BBC: H Ελλάδα προσπαθεί να ανακόψει τo brain drain

0

Θα μπορούσαν οι επενδυτές κεφαλαίων να προσφέρουν στα νεαρά ταλέντα της Ελλάδας έναν τρόπο να επιστρέψουν στην πατρίδα τους; Με αυτό το ερώτημα αρχίζει το άρθρο του BBC για το brain drain και συνεχίζει αναφέροντας ότι στην Ελλάδα ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι 700 ευρώ και παράλληλα η Ελλάδα είναι από τις ακριβότερες και δυσκολότερες χώρες για την έναρξη μιας επιχείρησης.
Με την ανεργία στα ύψη και τους μισθούς να ακολουθούν την κατιούσα περίπου 180.000 πτυχιούχοι έχουν φύγει από τη χώρα προκειμένου να βρουν αλλού εργασία τα τελευταία οχτώ χρόνια. Σύμφωνα με έρευνες, που επικαλείται το BBC, έως και το 76% των εφήβων της Ελλάδας εξετάζουν το ενδεχόμενο να σπουδάσουν ή να εργαστούν στο εξωτερικό.
«Είχαμε και στο παρελθόν μαζική μετανάστευση από την Ελλάδα (στις μεταπολεμικές δεκαετίες), αλλά αυτή τη φορά είναι διαφορετικά, έχουμε ένα πραγματικά ποιοτικό drain» σχολιάζει η Αλίκη Μουρίκη του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών. «Είναι αυτοί με το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, που φεύγουν και χώρες, όπως η Βρετανία και η Γερμανία επωφελούνται, ενώ δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ για την εκπαίδευσή τους» συμπληρώνει.
Οι κυβερνήσεις και η ακαδημαϊκή κοινότητα δίνουν μάχη για να ανακόψουν αυτή την τάση, με προγράμματα έρευνας ή προγράμματα εξ αποστάσεως κατάρτισης, σε μία προσπάθεια να δουν τι είναι αυτό, που θα τους δελεάσει για να επιστρέψουν, όπως επισημαίνει το BBC.
Ωστόσο υπάρχουν και άλλες προσπάθειες, στηριζόμενες εν μέρει στα οικονομικά της αγοράς. 
Η εταιρεία λογισμικού, Landoop, που ίδρυσε πέρυσι στο Λονδίνο ο κ. Χαλκιόπουλος, πέρυσι έλαβε επένδυση ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων από την Marathon Venture Capital,  εταιρεία venture capital, η οποία στηρίζει ειδικά Έλληνες επιχειρηματίες. Προϋπόθεση, όμως, για να λάβει τα κεφάλαια ήταν να επενδύσει τα μισά εξ αυτών στην πατρίδα του και να αναπτύξει σε ελληνικό έδαφος μέρος της ομάδας και των δραστηριοτήτων τους.

Ο Πάνος Παπαδόπουλος, που διαχειρίζεται την Marathon Venture Capital, θέλει να αξιοποιήσει τις ικανότητες, που αποκτούν στο εξωτερικό όσοι μεταναστεύουν και να τους βοηθήσει να δημιουργήσουν οι ίδιοι ευκαιρίες στην Ελλάδα.
«Αναζητούμε ιδρυτές, που εστιάζουν στην επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων, που έχουν παγκόσμια λογική» εξηγεί στο BBC, προσθέτοντας: «Χτίζουμε μίνι πολυεθνικές».
Το Marathon λαμβάνει χρήματα από την ελληνική κυβέρνηση, το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (ΕIF), και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB). Το EIF, η ΕIB και η ελληνική κυβέρνηση έχουν συνολικά επενδύσει 320 εκατ. δολάρια σε εταιρείες VC.
Στο ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου επισημαίνεται ότι το παράδειγμα αυτό των επενδύσεων σε VC είχε ακολουθήσει τη δεκαετία του 1970 και του 1980 και το Ισραήλ, το οποίο έχει εξελιχθεί σήμερα σε κέντρο καινοτομίας και τεχνολογίας.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της δημοσιογράφου Jessica Bateman του BBC με τίτλο «How Greece is reversing brain drain» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.