούουν τις αιτιάσεις αυτές, σημειώνοντας ότι με την πρωτοβουλία της το Κίνημα Αλλαγής είχε τα εξής κέρδη:
♦  Βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας, αναγκάζοντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετούνται επί της πρότασης.
♦  Απέδειξε ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι δύναμη ευθύνης και συνδιαλλαγής μέσα στο πολιτικό σκηνικό.
♦   Κατοχύρωσε την πρωτοβουλία για λήψη μέτρων που θα θεραπεύουν στρεβλώσεις του παρελθόντος στο ζήτημα της προστασίας των πολιτικών από τις δικαστικές διώξεις.
♦  Κατέστησε υπεύθυνους τον ΣΥΡΙ-ΖΑ και τη Ν.Δ. για ενδεχόμενη απώλεια της στιγμής για την αναθεώρηση και παραπομπή των καυτών ζητημάτων που πρέπει να αλλάξουν ύστερα από πέντε χρόνια.
Διατήρησε με ζήλο και παρά τις αντιδράσεις Βενιζέλου – Λοβέρδου τις ίσες αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.
Σε ανακοίνωση επιχαίρουν διότι, όπως λένε από το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλαξε πάλι θέση για τη συνταγματική αναθεώρηση:
«Παρακολουθήσαμε σήμερα με εύλογη έκπληξη τη νέα αλλαγή της στάσης του κυρίου Μητσοτάκη στο θέμα της Συνταγματικής αναθεώρησης. Σήμερα μας είπε ότι “θέλω να επιδιώξω τη συναίνεση για το μεγάλο και δεν συμβιβάζομαι στο μικρό”. Μας είπε επίσης ότι η πρότασή του για ευρεία συνεννόηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, σε αυτή τη Βουλή και με αυτή την κυβέρνηση, ισχύει στο ακέραιο. Το ερώτημα είναι: Ήταν λοιπόν του παρόντος ή “λάθος η στιγμή γι’ αυτή τη συζήτηση;”, όπως μέχρι χθες μας λέγατε, κύριε Μητσοτάκη;» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Με τον τρόπο αυτόν στο Κίνημα δείχνουν ότι διατηρούν τις ίσες αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και από την αμήχανη συνεχή αλλαγή στάσης του σε μείζονα θέματα ανάλογα με την… ημερήσια συγκυρία, όπως λένε συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά.
Συνεργασία γιοκ
Επισημαίνουν ακόμη ότι το Κίνημα Αλλαγής κινείται θεσμικά και πως δεν υπάρχει ζήτημα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο διάλογος που προκρίνει είναι μόνο μέσα στη Βουλή και δημόσια και όχι πίσω από κλειστές πόρτες. Και παρά τις αντιδράσεις Βενιζέλου ή τις επιθυμίες Ραγκούση, το Κίνημα Αλλαγής, όπως λέει στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά, παραμένει στο κέντρο του πολιτικού σκηνικού με το δικό του πρόγραμμα, τις ιδέες του και τη θέση του για νηφάλια αντιμετώπιση και εθνική συνεννόηση στα μείζονα ζητήματα.
Συνομιλητές της κ. Γεννηματά επισημαίνουν ότι, ανεξαρτήτως του ύφους και του τόνου του Βενιζέλου, σε πολλά ζητήματα από όσα επισημαίνει κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ έχει απόλυτο δίκιο και η ίδια τα έχει πολλάκις καυτηριάσει, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί το Κίνημα Αλλαγής «να κάνει μούτρα» και να φέρεται εκδικητικά σε μείζονα εθνικά ζητήματα.
Πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρωστάει πολλές δημόσιες συγγνώμες για τα ψέματα που είπε στον ελληνικό λαό, αλλά και για το γεγονός ότι διέσυρε τις κυβερνήσεις έως το 2015 κάνοντας χειρότερες τελικά επιλογές από αυτές και πως μια τέτοια δημόσια συγγνώμη θα μπορούσε εν δυνάμει να εξομαλύνει κάπως την κατάσταση, ακόμη κι αν υπάρχουν στη μέση οι έρευνες Βουλής και Δικαιοσύνης για ευθύνες και στελεχών των κυβερνήσεων όπου συμμετείχε το ΠΑΣΟΚ.
«Δεν φοβόμαστε καμία επί της ουσίας έρευνα, αλλά αυτό το όργιο σκανδαλολογίας, προκειμένου να καλυφθεί η κυβερνητική αποτυχία, είναι προδήλως εξοργιστικό και δεν δημιουργεί κανένα κλίμα σύγκλισης και συναίνεσης», επισημαίνει έμπειρος βουλευτής. Όσον αφορά το θέμα των «βαριδίων», που θέτουν συνεχώς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, συνεργάτες της κ. Γεννηματά επισημαίνουν ότι και το Κίνημα Αλλαγής έχει ζήτημα με στελέχη που εγκατέλειψαν την τελευταία στιγμή το ΠΑΣΟΚ μετά το 2012 για να επιβιώσουν πολιτικά.
«Εμείς τους λέμε προδότες και με αυτούς δεν μπορούμε να έρθουμε σε διάλογο», επισημαίνει στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής, για να δείξει πόσο μακριά βρίσκονται ως κλίμα και διάθεση από έναν ουσιαστικό πολιτικό διάλογο. Σε κάθε περίπτωση, η ίδια η κ. Γεννηματά πιστεύει ότι ο μόνος πραγματικός υπεύθυνος για τη μετεκλογική στάση των κομμάτων θα είναι ο ελληνικός λαός, ο οποίος με την εκλογική ετυμηγορία του θα καθορίσει τους ρόλους του καθενός και τις δυνατότητές του.
Πριν από τις εκλογές δεν μπορεί να γίνει διάλογος για συνεργασία με κανέναν, λένε στο Κίνημα Αλλαγής, επισημαίνοντας ότι ο χώρος θα προσέλθει στις εκλογές με εθνικό πρόγραμμα και συγκεκριμένες δεσμεύσεις και επ’ αυτού θα κληθούν να πάρουν θέση τα άλλα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.
Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν πάντως ότι η ψυχραιμία την οποία επέδειξε η Φώφη Γεννηματά στη σφοδρή επίθεση Βενιζέλου θα είναι η τακτική της μέχρι σήμερα, όσο η ρητορική του προκατόχου της είναι πολιτική και επιστημονική και δεν ξεπερνά εύλογα όρια πολιτικής ευπρέπειας.
«Ο Βενιζέλος μπορεί να έχει τις θέσεις του, μπορεί να διαφωνεί σε επιμέρους κινήσεις ή στρατηγικές, αυτό είναι πλούτος για τον χώρο μας και όχι αναγκαστικά πρόβλημα», λένε από τη Χαριλάου Τρικούπη. Ο Βενιζέλος μπορεί να είναι «κόκκινο πανί» για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όσο είναι εντός των ορίων του πολιτικού χώρου που τον ανέδειξε μπορεί να αποτελεί ένα ακόμη βέλος στη φαρέτρα της Φώφης Γεννηματά, λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ. «Όχι μόνο γιατί μπορεί να διατηρεί τις επαφές του με έναν χώρο που δυσκολεύεται να κατευθυνθεί προς τη Ν.Δ., λόγω της ακροδεξιάς στροφής της, όσο και επειδή αποτελεί ανάχωμα για τα φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ και ο νοών νοείτω» επισημαίνει στενός συνεργάτης της αρχηγού του Κινήματος Αλλαγής.

Share.

Comments are closed.