Πότε θα αφήσουν ελεύθερους τους δύο Έλληνες αξιωματικούς οι Τούρκοι;
Τί θα πράξει ο Ερντογάν, απέναντι στους Αμερικανούς που έστειλαν στην Κύπρο το αεροπλανοφόρο-φόβητρο Iwo Jima, λίγες ώρες μετά την έξοδο του ερευνητικού “Med Surveyor” της Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ;
Η εβδομάδα αρχίζει με προδιαγραφές θρίλερ και με την μπάλα στο γήπεδο του Ταγίπ Ερντογάν.
Ήδη ανακύπτει το ερώτημα… τί θα συμβεί με τους δύο Έλληνες αξιωματικούς, εάν προκύψει ένας γύρος έντασης με πολεμικά πλοία να συνωστίζονται στην κυπριακή ΑΟΖ, την ώρα που η Exxon Mobil δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει κανονικά στις έρευνες. Και πόσο ακόμα θα τραβήξει το σχοινί ο Τούρκος Πρόεδρος, που φαίνεται να ξεπέρασε τα όρια με το παραλήρημα περί “παστών ψαριών” και Ελλήνων που “έπεσαν στη θάλασσα για να γλιτώσουν”;
Περισσότερο απρόβλεπτος από ποτέ ο Ερντογάν
Το πρόβλημα της παρατεταμένης νευρικότητας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και στην συμπεριφορά της Τουρκίας σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ, μοιάζει να προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο.
Για την ακρίβεια, ο Ταγίπ Ερντογάν πυροδοτεί ένταση στο εσωτερικό της Τουρκίας και την συντηρεί εδώ και πολύ καιρό: από το καλοκαίρι του 2016 και την αποτυχημένο απόπειρα πραξικοπήματος. Από τότε, η τουρκική κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με γενικευμένη καχυποψία και με την απροκάλυπτη διάθεση του “σουλτάνου” να εξοντώσει – όχι μόνο πολιτικά, αλλά με κατασταλτικά μέσα – οποιονδήποτε και οτιδήποτε φαντάζεται ότι συνιστά εν δυνάμει απειλή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τουρκία τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον Ιούλιο του 2016 και αυτό το καθεστώς παρατάθηκε έκτοτε κάθε τρεις μήνες, με τελευταία “ανανέωση” τον Ιανουάριο του 2018. Η κυβέρνηση διευρύνει σταθερά τα όρια της έννοιας “τρομοκρατία” και προωθεί ένα μακρύ κατάλογο από μέτρα, τα οποία απαγορεύουν την κριτική, συμπιέζουν την ελευθερία του Τύπου και μετατρέπουν τον κρατικό μηχανισμό σε κομματικό όργανο επιβολής εξουσίας.
Οι ακρότητες μεταφράζονται και σε πολιτικές συμμαχίες: ο ακροδεξιός – εθνικιστής Μπαχτσελί (θαυμαστής των “γκρίζων λύκων”) ανακοίνωσε πριν από δύο μήνες ότι θα υποστηρίξει άνευ όρων την υποψηφιότητα Ερντογάν για την επόμενη προεδρική εκλογή, το Νοέμβριο του 2019.
Γιατί ο Ερντογάν έχει τα νεύρα του
Η εξαγωγή εντάσεων από την Τουρκία αποτελεί παραδοσιακό εργαλείο άσκησης πολιτικής. Δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία, ότι ο Ερντογάν υλοποιεί συγκεκριμένο σχεδιασμό και βρισκόμαστε στο σημείο κορύφωσης μίας “καμπάνιας” με απειλές, ακραία ρητορική και επιθετικότητα στην πράξη – με απτό δείγμα την κράτηση των δύο αξιωματικών.
Δυστυχώς, Αθήνα και Λευκωσία αντιλαμβάνονται ότι οι λόγοι που οδήγησαν τον Τούρκο Πρόεδρο σε αυτή την κατάσταση, εξακολουθούν να τον εγκλωβίζουν και δεν είναι ορατό κάποιο σημείο απεμπλοκής.
