Welt: Αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων, η Αθήνα «τορπιλίζει» τη συμφωνία

0

Η γερμανική εφημερίδα Welt, μετά και την τραγωδία με τους πρόσφυγες στο Αγαθονήσι, υποστηρίζει πως η Ελλάδα «τορπιλίζει» τη συμφωνία ΕΕ-Toυρκίας.
Σε άρθρο αναφορικά με το προσφυγικό η Welt επικαλείται στοιχεία από την Κομισιόν και τις γερμανικές αρχές σχετικά με την αύξηση ξανά των προσφυγικών ροών. Συγκεκριμένα η γερμανική Welt με ένα εκτενέστατο δημοσίευμα ρίχνει τα βέλη της εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης για την στάση που κρατάει σε σχέση με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες.
Αντί να στείλουν πίσω τους πρόσφυγες, τους στέλνουν στην ΕΕ
Το δημοσίευμα καταλήγει αναφέροντας πως η Ελλάδα τορπιλίζει τη συμφωνία επειδή ουσιαστικά δίνει το μήνυμα προς τους πρόσφυγες ότι όποιος καταφέρνει να φτάσει μέσω του Αιγαίου στα νησιά, μπορεί να προχωρήσει και προς την κεντρική Ευρώπη.

Η εφημερίδας υποστηρίζει ότι ενώ η Τουρκία εφαρμόζει τη συμφωνία, υπάρχει η υποψία ότι η Ελλάδα την «τορπιλίζει». Σύμφωνα με πληροφορίες από το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και την Frontex, η ελληνική κυβέρνηση μεταφέρει μεγάλο αριθμό προσφύγων που ζητούν άσυλο από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, με συνέπεια η Τουρκία να μην είναι υποχρεωμένη πλέον να τους δεχθεί πίσω.
Ανεβαίνει ο αριθμός προσφύγων από την Τουρκία
«Από τον Μάρτιο του 2016 μέχρι τις αρχές του Ιανουαρίου 2018 έφτασαν 62.190 πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά, από αυτούς στην ηπειρωτική χώρα 27.635, δηλαδή ένα ποσοστό του 45%», αναφέρει το άρθρο. Εμπειρογνώμονες γερμανικών υπηρεσιών ισχυρίζονται ότι «οι ελληνικές αρχές επαναπροωθούν στην Τουρκία πολύ λίγους πρόσφυγες, η αίτηση ασύλου των οποίων έχει απορριφθεί. Λόγω των πολλών παραβιάσεων της συμφωνίας από την ελληνική πλευρά οι εμπειρογνώμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι με τον τρόπο αυτό ενδυναμώνεται το κίνητρο των προσφύγων, μέσω των ελληνικών νησιών, να καταφεύγουν στην Ευρώπη και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων».
Κατά την Welt από το δεύτερο εξάμηνο του 2017 ανέβηκε σημαντικά ο αριθμός των προσφύγων που φτάνουν στα νησιά μέσω του Αιγαίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Συνολικά στο 2017 ήρθαν περίπου 35.000 πρόσφυγες από την Τουρκία, τον περασμένο Δεκέμβριο οι πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν στην ηπειρωτική Ελλάδα ήταν περισσότεροι από όσους ήρθαν στα ελληνικά νησιά, με το ο επιχείρημα της ελληνικής πλευράς ότι ήταν πολύ κακές οι συνθήκες διαβίωσης στους προσφυγικούς καταυλισμούς.
Μόνο 1.600 επιστροφές στην Τουρκία σε δύο χρόνια
«Στην Επιτροπή Εσωτερικών της γερμανικής βουλής υψηλόβαθμος εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών επεσήμανε ότι οι Έλληνες μεταφέρουν τακτικά πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα αντί να τους επαναπροωθούν στην Τουρκία, όπως προβλέπει η προσφυγική συμφωνία». Από την έναρξης ισχύος της συμφωνίας για το προσφυγικό με την Τουρκία η Ελλάδα επαναπροώθησε μόλις 1.600 πρόσφυγες σύμφωνα με την εφημερίδα, εκ των οποίων οι 236 ήταν από τη Συρία. «Μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου του 2017 χρειάστηκε σχεδόν ενάμισης χρόνος από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας για να επιβεβαιώσει η Ελλάδα ότι επαναπροωθεί και Σύρους στην Τουρκία παρά τη θέλησή τους».

Διαβάστε το πλήρες άρθρο των  δημοσιογράφων  Manuel Bewarder και Christoph B. Schiltz της γερμανικής εφημερίδας Welt με τίτλο «Brüchiger Flüchtlingsdeal lockt Migranten nach Europa» στα γερμανικά,  πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.