Σε οριακό σημείο οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  ή Οι όμορφες συγκυβερνήσεις… όμορφα καίγονται!

0

Είναι δεδομένο ότι ο πολιτικός γάμος ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν περνά την καλύτερή του φάση. Ο «μήνας του μέλιτος» φαίνεται να έχει τελειώσει προ πολλού και πλέον οι δύο πολιτικοί χώροι έχουν να αντιμετωπίσουν τη νέα φάση του αταίριαστου «έγγαμου βίου».
Μέχρι τώρα ο Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος κατάφεραν πάντα να διαχειριστούν με επιτυχία μικροεντάσεις που προέκυψαν, κυρίως ανάμεσα σε μέλη των κοινοβουλευτικών ομάδων των δύο κομμάτων. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί ήταν σε απόλυτη συνεννόηση ακόμα κι όταν χρειάστηκε να αποπεμφθούν υπουργοί των ΑΝΕΛ, όπως έγινε στις περιπτώσεις των Ζουράρι και Σγουρίδη. Είχαν βρει modus vivendi και μπορούσε το κόμμα του Πάνου Καμμένου να μην στηρίζει διάφορα κυβερνητικά νομοσχέδια, όπως αυτό για το σύμφωνο συμβίωσης και άλλα.

Τι γίνεται τώρα;
Τώρα πια είναι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με τον κυβερνητικό συνασπισμό καθώς οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ βρίσκονται σε πολύ οριακό σημείο.

Οι δύο συνέταιροι στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος είχαν την Πέμπτη μια συζήτηση για όλα τα θέματα, με φόντο την αντιπαράθεση μεταξύ στελεχών των δύο κομμάτων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επρόκειτο για μια πολύ δύσκολη συζήτηση που ενδεχομένως να καθορίσει και τις εξελίξεις των επόμενων ημερών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πάνος Καμμένος είναι σφόδρα ενοχλημένος για τα βήματα προσέγγισης που έχει κάνει ο πρωθυπουργός στον Σταύρο Θεοδωράκη αλλά και την Κεντροαριστερά γενικότερα. Θεωρεί ότι δεν είναι πλέον ο προνομιακός συνομιλητής του κ. Τσίπρα, ειδικά σε θέματα όπως τα εθνικά και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που φρόντισε να συζητήσει με το Ποτάμι κι όχι με τους ΑΝΕΛ.
Επίσης, τόσο στο Σκοπιανό, όσο και στα ελληνοτουρκικά πιστεύει ότι το Μαξίμου τον «έχει πετάξει απ’ έξω», δεν είναι δηλαδή αυτός που ο Τσίπρας θα συζητήσει.
Πάντως ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων φέρεται να προχώρησε σε εντολή σιγής προς τους βουλευτές και τα στελέχη των ΑΝΕΛ ως την ερχόμενη Τρίτη, 20 Μαρτίου. 
Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», ο κ. Καμμένος ζήτησε από τα στελέχη των ΑΝΕΛ να αποφύγουν τις δημόσιες εμφανίσεις σε μέσα ενημέρωσης και να μην προχωρήσουν σε δηλώσεις ή τοποθετήσεις, κατά το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα.
Την κακή σχέση των συγκυβερνώντων έκανε χειρότερη η υπόθεση του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος έχει προνομιακές σχέσεις με τον Πάνο Καμμένο κάτι που έχει αναγκάσει τον ίδιο και τους βουλευτές του είτε να σιωπούν για το όπλο και τα γεγονότα της Τούμπας, είτε να παίρνουν υποστηρικτική θέση προς τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ.

Τι θα συζητήσουν αύριο Τσίπρας – Καμμένος
Αν και οι φήμες και τα δημοσιεύματα θέλουν το διαζύγιο να βρίσκεται προ των πυλών, η πληροφόρηση μας είναι διαφορετική. Στο αυριανό ραντεβού Τσίπρα – Καμμένου αναμένεται να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα. Βασικό θέμα της συζήτησης θα είναι η διαχείριση της υπόθεσης με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που βρίσκονται κρατούμενοι στην Ανδριανούπολη. Στο τραπέζι όμως θα βρεθεί και η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το ονομα της πΓΔΜ, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο καθώς και θέματα που άπτονται του τέλους του τρίτου προγράμματος στήριξης και την έξοδο από το μνημόνιο. Εκείνο που θεωρείται βέβαιο είναι ότι ο Πάνος Καμμένος αναμένεται να θέσει και το ζήτημα της συνεργασίας του με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, Φώτη Κουβέλη καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν βρει κανάλια επικοινωνίας και συνεργασίας.

Η κατάσταση στις κοινοβουλευτικές ομάδες
Είναι αλήθεια ότι εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ υπάρχει δυσαρέσκεια και αναστάτωση για το μέλλον της κυβερνητικής συνεργασίας. Το ίδιο ισχύει και σε αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ, όπου οι περισσότεροι θα ήθελαν να υπάρχει ένας τρόπος «βελούδινου διαζυγίου». Από αυτό όμως το σημείο μέχρι να μιλήσει κανείς για κυβερνητική ρήξη υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση. Άλλωστε, η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έγινε στη βάση της εξόδου της χώρας από την εποπτεία και πάνω σε αυτό αναμένεται να δώσουν έμφαση το αμέσως επόμενο διάστημα. Θα ήταν εντελώς παράλογο να διαλύσουν τώρα τη συνεργασία, που σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν, η έξοδος από το μνημόνιο είναι πιο κοντά από ποτέ. 

Share.

Comments are closed.