Η Αμάντα Σλοτ, βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επί προεδρίας Ομπάμα, εξηγεί αναλυτικά το γιατί, σε μία έρευνα του Ινστιτούτου Brookings στην Ουάσιγκτον. Παραθέτει τρεις λόγους:
Θα εκτονώσει την ένταση το ραντεβού στην Βάρνα;
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η περιπέτεια των δύο Ελλήνων αξιωματικών που έπιασαν οι Τούρκοι στον Έβρο πρέπει να επιλυθεί σχετικά σύντομα – και ο Ερντογάν το αντιλαμβάνεται αυτό, παρά την σκληρή γραμμή που ακολουθεί μέχρι σήμερα.
Στις 26 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη μία συνάντηση κορυφής στην Βάρνα της Βουλγαρίας, με τον Τούρκο Πρόεδρο, τον Βούλγαρο ομόλογό του που προεδρεύει αυτή την περίοδο στην ΕΕ, καθώς και το δίδυμο Γιούνκερ – Τουσκ. Σε αυτή την τετραμερή, ο Ερντογάν και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις για το πως θα συνεχιστεί η ενταξιακή προσπάθεια της Τουρκίας, αφού πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος για πισωγύρισμα.
Είναι κάτι που στην πραγματικότητα δεν θέλει ούτε ο Ερντογάν, ούτε οι Ευρωπαίοι, για ένα απλό λόγο. Ο Μουράτ Γετκίν, αρθρογράφος της Hurriyet Daily News και από τους εξαιρετικά πληροφορημένους Τούρκους δημοσιογράφους, εξηγούσε σε άρθρο του στις 16 Μαρτίου, ότι – παρά την ακινησία στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας – το πολιτικό κόστος θα ήταν πολύ υψηλό για τους Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά και για τον Ερντογάν. Ένα “ναυάγιο” θα ακουστεί πολύ άσχημο για όλους. Η εναλλακτική λύση που παραμένει στο τραπέζι είναι ένα σενάριο αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης. Είναι κάτι που θα μπορούσε να ανακοινωθεί στην Βάρνα, ώστε να σωθεί επί του παρόντος η παρτίδα. Και έχει πιθανότητες να εφαρμοστεί, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι έχει “βαλτώσει” η ενταξιακή προσπάθεια.
Προσφυγικό: πετάνε ξανά το “μπαλάκι” στην Αθήνα;
Καθώς οι Ευρωπαίοι αναζητούν σημείο ισορροπίας με την Άγκυρα, η Αθήνα ίσως αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που βρήκε μπροστά της και παλιότερα. Δεν είναι άλλο από την διαχείριση του προσφυγικού, όπου ο Ερντογάν κατηγορεί την Ελλάδα, ότι είναι εκείνη που δεν συνεργάζεται επαρκώς για να εφαρμοστεί σωστά η συμφωνία με την Ευρώπη.
Το σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας “Die Welt”, που καταλήγει με τη διαπίστωση ότι η Τουρκία εφαρμόζει τη συμφωνία, ενώ υπάρχει η υποψία ότι η Ελλάδα την “τορπιλίζει”, μας προϊδεάζει για τα δύσκολα που μπορεί να βρούμε μπροστά μας σύντομα. Θα είναι ο λόγος μας, απέναντι στον λόγο του Ερντογάν. Και αν οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να τον ζορίσουν περισσότερο, εύκολα θα καταλογίσουν στην Ελλάδα την ευθύνη. Το έχουν πράξει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και στο πρόσφατο παρελθόν.
του Αντώνη Φουρλή από το www.thetoc.gr
Σύμβολο αντίστασης των γυναικών στο Ιράν κατά των αυστηρών κανόνων του Ιράν έγινε η φοιτήτρια…
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Δήμου Χαλανδρίου «1940-1950, η μεγάλη δεκαετία», στο πλαίσιο…
Ο επικεφαλής της παράταξης «Χαλάνδρι στο Φως» Χάρης Ρώμας, με ανακοίνωσή του στα μέσα κοινωνικής…
Στο 1ο Γυμνάσιο Βριλησσίων βρέθηκε η κινητή μονάδα του προγράμματος ανακύκλωσης «The Green City». Tο έμπειρο προσωπικό…
Άνοιξε η αυλαία των παιδικών εκδηλώσεων «Σάββατο στη Βιβλιοθήκη 2024-2025», το Σάββατο 2 Νοεμβρίου. Μέχρι…
Πριν ακόμα αρχίσει η φετινή σχολική χρονιά το Υπουργείο Παιδείας είχε αποφασίσει να επιβάλλει συγχωνεύσεις τμημάτων.…