«Ξεσηκωμός» των συνταξιούχων για τα αναδρομικά – Μαζικές αιτήσεις από 1,5 εκατ. δικαιούχους

0

Αναδρομικά σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, που ξεπερνούν τα 1.800 ευρώ οφείλει «εδώ και τώρα» να επιστρέψει η κυβέρνηση σε συνταξιούχους οι οποίοι είτε έχουν παρανόμως μεγαλύτερη μείωση από αυτήν που τους αναλογεί με τους νόμους του Μνημονίου είτε έχουν περικοπή σύνταξης που κρίθηκε αντισυνταγματική από το Ελεγκτικό Συνέδριο (Ε.Σ.) ή από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
Οι παράνομες μειώσεις «ξύπνησαν» 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους, οι οποίοι είτε με αιτήσεις είτε και με αγωγές τους ζητούν «πίσω τα κλεμμένα»! Τα οποία δεν είναι μόνον αυτά που κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές περικοπές, από τα ανώτατα δημοσιονομικά δικαστήρια, (και αφορούν μόνον όσους προσέφυγαν σε αυτά), αλλά αφορούν και σε μειώσεις οι οποίες ουδέποτε αποφασίστηκαν, ουδέποτε νομοθετήθηκαν και ουδέποτε ψηφίστηκαν.

Βροχή αιτήσεων
Οι αιτήσεις συνταξιούχων είναι μαζικές πλέον στον ΕΦΚΑ για την επιστροφή παράνομων μειώσεων επί των κύριων συντάξεων, που είτε κρίθηκαν αντισυνταγματικές από Ε.Σ. και ΣτΕ, όπως η ΕΑΣ συνταξιούχων από 3% ως 14% (με ν. 3863 και 3865) και οι μειώσεις στις συντάξεις ενστόλων, είτε επιβάλλονται σε ανύπαρκτα ποσά κύριων και επικουρικών συντάξεων με το ν. 4093/2012 και με το ν. 3986/2011 αντίστοιχα.
Από τις περικοπές που ξεσηκώνουν πλέον τους συνταξιούχους, δύο έχουν κριθεί τελεσίδικα ως αντισυνταγμαιτκές και άλλες δύο είναι παράνομες γιατί επιβάλλονται σε ανύπαρκτα ποσά.

Οι 4 περικοπές συντάξεων που βρίσκονται εκτός νόμου αλλά εξακολουθούν και επιβάλλονται είναι:

  1. Οι παράνομες μειώσεις 5%, 10%, 15% και 20% στο παλιό άθροισμα κύριων, επικουρικών ή και μερισμάτων, με το ν. 4093/2012. Οι μειώσει αυτές αποκαλύφθηκαν από τον Ελεύθερο Τύπο και οι συνταξιούχου έχουν έννομο συμφέρον να τις σταματήσουν και να τους επιστραφούν αναδρομικά 21 μηνών. Η διαδικασία αυτή γίνεται με αίτηση διόρθωσης των κρατήσεων στον ΕΦΚΑ.
  2. Οι παράνομες μειώσεις 3%, 4%, 5%, 6%, 7%, 8%, 9%, και 10% στις επικουρικές που επανυπολογίστηκαν κάτω των 300 ευρώ μετά το νόμο Κατρούγκαλου, χωρίς όμως να μειωθεί ή και να μηδενιστεί η κράτηση του ν. 3986/2011 που επιβάλλεται σε επικουρικές πάνω από τα 300 ευρώ. Οι νέες και μικρότερες επικουρικές από 1ης/6/2016 και μετά έχουν τις παλιές και υψηλότερες κρατήσεις του ν. 3986, ενώ θα έπρεπε να έχει γίνει διόρθωση με διακοπή των αδικαιολόγητων κρατήσεων και επιστροφή αναδρομικών 21 μηνών. Και εδώ ο «Ε.Τ.» ξεσκέπασε τη λαθροχειρία με αποδείξεις και ντοκουμέντα που δεν επιδέχονται ουδεμίας αμφισβήτησης και είναι άλλωστε παραδεκτό και από το υπουργείο Εργασίας. Με τις αιτήσεις στοιχειοθετείται η αξίωση επιστροφών από 1ης/6/2016. Τα αναδρομικά επικουρικών αφορούν σε περίπου 200.000 συνταξιούχους ΤΕΑΔΥ, ΤΑΔΚΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΔΕΗ, ΟΤΕ και επικουρικά ταμεία τραπεζών (ΕΛΕΜ-ΑΤΕ, πρώην Πίστεως και Εμπορικής).
  3. Οι αντισυνταγματικές μειώσεις με απόφαση Ελεγκτικού Συνεδρίου (αρ. 244/2ος 2017) σε κύριες ή σε άθροισμα κύριων συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ, με ν. 3863 και 3865. Το δημοσιονομικό δικαστήριο δικαίωσε με επιστροφή αναδρομικών μόνον όσους συνταξιούχους απόστρατους προσέφυγαν σε αυτό. Τα ποσά που πρέπει να τους επιστραφούν είναι χιλιάδες ευρώ από το 2012 και μετά. Οσοι δεν προσέφυγαν δικαστικά, δεν έχουν αναδρομικά. Ωστόσο, με αίτηση στον ΕΦΚΑ και το Γενικό Λογιστήριο, μπορούν να ζητήσουν συμμόρφωση των υπηρεσιών προς την απόφαση ώστε να σταματήσει η μείωση της ΕΑΣ και να τους επιστραφούν αναδρομικά από την ημερομηνία υποβολής της ένστασής τους.
  4. Οι αντισυνταγματικές με απόφαση ΣτΕ (1ος/2018) περικοπές στρατιωτικών συντάξεων που προήλθαν από την αναπροσαρμογή (μείωση) των αποδοχών των ενστόλων με το νόμο 4093. Για αυτές τις μειώσεις συντάξεων αποστράτων εντέλλεται η κυβέρνηση να επιστρέψει αναδρομικά από τον Αύγουστο του 2012. Η απόφαση αφορά μόνον τις συντάξεις αποστράτων και όχι άλλους συνταξιούχους. Τα δε αναδρομικά φτάνουν και τις 12.000 ευρώ γιατί οι συντάξεις τους, λέει το ΣτΕ, θα πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα του Αυγούστου του 2012, πριν δηλαδή επανυπολογιστούν και μειωθούν με ειδική διάταξη νόμου.

Παρόμοιο άρθρο

 

 

Share.

Comments are closed.