Περισσότερα οφέλη παρά κινδύνους έχει το διαδίκτυο, συμφωνά με τη συντριπτική πλειοψηφία των γονέων (74%), ενώ το 55 % ανησυχεί για την ασφάλεια τους στο Internet. Όσο υψηλότερη είναι η μόρφωση του γονέα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός εμπιστοσύνης απέναντι στο διαδίκτυο. Το συμπέρασμα αυτό συνάγεται από την ποσοτική τηλεφωνική έρευνα «Internet και Ασφαλής Χρήση από τα Παιδιά – Οι απόψεις των Γονέων» που έγινε από την MRB για λογαριασμό της Cosmote.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία διεξήχθη από τις 14 έως τις 21 Μαρτίου, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και είχε πανελλαδική κάλυψη, στοχεύοντας τους γονείς με παιδιά ηλικίας από 5 έως 18 ετών (600 ολοκληρωμένες συνεντεύξεις) διαπιστώθηκε πως οι γονείς πιστεύουν ότι το Internet:
Ωστόσο όμως, οι ερωτώμενοι – γονείς αναγνωρίζουν και πιθανούς κινδύνους από τη χρήση του διαδικτύου για τα παιδιά τους, καθώς διακατέχονται από υψηλά επίπεδα ανησυχίας (55%). O βαθμός ανησυχίας των γονιών συνδέεται άμεσα με την ηλικία των παιδιών – όσο μικρότερα είναι τα παιδιά τόσο μεγαλύτεροι είναι οι φόβοι των γονιών.
Ο βαθμός χρήσης του Internet από τα παιδιά διαμορφώνεται σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά (93%) σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ φαίνεται ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της ηλικίας και της χρήσης. Στις ηλικίες 12 έως 18 ετών, η διείσδυση του διαδικτύου είναι καθολική, ενώ ακόμη και στην ηλικιακή ομάδα 5 έως 11 ετών, η διείσδυση διαμορφώνεται σε 87%. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας σχεδόν καθολική είναι και η χρήση του Internet από τους γονείς (98%), γεγονός που αναδεικνύει τη σχέση που υπάρχει στη χρήση του Internet μεταξύ παιδιών και γονιών. Το smartphone και το tablet είναι οι συσκευές που χρησιμοποιούνται περισσότερο για την πρόσβαση και το σερφάρισμα στο διαδίκτυο, τόσο από τους γονείς όσο και από τα παιδιά. Το 51% των παιδιών διαθέτουν το δικό τους smartphone, με το ποσοστό αυτό να διαμορφώνεται σε 80% στις ηλικίες 12 έως 14 ετών και 92% στις ηλικίες 15 έως 18 ετών. Βάσει των απαντήσεων των γονέων, το 75% των ιδίων και το 36% των παιδιών διαθέτει σύνδεση κινητής τηλεφωνίας με δυνατότητες πρόσβασης στο Internet.
Κατά μέσο όρο, οι γονείς δηλώνουν ότι σερφάρουν στο Internet 2,5 ώρες/μέρα και τα παιδιά τους σχεδόν 2 ώρες/μέρα.
Τα παιδιά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο τόσο για ψυχαγωγικούς όσο και για εκπαιδευτικούς λόγους. Η χρήση του από τα κορίτσια είναι πολυδιάστατη (βλέπουν ταινίες, ακούνε μουσική και βλέπουν video, υποστηρίζουν την εκπαίδευση τους, επισκέπτονται sites μόδας, ομορφιάς και υγείας) ενώ αυτή των αγοριών είναι περισσότερο μονοθεματική (παίζουν κυρίως παιχνίδια).
Τα θέματα που απασχολούν κατά κύριο λόγο τους γονείς είναι η υπερβολική ενασχόληση με το Internet σε βάρος άλλων δραστηριοτήτων, η έκθεση σε ακατάλληλο / επιβλαβές υλικό/περιεχόμενο, η κλοπή προσωπικών δεδομένων ή πληροφοριών, η σεξουαλική παρενόχληση, η επικοινωνία με άγνωστους, με σκοπό την αποπλάνηση των παιδιών και η παρενόχληση/ bullying.
Μετά τον κύκλο διαφωνιών που άνοιξε για τον Δήμο Αθηναίων και την αύξηση των τελών στις μικρομεσαίες…
Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας…
Η «Εταιρία Διάσωσης, Αξιοποίησης και Ανάπτυξης Ιστορικών Ακινήτων και Φυσικών Μνημείων Οινιαδών – ΑΜΚΕ» με…
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,…
H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…
Η δρομολόγηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των πολιτικών πρόληψης στον…